Βαθιά ενοχλημένοι στο Μαξίμου από τη νέα επικοινωνιακή… γκάφα του Γιάνη Βαρουφάκη

«Είμαστε μαζί σας» έσπευσε να πει στον Γιάνη Βαρουφάκη μια πολίτης στα Χανιά, μετά το πέρας της εκεί παρέλασης, για να εισπράξει την εκπληκτική απάντηση του υπουργού «Αλλά να ’στε και μετά τη ρήξη, ε;». [Δείτε εδώ το βίντεο] Η αποστροφή αυτή του ανθρώπου που έχει υπό την ευθύνη του το σπουδαιότερο υπουργείο αυτή τη χρονική συγκυρία προκάλεσε κατάπληξη, αλλά και ερωτηματικά για το βαθμό ετοιμότητας και διάθεσης της κυβέρνησης να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους μας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Κυβερνητικές

σημείωναν αργά το βράδυ στο KoolNews.gr πως η συγκεκριμένη αποστροφή Βαρουφάκη δεν σημαίνει κάτι και προσπαθούσαν κατ’ αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσουν το γεγονός. Σε κάθε περίπτωση όμως στο Μαξίμου υπήρχε σχετική ενόχληση από την επανειλημμένη αμετροέπεια που επιδεικνύει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μοιάζει να υποπίπτει σε επαναλαμβανόμενα σφάλματα.

Λεκτικό λάθος ή…;

Ακούγοντας κανείς τον Γιάνη Βαρουφάκη, σχηματίζει κανείς την εντύπωση πως υπάρχουν δύο βασικά ενδεχόμενα. Είτε ο υπουργός Οικονομικών υπέπεσε σε ένα ακόμα λεκτικό σφάλμα χάριν της εντυπωσιοθηρίας και της αμετροέπειας που πολλές φορές τον χαρακτηρίζει είτε υπάρχει κάτι παραπάνω, το οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν το βράδυ να ξεκαθαρίσουν πως η κυβέρνηση πορεύεται με στόχο την απεμπλοκή και την επίτευξη του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού», κάτι που θα αποδειχθεί και από την κατάθεση της λίστας μεταρρυθμίσεων, για την οποία οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα είναι επαρκής και κοστολογημένη.

Με αυτό τον τρόπο, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κλείσει πριν ανοίξει καν η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο κρυφό σχέδιο ρήξης, σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους εταίρους μας καταστούν ατελέσφορες. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, κατά τους γνωρίζοντες, έχει ως βασική κατεύθυνση την εξεύρεση ενός κοινού τρόπου λειτουργίας με τους εταίρους μας, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουμε από… μύρια κύματα, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί.

Σημάδια απομάκρυνσης Βαρουφάκη-Μαξίμου

Ο υπουργός Οικονομικών είναι πάντα στον πυρήνα της διακυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον υπό τις παρούσες συνθήκες. Το Μέγαρο Μαξίμου και ο κύριος Βαρουφάκης όμως μοιάζουν να μην μιλούν την ίδια γλώσσα το τελευταίο διάστημα. Η… συνεντευξιομανία του υπουργού Οικονομικών και ιδίως εκείνη η φωτογράφιση για το Paris Match λειτούργησαν αρνητικά στις σχέσεις του με τον στενό πυρήνα της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο πως επί της ουσίας την ευθύνη συντονισμού της διαπραγμάτευσης έχει αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης, καθώς η παρουσία του κυρίου Βαρουφάκη ενοχλούσε και πολλούς ξένους εταίρους μας.

Ο κύριος Τσίπρας όμως φρόντισε να δώσει ακόμα δύο μηνύματα στον υπουργό Οικονομικών: στο Βερολίνο, ο κύριος Βαρουφάκης δεν ακολούθησε την αποστολή και θα μπορούσε κανείς να πει πως αυτό ήταν έως ένα σημείο λογικό, μιας και δεν επρόκειτο για μια κυβερνητική αποστολή. Πλην όμως, στο Βερολίνο βρισκόταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα ο καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος είχε αναλάβει την ευθύνη των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και τους θεσμούς για ένα διάστημα, πριν ανακληθεί από τον κύριο Βαρουφάκη, για να αντικατασταθεί από τον Νίκο Θεοχαράκη.

Το δεύτερο μήνυμα ήταν η τράμπα Θεοχαράκη-Χουλιαράκη στο τελευταίο Euroworking Group, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Ενώ ο συνεργάτης του κυρίου Βαρουφάκη Νίκος Θεοχαράκης συμμετείχε σε τέτοιες συνεδριάσεις, στη θέση του πήγε ο Γιώργος Χουλιαράκης, με τον οποίο ο κύριος Βαρουφάκης δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων.

Όλες αυτές οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι το τελευταίο διάστημα Μαξίμου και Γιάνης Βαρουφάκης δεν ακολουθούν υποχρεωτικά πορείες που τέμνονται-κάτι που πιθανώς να αντανακλάται και στη φράση περί ρήξης.

Καλά τα λόγια, οι πράξεις μετράνε όμως

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν πως μπορεί τις τελευταίες μέρες να μην έχει παραχθεί απλό πολιτικό αποτέλεσμα ως προς τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρευστότητα, πλην όμως πολιτικά έχουν αρχίσει και διαφαίνονται σημάδια εξομάλυνσης. Οι ίδιοι κύκλοι του Μαξίμου έδειχναν με συγκρατημένη ικανοποίηση την επαρκή αύξηση του ορίου για τον ELA, αλλά και τη δήλωση Γιούνκερ πως «τώρα περάσαμε ευτυχώς σε μια διαδικασία εξομάλυνσης και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος για την αγαπημένη μου Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν θα γίνει, αν η Ελλάδα δεν καταθέσει μια απτή και ποσοτικά μετρήσιμη λίστα μεταρρυθμίσεων. Αν δεν υπάρξει αυτή η βάση συζήτησης, τότε το πιο πιθανό είναι πως οι εταίροι μας θα βρεθούν προ τετελεσμένου, μιας και μας έχουν ήδη δοθεί αρκετές αναβολές προκειμένου να εφαρμόσουμε το περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν πως τουλάχιστον ο κύριος Τσίπρας και το στενό του επιτελείο έχουν λάβει το συγκεκριμένο μήνυμα. Αυτό όμως αναμένεται να φανεί στην πράξη, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

The post Βαθιά ενοχλημένοι στο Μαξίμου από τη νέα επικοινωνιακή… γκάφα του Γιάνη Βαρουφάκη appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα