Εβδομάδα αφρικανικού κινηματογράφου στην ταινιοθήκη της Ελλάδας

Ξεκινά, στις 20 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 26 του μήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η 3η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, με πολυταξιδεμένες, σε διεθνή Φεστιβάλ, ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, μυθοπλασίας και μικρού μήκους, από ήδη καταξιωμένους σκηνοθέτες, αλλά και νεότερους.

Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο.

Στη διάρκεια της Εβδομάδας, θα προβληθούν συνολικά δεκαοκτώ ταινίες μεγάλου μήκους και μια μικρού μήκους, κυρίως μυθοπλασίας, αλλά και ντοκιμαντέρ, από οκτώ αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα

στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας από αυτές.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη (20/2) με την ταινία «Μια καταραμένη γενιά» (2013) από την Τυνησία, του σκηνοθέτη Νασρεντίν Μπεν Μάατι. Πρόκειται για το χρονικό καταγραφής του αγώνα στον κυβερνοχώρο κάποιων νεαρών Τυνήσιων κατά της λογοκρισίας, που τους στέρησε τις προσδοκίες για ελευθερία και δημοκρατία. Από την Τυνησία έρχεται και η μικρού μήκους «Σέλμα» (2013) του Μοχάμεντ Μπεν Αττιά, σχετικά με τον αγώνα της χήρας Σέλμα να αναλάβει η ίδια το ταξί, που οδηγούσε ο άντρας της, κόντρα στη γραφειοκρατία, την αδιαφορία και τον συντηρητισμό των πεθερικών της.

Από τη μεγάλη κινηματογραφία της Νότιας Αφρικής θα προβληθούν τρεις ταινίες. Είναι:

Η κωμωδία καταστάσεων «Ανταλλαγή» (2008) του Χλόμλα Νταντάλα, όταν τα αφεντικά του ήρωα της ταινίας αποφασίζουν να του στερήσουν όλες τις ανέσεις και να τις δώσουν σε έναν απατεώνα από τη Ζιμπάμπουε.

Το πολυβραβευμένο «Νταμ» (2004) του Ζολά Μασέκο, που καταγράφει την αληθινή ιστορία του Χένρι Νξουμάλο, νοτιοαφρικανού δημοσιογράφου, που στράφηκε κατά του απαρτχάιντ και με τα άρθρα του έθεσε σε κίνδυνο τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Το ντοκιμαντέρ «Θριαμβευτική Βούληση: Η ιστορία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (2012) του Ραπίτσε Μόντσο, αντανακλά τα χρόνια της υποδούλωσης που δίδαξαν στους ανθρώπους της Νότιας Αφρικής ότι δεν υπάρχει υψηλότερος στόχος από τη θυσία για την απελευθέρωση της χώρας και των ανθρώπων της.

Την Αγκόλα εκπροσωπούν στο Φεστιβάλ, δυο ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας: το «Τάνγκο Νέγκρο» (2013) του Ντομ Πέντρο, ένα ντοκιμαντέρ - αποκάλυψη για τη συμβολή της κουλτούρας των λαών της Αφρικής στη δημιουργία του ταγκό. Το ντοκιμαντέρ «Αγκόλα Χρόνος Μηδέν» (2010-2012), ένα κάλεσμα σε διάλογο μεταξύ του νεαρού σκηνοθέτη μετανάστη από την Κούβα, Εβερ Μιράντα Παλάθιο, και νεαρών Αγκολέζων μεταναστών. Το κοινωνικό δράμα «Η Υπόσχεση» (2013) του Μισέλ Μάρκος Αντόνιο, με θέμα την ιστορία δυο ορφανών νέων που έχουν στιγματιστεί εξαιτίας του θανάτου των γονέων τους από AIDS.

Τρεις ταινίες έρχονται φέτος και από τον αιγυπτιακό κινηματογράφο, γνωστό ως το «Χόλιγουντ της Ανατολής»: το κοινωνικό δράμα «Η παλάμη του φεγγαριού» (2011) του Καλέντ Γιουσέφ, μια ιστορία για την επανασύνδεση πέντε αδελφών για χάρη της άρρωστης μητέρας τους. Το επίσης κοινωνικό δράμα «Επιθυμία» (2011) του Καλέντ Ελ Χαγκάρ, για τον αγώνα μιας φτωχής μητέρας να προστατέψει τον άρρωστο γιο της και τις κόρες της από την φτώχεια. Και η «Δολοφονία Φωτογράφου» (2012) του Καρίμ Ελ Αντλ, θρίλερ δράσης για έναν φωτορεπόρτερ, ο οποίος βρίσκεται μπλεγμένος σε μια δολοφονία, όταν την καταγράφει σε βίντεο.

Για πρώτη φορά συμμετέχει στην Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, η Δημοκρατία του Κονγκό, με το βραβευμένο «Εργοστάσιο Juju» (2007) του Μπαλουφού Μπακούπα - Κανγιντά, όπου παρακολουθούμε πώς ένας Κονγκολέζος μετανάστης που ζει σε μια Αφρικανική κοινότητα των Βρυξελλών, αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την κονγκολέζικη ιστορία.

Η Κένυα εκπροσωπείται με δυο ταινίες από την αναπτυσσόμενη την τελευταία δεκαετία κινηματογραφία της χώρας. Είναι η βραβευμένη «Αυτοί Είμαστε» (2012) του Νικ Ρέντιγκ, με θέμα τους δεσμούς και τις συμμαχίες στους κόλπους μιας τυπικής κενυάτικης κοινότητας και το επίσης βραβευμένο «Strata» (2012) του Κάτζεταν Μπόι, όπου η ηρωϊδα βρίσκεται σε αναζήτηση του δολοφόνου του αρραβωνιαστικού της, με οποιοδήποτε τίμημα.

Από την ανεπτυγμένη κινηματογραφία του Μαρόκου, προβάλλεται η ταινία «Ανδαλουσία, αγάπη μου» (2012) του Μοχάμεντ Ναντίφ, με θέμα τις περιπέτειες δυο Μαροκάνων φίλων που φεύγουν προς τις ευρωπαϊκές ακτές με ένα μικρό σκάφος, αλλά ναυαγούν. Επίσης, το πολυβραβευμένο «Malak» (2012) του Αμπντεσλάμ Κελάι, στο οποίο η εφηβη ηρωϊδα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μόνη ένα περιβάλλον που κακομεταχειρίζεται και περιθωριοποιεί τις ανύπαντρες μητέρες, όταν ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος.

Από την κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας, γνωστής και ως Nollywood, θα προβληθούν δυο ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ, όλες του γνωστότερου παραγωγού και σκηνοθέτη της Νιγηρίας, του Κούνλε Αφολαγιάν. Στο πολυβραβευμένο «Αγαλματάκι» (2009) η ζωή δύο φίλων αλλάζει όταν ανακαλύπτουν, σ' έναν εγκαταλελειμμένο ναό, ένα μυστηριώδες γλυπτό, το οποίο προέρχεται από την θεά των Γιουρουμπά και φέρνει 7 χρόνια καλής τύχης, και μετά άλλα 7 χρόνια κακής τύχης, σε όποιον το βρει. Η επίσης βραβευμένη ταινία «Ανταλλαγή τηλεφώνων» (2012) ασχολείται με τις επιπτώσεις στη ζωή δυο αγνώστων, όταν αυτοί ανταλλάσουν κατά λάθος, τις συσκευές των κινητών τους. Τέλος, το ντοκιμαντέρ «Θεότητες Orisa» (2012) κάνει ένα μακρινό ταξίδι από τη νοτιοδυτική Νιγηρία ως τη Βραζιλία, ακολουθώντας την πορεία που έχουν χαράξει οι θεοί, οι θεές και οι πιστοί προσκυνητές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα