«Φουλ επίθεση» παίζει πλέον η ΝΔ- Αντιπολιτευτική στρατηγική υψηλής έντασης

Ανεβάζει σταδιακά τους τόνους εναντίον της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιλέγει να αυξήσει την κλίμακα της πόλωσης, πιεζόμενος αφενός από τις συνθήκες στη χώρα, αλλά και από τις διαθέσεις στελεχών της ΝΔ. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, αλλά και η ΝΔ εν γένει, αρχής γενομένης από τη συζήτηση στη Βουλή για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκινούν έναν κύκλο σκληρής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης και μάλιστα σε όλα τα μέτωπα. Βέβαια, παράλληλα τρέχουν και οι

εσωκομματικές εξελίξεις, με το συνέδριο να «κλειδώνει» τελικά για τις 22-24 Απριλίου τελικά (ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για μια εβδομάδα νωρίτερα).

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η σύγκριση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την παράκαμψη του ΕΣΡ, προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη με την Πολωνία δεν ήταν τυχαία. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να καταδείξει πως η Ελλάδα, μετά την Πολωνία, είναι ίσως η μόνη χώρα που επιχειρεί μέσω κυβερνητικής απόφασης και κοινοβουλευτικής κύρωσης να ποδηγετήσει το μιντιακό περιβάλλον της χώρας, χωρίς σεβασμό στις δεδομένες ανεξάρτητες αρχές. «Η κυβέρνηση οργανώνει μεθοδικά το θεσμικό Grexit της χώρας από την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, η εκάστοτε εξουσία έψαχνε τρόπους καταστολής της ελευθεροτυπίας. Σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Γαλλίας επιτρεπόταν τότε μία έκδοση, ωστόσο στο Παρίσι τέσσερις.

Είδατε κάτι συμπτώσεις που δημιουργεί η ιστορία;», ανέφερε σκωπτικά, αλλά και καθ’ όλα δηκτικά σε άλλο σημείο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Μητσοτάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρόσωπο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και ζήτησε σε υψηλούς τόνους την επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων για τη διαδικασία στο ΕΣΡ.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και συνεπώς επιχειρεί έναν «αντιπερισπασμό» με τη νομοθετική ρύθμιση για τα κανάλια. «Μπορείτε να κινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τη Βουλή και πάλι πίσω. Στην κοινωνία δεν μπορείτε να κινηθείτε», σχολίασε δηκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτη φορά τόσο υψηλοί τόνοι

Στην περίπτωση του ΕΣΡ, πάντως, η ΝΔ σήκωσε για πρώτη φορά τόσο ψηλά τους τόνους, από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αιχμή της γαλάζιας κριτικής και πυρήνας της σκέψης των γαλάζωιν παραγόντων ήταν η ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου. Όπως το θέτουν γαλάζιοι κύκλοι «η αρμοδιότητα ελέγχου των ραδιοτηλεοπτικών μέσων έχει ανατεθεί συνταγματικά στην αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ.

Αυτό έγινε ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα τόσο ευαίσθητο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ζήτημα. Είναι αλήθεια ότι το ΕΣΡ, πολλές φορές δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις και στην ευθύνη του ρόλου του, κάτι που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί ο ραδιοτηλεοπτικός χώρος με πολλές στρεβλώσεις.

Είναι άλλο θέμα όμως η ενίσχυση του ρόλου, οι αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία του μέσα στο πλαίσιο που διέπει την λειτουργία του και άλλο θέμα η κομματική έφοδος, η κατάλυση της συνταγματικής πρόνοιας και η υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του, που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας».

Όταν στη ΝΔ αναφέρονται στον «έλεγχο» επί των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αναφέρονται κυρίως στο άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του και, σύμφωνα με το οποίο, όπως εκτιμούν στη Συγγρού, προκύπτει πως η όλη διαδικασία επί της αδειοδότησης των ΜΜΕ θα πρέπει να περνά μέσα από την ανεξάρτητη αρχή, η οποία επίσης εντάσσεται στην έννοια του «κράτους» που συμπεριλαμβάνεται σε πρότερο εδάφιο της ιδίας παραγράφου του συνταγματικού άρθρου.

Με απλά λόγια: όσο το ΕΣΡ απουσιάζει από την εξίσωση της όλης διαδικασίας, όχι απλά για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών, η ΝΔ θα εγείρει σε οξείς τόνους, όπως και έγινε, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας.

Μάλιστα, γαλάζια στελέχη εμφανίζονται επιφυλακτικά και για το τι αποτελέσματα θα φέρει ο διαγωνισμός, αν τελικά γίνει, μιας και, κατά την ανάγνωσή τους, η συνταγματική εκκρεμότητα που θα μπορεί να προσβληθεί δικαστικά θα αποτρέψει σοβαρούς επενδυτές από επένδυση κεφαλαίων.

«Ο κ. Τσίπρας εμφανώς το πάει αλλού. Δημιουργεί ένα δικό του πλαίσιο διαπλοκής. Αφαιρεί την αρμοδιότητα από την Ανεξάρτητη Αρχή και μετατρέπει τον εαυτό του και τους πιστούς του συνεργάτες στους αποκλειστικά αρμόδιους για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων», σχολιάζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ, προς επίρρωση των παραπάνω.

Ενδεικτική της στρατηγικής υψηλής έντασης, πάντως, ήταν και η βραδινή παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο οποίος, αφού είπε ονομαστικά στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά πως η ΝΔ δεν τον εμπιστεύεται, υπογράμμισε ότι «δεν πίστευα ποτέ ότι θα υπήρχε κυβέρνηση της Αριστεράς που θα καλούσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει αστυνομικά καθήκοντα στο Αιγαίο» και προσέθεσε πως «κάνατε τον Ερντογάν σουλτάνο που τον παρακαλά η ΕΕ και τα Σκόπια φράχτη της Ευρώπης. Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησής σας».

Κλειδώνουν οι εσωκομματικές εξελίξεις

Παράλληλα, βέβαια, με την όξυνση της γαλάζιας αντιπολιτευτικής ρητορικής, στη ΝΔ τρέχουν και οι εσωκομματικές εξελίξεις.

Έτσι, το συνέδριο, λόγω οργανωτικών κωλυμάτων, μεταφέρεται εν τέλει μια εβδομάδα αργότερα από το προγραμματισμένο και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 22-24 Απριλίου (ήδη έχει ανέβει η ιστοσελίδα synedrio.nd.gr και θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες ως πλατφόρμα προσυνεδριακού διαλόγου), ενώ θα προηγηθούν οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ εντός του Μαρτίου, όπου θα αναμετρηθούν οι κ.κ. Βασίλης Γεωργιάδης (τον στηρίζουν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη) και Απόστολος Μπακόλας (τον στηρίζουν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Κατσαφάδος), αλλά και το συνέδριο της γαλάζιας νεολαίας, όπου θα αναδειχθούν και οι 400 σύνεδροι για το συνέδριο της ΝΔ, αριθμός εξαιρετικά κρίσιμος για τις ενδοσυνεδριακές ισορροπίες.

The post «Φουλ επίθεση» παίζει πλέον η ΝΔ- Αντιπολιτευτική στρατηγική υψηλής έντασης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα