«Έτσι θέλω τη ΝΔ!»- Οι κινήσεις, τα στοιχήματα και το στίγμα Μητσοτάκη στη νέα γαλάζια σκακιέρα

Για τα καλά στη δουλειά έχει ριχτεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κινήσει τις διαδικασίες για την ανανέωση της ΝΔ σε όλα τα επίπεδα, πατώντας πάνω στο σχέδιο των 111 ημερών που είχε καταστρώσει.Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιδίδεται και σε αγώνα ισορροπιών, ενώ από τις πρώτες συναντήσεις και κινήσεις του στο εσωκομματικό πεδίο διαφαίνεται το στίγμα

που θα υιοθετήσει και για την μετέπειτα προεδρία του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ήδη αναλάβει τις θέσεις τους στα γραφεία της ΝΔ, ακόμα και αν ορισμένοι δεν έχουν απολύτως σαφές job description ακόμα. Βασικός τους στόχος όμως είναι να αναδιοργανώσουν τη ΝΔ, τόσο σε διοικητικό-οικονομικό επίπεδο, όσο και σε αυτό της παραγωγής πολιτικής. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύεται…αεικίνητος και κάνει απανωτά ραντεβού με κομματικούς παράγοντες, αλλά και ανθρώπους της αγοράς, δίνοντας έτσι ένα στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Παράλληλα, κεντρικό στοίχημά του είναι η ενότητα του κόμματος στην πράξη και οι ισορροπίες της επόμενης μέρας, κάτι που θα αποτυπωθεί και στο άμεσο μέλλον, ενώ σύντομα ο κ. Μητσοτάκης θα βάλει μπροστά και τη χάραξη της αντιπολιτευτικής γραμμής του κόμματος, η οποία θα εδράζεται στη λογική των εναλλακτικών προτάσεων και των ισοδυνάμων.

Παραγωγή πολιτικής και αξιολόγηση όλων των γαλάζιων δομών

Όπως σημείωνε ήδη από το ρεπορτάζ της Τρίτης το KoolNews.gr κεντρικοί άξονες της νέας εποχής που διαμορφώνει στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι η παραγωγή πολιτικής, με μεγάλο βάρος να πέφτει στον τομέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, του οποίου θα προϊσταται ο Νίκος Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNewsl.gr, ήδη υφίστανται οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Στο νέο προεδρικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum που έχει διαμορφώσει η εκλογή Μητσοτάκη και επιθυμούν την αξιοποίηση μελών σε καίριους ρόλους εντός του κόμματος. Όπως έχει προαναφερθεί, πολλά από αυτά τα μέλη προέρχονται είτε από την ομάδα εθελοντών που έτρεξαν για την καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε από τις ομάδες παραγωγής πολιτικής που είχε από την εποχή που ήταν ακόμα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Αυτές οι νέες ομάδες ατομων που θα ενταχθούν στη γαλάζια καθημερινότητα θα καλούνται τόσο να εισφέρουν πολιτικές προτάσεις όσο και να αξιολογούν ιδέες και προτάσεις του γαλάζιου επιτελείου. Με άλλα λόγια, η ευθύνη παραγωγής πολιτικής δεν θα βαρύνει πλέον αποκλειστικά το επιτελείο του προέδρου και τους τομεάρχες του κόμματος.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει ένα μητρώο μελών και να το αξιοποιήσει, ενεργοποιώντας και πάλι τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, προκειμένου να τονώσει τη λεγόμενη bottom-up λειτουργία του κόμματος, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε παγώσει. «Τώρα είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για να γίνουν αλλαγές», αναφέρει αρμόδιος συνεργάτης του γαλάζιου προέδρου.

Παράλληλα, στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να μειώσει το κόστος λειτουργίας της ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος που προβαίνει σε μια σαρωτική αξιολόγηση των γαλάζιων δομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι του κόμματος έχουν κληθεί να παραδώσουν στη γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού τα βιογραφικά τους, συνδυαστικά με τις προτάσεις τους για το μέλλον της γραμματείας. Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι τουλάχιστον όσοι είναι αποσπασμένοι στη ΝΔ να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, ενώ θα φανεί και ποιοι από το υπάρχον προσωπικό θα παραμείνουν. Παράλληλα, θα πρέπει να αναμένονται σαρωτικές αλλαγές και στις γαλάζιες γραμματείες, οι οποίες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι «νεκρές», ενώ θα γίνει προσπάθεια για περαιτέρω περιστολή δαπανών, μιας και ο νέος πρόεδρος ενημερώθηκε με λεπτομέρειες για την κατάσταση δυσπραγίας, στην οποία βρίσκεται η ΝΔ.

Αντιπολίτευση με προτάσεις και ενότητα στην πράξη

Μια από τις βασικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο κ. Μητσοτάκης είναι η αλλαγή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής. Σε αυτό θα εισφέρουν, όπως είναι φυσικό, και οι νέοι συντονιστές και τομεάρχες, οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν στα πρότυπα μιας σκιώδους κυβέρνησης, πλην όμως το γενικό concept της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του νέου προέδρου θέλει τη ΝΔ να ασκεί «δημιουργική αντιπολίτευση». Αυτό σημαίνει πως για κάθε τι που η κυβέρνηση εισηγείται και η ΝΔ έχει ένσταση, θα κατατίθενται εγκαίρως αντιπροτάσεις και ισοδύναμα/εναλλακτικά μέτρα, τα οποία η ΝΔ θα εφάρμοζε σε περίπτωση που ήταν κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορέσει, σύμφωνα με την εκτίμηση του επιτελείου του προέδρου της ΝΔ, να φύγει από τη λογική της διαπιστωτικής αντιπολίτευσης, κάνοντας κάτι που εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής για παραγωγή πολιτικής. «Θέλουμε να θέτουμε και εμείς την ατζέντα, όχι μόνο να ακολουθούμε τους σχεδιασμούς του Μαξίμου», λέει επιτελικό στέλεχος της ΝΔ στο KoolNews.gr.

Πέραν της ανανέωσης όμως, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με το στοίχημα της ενότητας στην πράξη. Κατ’ αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει αυτός τις συναντήσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα γίνει και προσπάθεια να τηρηθούν οι σχετικές ισορροπίες και κατά τη διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας εντός της ΚΟ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόσωπα που βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Μητσοτάκη (Άδωνις Γεωργιάδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης, Χρήστος Κέλλας κ.α.) δεν θα αξιοποιηθούν. Ενδεικτικό είναι επίσης και το παράδειγμα του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη και συζήτησαν τον τρόπο που θα πολιτευτεί η ΝΔ στο ζήτημα της διάρθρωσης του ΕΣΡ, θέμα που έρχεται άμεσα στην επικαιρότητα λόγω και της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο SBC πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν 5 ή και λιγότερες άδειες για ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Με όρους ισορροπιών θα πρέπει να ερμηνεύεται και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, ενώ σήμερα, Τετάρτη, έχει συναντήσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Βέβαια, παρά την ανάγκη ισορροπιών, είναι προφανές πως η νέα εποχή Μητσοτάκη ασκεί γοητεία σε ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του ευρύτερου φιλελεύθερου χώρου, όπως ο πρόεδρος της Δράσης, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το αν θα υπάρξουν κινήσεις ενσωμάτωσης στη ΝΔ είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί, όπως και να έχει όμως εκτιμάται από έμπειρους πολιτικούς αναλυτές πως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να διεμβολίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς σε επίπεδο ψηφοφόρων.

Κινήσεις προσωπικού στίγματος

Ως κινήσεις προσωπικού στίγματος θα πρέπει παράλληλα να ερμηνεύονται και οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη να συναντηθεί πρωτίστως με τον επικεφαλής του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Κόλλια, αλλά και με τον CEO της Eldorado Gold Paul Wright. «Στις Σκουριές η ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, οδηγεί σήμερα 600 εργαζόμενους στην ανεργία και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500, στερεί 500 επιπλέον θέσεις εργασίας από την οικονομία το 2016 και δυσφημεί διεθνώς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Καλώ τον κ. Τσίπρα να παρέμβει, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα άμεσα. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ αμέσως μετά τη συνάντηση. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του KoolNews.gr, η δήλωσή του και ιδίως η ατάκα για το Νταβός αποτυπώνει πλήρως το κλίμα της συζήτησης που έγινε μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Wright.

The post «Έτσι θέλω τη ΝΔ!»- Οι κινήσεις, τα στοιχήματα και το στίγμα Μητσοτάκη στη νέα γαλάζια σκακιέρα appeared first on KoolNews.

Keywords
νέα, στιγμα, αδωνις γεωργιαδης, ντορα μπακογιαννη, νεα δημοκρατια, job, momentum, σημαίνει, σαμαρας, χατζηδακης, βουλη, ΕΣΡ, sbc, οννεδ, ΠΑΣΟΚ, ceo, paul, wright, συριζα, ελλαδα, τσιπρας, λύση, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, το στοιχημα, δουλεια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, ceo, sbc, ανεργια, αξονες, ατζεντα, βιογραφικα, βοριδης, βρισκεται, γινει, γοητεια, γραφεια, δευτερο, δηλωση, δοθει, εγινε, ειλικρινα, ειπωθει, εκτιμηση, εβδομαδα, ενσταση, εποχη, ερχεται, ευθυνη, ιδεες, θεσεις εργασιας, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, λογια, μητσοτακης, μιλτιαδης, νταβος, ντορα, ομαδα, οννεδ, πεδιο, πρισμα, ραντεβου, συντομα, σχεδιο, φυσικο, χρηστος, χωρα, job, κυριακου, momentum, μπροστα, paul, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, wright
Τυχαία Θέματα