Γιατί οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες

Οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας κερδίζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο λίρες λιγότερες στη ζωή τους από ότι οι άνδρες με την ίδια σταδιοδρομία.

Σύμφωνα με έρευνα του Chartered Management Institute που δημοσιεύει η βρετανική DailyMail οι γυναίκες ακόμα και σε υψηλά επιχειρηματικά κλιμάκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολυθούν και λιγότερες να πάρουν μπόνους. Μάλιστα αν τελικά καταφέρουν να πάρουν μπόνους αυτό είναι συνήθως το μισό του ποσού που καταβάλλεται για έναν άνδρα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και

γυναικών ως «ανησυχητικό» ενώ σημείωσαν πως δεν δικαιολογείται.

Η έρευνα βασίζεται στις εμπειρίες σχεδόν 39.000 ανώτερων στελεχών της βρετανικής αγοράς. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ ο αριθμός των γυναικών που εργάζονται σε ανώτερες θέσεις σε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου αυξάνεται, εντούτοις το ποσοστό παραμένει χαμηλό, μόλις στο 17,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για μια καριέρα 35 ετών μια γυναίκα θα κερδίσει 1,09 εκατομμύρια στερλίνες ενώ ένας άντρας 1,52 εκατομμύρια., δημιουργώντας μια «μαύρη τρύπα» 423.390 λιρών.

Αυτή η διαφορά φαίνεται πως αναπτύσσεται γύρω στην ηλικία των τριάντα που είναι και η ηλικία που οι γυναίκες κάνουν παιδιά. Μόνο για την προηγούμενη χρονιά η έκθεση διαπίστωσε σε ότι αφορά τις απολύσεις στελεχών το ποσοστό των γυναικών έφθανε το 4,3%  όταν το ίδιο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 3,2%.

«Το μέγεθος του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ενοχλητικό», υποστηρίζει ο Dawn Nicholson της Pricewaterhouse Coopers θεωρώντας πως τα ευρήματα δείχνουν πως οι γυναίκες πηγαίνουν προς τα πίσω σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους και είναι σαν να τιμωρούνται λόγω της μητρότητας.

Ο καθηγητής Cary Cooper, από το Lancaster University School Management, υποστηρίζει πως οι άνδρες θα ζητήσουν μια προαγωγή ή αύξηση μισθού πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους. Οι άνδρες θα εκθέσουν παντού την επιτυχία τους σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν θα μιλήσουν αλλά θα ελπίζουν ότι το αφεντικό θα τους αναγνωρίσει την συνεισφορά»

«Πολλές γυναίκες μπορεί να φύγουν νωρίτερα το βράδυ για να πάνε πίσω στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα πολλές να αισθάνονται «ενοχές», γεγονός που τις καθιστά απρόθυμες να ζητήσουν μια μισθολογική αύξηση», συμπληρώνει.

Η ανακοίνωση της έρευνας προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη Βρετανία με τις οργανώσεις για την ισότητα των φύλων να ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα και να διαπομπεύονται οι εταιρείες που διαιωνίζουν την κατάφωρη αυτή ανισότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα