Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας ακίνητα άνω των 25-30 ετών – Τι γίνεται με τα πρόστιμα

10:37 8/2/2014 - Πηγή: KoolNews

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από λογιστές, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες και προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, η κυβέρνηση εξαιρεί από το φόρο υπεραξίας τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών πάνω από 25-30 χρόνια.

Την ίδια στιγμή αποφασίστηκε η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης άφησε

ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε ορισμένα μέτρα φορολόγησης, όπως στον φόρο υπεραξίας, σημειώνοντας ότι σε αυτό βοηθούν η δημοσιονομική επιτυχία και η φορολογική συμμόρφωση.

Ποιες είναι οι αλλαγές στο φόρο υπεραξίας:

Εξαιρούνται όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πάνω από 25-30 χρόνιαΗ δήλωση υπεραξίας θα υποβάλλεται από τον πωλητή στη ΔΟΥ πριν από την υπογραφή του συμβολαίου, θα ελέγχεται η δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η ταυτότητα οφειλήςΟ συμβολαιογράφος θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας. Το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού της τιμής κτήσης με συγκεκριμένα κριτήρια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αποφασίστηκε επίσης η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις για μη δήλωση ΦΠΑ και μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της αδυναμίας υπολογισμού της αξίας κτήσης των ακινήτων. Χωρίς την αρχική αξία του ακινήτου δεν μπορεί να υπολογιστεί η υπεραξία κατά τη μεταβίβαση και βέβαια ούτε ο σχετικός φόρος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα παλαιά ακίνητα, άνω των 25 - 30 χρόνων, καθώς και σε όσα έχουν κατασκευαστεί με αυτεπιστασία.

Ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επιβάλλεται στους πωλητές ακινήτων και προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Με βάση τον νόμο, ως υπεραξία νοείται η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που καταβάλλεται σε αυτόν και λαμβάνεται αποπληθωρισμένη.

Η τιμή κτήσης όπως αναφέρει ο Προκόπης Χατζηνικολάου στο ρεπορτάζ του, είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο ή το πραγματικό τίμημα που καταβλήθηκε, όπως προκύπτει από κατάλληλα δικαιολογητικά ή το πραγματικό κόστος σε περίπτωση ανέγερσης κτίσματος και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου ή κατοχής κατά το χρόνο κτήσης. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία του ακινήτου κατά τον χρόνο κτήσης ή η αξία την οποία προσδιόρισε η εφορία για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, την εποχή που ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο. Σε περίπτωση που το πωλούμενο ακίνητο έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, δωρεά ή γονική παροχή, η τιμή κτήσης προσδιορίζεται με βάση τη φορολογητέα αξία κατά τον χρόνο επαγωγής της κληρονομιάς ή κατά τον χρόνο κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει:

Να μειωθεί κατά 50% το πρόστιμο 1.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις και 2.500 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑΝα μειωθεί κατά 50% το πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων, που είναι 1.000 ευρώ για κάθε μια μη εκδοθείσα απόδειξηΝα μπει ένα πλαφόν ευρώ στο συνολικό πρόστιμο, ώστε να μην αυξάνεται απεριόριστα.

Οι τελικές αλλαγές στο θέμα των προστίμων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εκδοθεί και όλες οι σχετικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του νόμου. Οι αλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1-1-2014.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα