Φρενίτιδα και φέτος στις ΗΠΑ για τη «Μαύρη Παρασκευή»

«Ηδονή» για τους μανιώδεις καταναλωτές. Ή αλλιώς «Μαύρη Παρασκευή». Πολλοί έχουν ακούσει τον όρο, λίγοι ξέρουν πώς προέκυψε. Η πρώτη Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (thanksgiving) στις ΗΠΑ είναι η «χαρά» του αγοραστικού κοινού, καθώς πρόκειται για το κατ’ εξοχήν 24ωρο των μεγάλων εκπτώσεων.

Πολλά καταστήματα ανοίγουν από τις 12.00 το βράδυ, ενώ καταναλωτές έχουν ήδη στηθεί σε ουρές χιλιομέτρων έτοιμοι να διασχίσουν

την είσοδο με ένα σπριντ. Στον εσωτερικό χώρο των μαγαζιών δημιουργείται χάος. Η «Μαύρη Παρασκευή» έχει συνδυαστεί με την υστερία. Οι φύλακες αδυνατούν να σταματήσουν το ξέφρενο πλήθος που συχνά – πυκνά έρχεται στα χέρια προσπαθώντας να κατοχυρώσει ένα προϊόν σε προσφορά.

Η διεκδίκηση ενός προϊόντος μπορεί να γίνει τόσο βίαιη, που οι αναφορές κάνουν λόγο για εφτά νεκρούς και 98 τραυματίες από το 2006 στις ΗΠΑ, στις συγκεκριμένες Παρασκευές του χρόνου!

Φέτος δεν έχουν αναφερθεί (τουλάχιστον όχι ακόμα) τέτοια κρούσματα, η φρενίτιδα των καταναλωτών όμως αποτελεί σταθερό παράγοντα.

Παραδοσιακά αρκετοί άρχισαν να σχηματίζουν ουρές από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένοντας το άνοιγμα των καταστημάτων, στα οποία εισέβαλαν πανηγυρίζοντας.

«Άξιζε, που ήρθα εδώ για να πάρω τα πράγματά μου, από το να κάθομαι μπροστά από έναν υπολογιστή. Διότι δεν μπορείς να τα πάρεις αυτά μέσα από μία οθόνη, αλλά πρέπει να έρθεις στο κατάστημα. Χάρηκα, που το έκανα», λέει μία καταναλώτρια.

Κάποιοι θυσίασαν τον νυκτερινό τους ύπνο για να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση και να βρουν τα προϊόντα που ήθελαν.

«Ήρθα εδώ γύρω στις 03:30 περιμένοντας 1:30 ώρα, καθώς το κατάστημα άνοιξε κατά τις 05:00. Είμαστε ικανοποιημένοι με τις αγορές», σχολίασε ένας άλλος καταναλωτής.

Από τις αρχές του 21ου αιώνα η «Μαύρη Παρασκευή» θεωρείται στις ΗΠΑ η αφετηρία της εκπτωτικής εορταστικής περιόδου. Η πορεία των πωλήσεων κατά την διάρκεια δίνει το στίγμα και των προσφορών στις οποίες θα προχωρήσουν οι επιχειρήσεις τα Χριστούγεννα. Πέρσι, για παράδειγμα, που ο τζίρος ήταν χαμηλός οι έμποροι προχώρησαν σε γενναιότερες εκπτώσεις στην περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι δύο εκδοχές για τη γέννηση του όρου

Η «Μαύρη Παρασκευή» έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τη Μεγάλη Βρετανία, τον Κανάδα και τον Μεξικό. Δύο είναι οι εκδοχές για το πώς προέκυψε ο όρος.

Η μια εξήγηση είναι ότι επειδή σηματοδοτεί την έναρξη των τεράστιων εορταστικών πωλήσεων των εμπορικών καταστημάτων στις ΗΠΑ, απηχεί στην περίοδο των μεγάλων κερδών για τους εμπόρους.

Και χαρακτηρίστηκε έτσι επειδή το μαύρο παραπέμπει στο χρώμα της μελάνης που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν οι λογιστές για την καταγραφή των τεράστιων κερδών της εορταστικής περιόδου, που συχνά αρκούσαν για να αντισταθμίσουν τις ζημίες (κόκκινη μελάνη) των πρώτων 10 μηνών του έτους.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό γλωσσολόγο Μπεν Τσίμερ το όνομα «Μαύρη Παρασκευή» συνδέθηκε με τον όχλο και την αγοραστική μανία στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από κάποιους αστυνομικούς της Φιλαδέλφεια.

Με τη φράση αυτή οι αστυνομικοί θέλησαν να περιγράψουν το χάος στο κέντρο της πόλης, την ημέρα που οι πολίτες ψώνιζαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και μπερδεύτηκαν με έναν όχλο φιλάθλων ποδοσφαίρου που βρίσκονταν εκεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας του Στρατού με την Ομάδα του Ναυτικού.

The post Φρενίτιδα και φέτος στις ΗΠΑ για τη «Μαύρη Παρασκευή» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα