Ετοιμάζουν τη λίστα, ελπίζουν για τα λεφτά- Τι θα περιλαμβάνουν οι ελληνικές προτάσεις

Στο φουλ οι μηχανές στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων. Άμεσος στόχος το «ξεκλείδωμα» μέρους της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έως την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η ελληνική πλευρά θα έρθει αντιμέτωπη με τους πιστωτές της για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Αυτό της λίστας των μεταρρυθμίσεων, ελπίζοντας ότι θα φέρει ντόμινο θετικών εξελίξεων στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα,

ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των προτάσεων θα γίνονται στο Brussels Group το οποίο αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

Οι ελληνικές προτάσεις θα εξεταστούν παράλληλα και από τις τεχνικές ομάδες ενώ στη συνέχεια μετά από την συγκέντρωση στοιχείων στην Αθήνα, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τις μελετήσουν πολύ προσεκτικά ώστε να δοθεί το πολυπόθητο πράσινο φως.

Η επταμερής συνάντηση των Βρυξελλών ήταν το πρώτο βήμα για την ανάκτηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποφυγή των παρεξηγήσεων με το ξεκαθάρισμα των ασαφειών, όπως διατείνονται και οι δύο πλευρές.

Το θέμα της ρευστότητας βρέθηκε και χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών της τηλεδιάσκεψης του Euroworking group, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένα προσχέδιο της λίστας των μεταρρυθμίσεων παρουσιάστηκε στους τεχνοκράτες των δανειστών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης «ήταν μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» όπως σημείωναν χαρακτηριστικά.

Ούτως ή άλλως Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο από κοινού βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των προτάσεων έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την δημοσιονομική απόδοση των μέτρων. Το βάρος έχει πέσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τη λαθραία διακίνηση τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και καυσίμων. Επίσης στο στόχαστρο έχει μπει η αντιμετώπιση των τριγωνικών συναλλαγών ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και εκτιμήσεις σχετικά με την απόδοση μέτρων όπως είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο σε 100 δόσεις.

Οι αποκρατικοποιήσεις μέσω συμπράξεων, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μακριά απο το μοντέλο του «ξεπουλήματος» του δημοσίου πλούτου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα έχουν περίοπτη θέση στη λίστα που θα παρουσιαστεί. Άλλωστε η ελληνική πλευρά θα παραδώσει στους θεσμούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.

Με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία για τη λύση του χρηματοδοτικού προβλήματος η ελληνική κυβέρνηση προσμετρά στα θετικά σημάδια και το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το EuroWorking Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

The post Ετοιμάζουν τη λίστα, ελπίζουν για τα λεφτά- Τι θα περιλαμβάνουν οι ελληνικές προτάσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα