Έσοδα 275 εκατ. ευρώ έφερε η πώληση 28 ακινήτων και η έκταση στο Παλιούρι

Τις βάσεις για να επιτευχθεί ο φετινός εισπρακτικός στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έθεσε η ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών για τα 28 ακίνητα του Δημοσίου και την έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Η αυλαία των δύο αυτών εγχειρημάτων όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στον Ελεύθερο Τύπο, έπεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, με τα συνολικά τμήματα να ανέρχονται λίγο πάνω από τα 275 εκατ. ευρώ και να ανεβάζουν έτσι τα έσοδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για το

2013 κοντά στο 1,4 δις. ευρώ.

Οι Αποφάσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση ανακήρυξε ομόφωνα πλειοδότες για τα 28 κτήρια τις εταιρείες Εθνική Πανγαία και Eurobank Properties, που αποτελούν τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες εγχώριες εταιρείες επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων. Για το ακίνητο στο Παλιούρι, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αποδέχθηκε ομόφωνα την προσφορά της JSC Donsoy Tabak, συμφερόντων του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Πέρα από το προσφερόμενο τίμημα, το όφελος θα είναι πολλαπλό, καθώς οι τρείς νικήτριες των δύο διαγωνισμών εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 180 εκατ. ευρώ. Το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα για το Ελληνικό Δημόσιο από την πώληση και επαναμίσθωση (sale and leaseback) των 28 κτηρίων φτάνει στα 261,31 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο τίμημα που εισπράττει έτος το ΤΑΙΠΕΔ από έναν διαγωνισμό, μετά από εκείνον του ΟΠΑΠ και «μετά από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών στην ελληνική αγορά ακινήτων, η οποία αναμένεται να τονώσει την ζήτηση, δεδομένης της καίριας συμμετοχής ξένων κεφαλαίων», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ταμείου.

Καθεμία από τις δύο νικήτριες του διαγωνισμού πλειοδότησε για ένα από τα δύο χαρτοφυλάκια ακινήτων στα οποία είχαν χωριστεί τα 28 κτίρια. Τα εν λόγω ακίνητα, που περιλαμβάνουν κυρίως υπουργεία, εφορίες και αστυνομικές υπηρεσίες, μετά την πώλησή τους θα μισθωθούν, από το Δημόσιο για τα επόμενα 20 χρόνια. Οι επενδύσεις αναλαμβάνουν την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αναβάθμιση και συντήρηση των κτηρίων. Όπως εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ, «οι ανωτέρω επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιτυγχάνεται αξιοσημείωτη εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, καθώς ανω του 15% των κτηρίων παρέμενε άδειο και αναξιοποίητο». Πιο αναλυτικά:

Πλειοδότης για το Χαρτοφυλάκιο Α αναδείχθηκε η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Πανγαία ΑΕΕΑΠ, με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ. Βάσει ενεργητικού, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, το υπό διαχείριση ενεργητικό της ανερχόταν στα 962 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 147 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ταμειακά διαθέσιμα. Όπως όλα δείχνουν, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες πολύ κοντά στην ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας με το fund Invel Real Estate για την μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Πανγαίας, εξέλιξη που αναμένεται να συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Για το Χαρτοφυλάκιο Β, πλειοδότης με τίμημα 15,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία διαχειρίζεται ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, συνολικής αξίας άνω του μισού δις. ευρώ. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με βασικούς μέτοχους, τη Fairfax, Financial Holdings Ltd, τη Fidelity, την Eurobank και σημαντικό αριθμό ξένων θεσμικών επενδυτών.

Αυλαία για το Παλιούρι

Για την έκταση στο Παλιούρι, που περιλαμβάνει το κάμπινγκ και το ξενοδοχείο «Ξενία», το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε ομόφωνα τη βελτιωμένη προσφορά της JSC Donskoy Tabak επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου την περασμένη Πέμπτη. Το οικονομικό αντάλλαγμα για την αξιοποίηση συνολικής επιφάνειας περίπου 322 στρεμμάτων του εν λόγω ακινήτου, σε σύνολο περίπου 2.000 στρεμμάτων, ανήλθε στα 14 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ «η αξιοποίηση αναμένεται να οδηγήσει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η ανακαίνιση και λειτουργία του «Ξενία» Παλιουρίου (παραχωρείται για 99 έτη). Σημειώνεται ότι το «Ξενία» Παλιουρίου έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και παραμένει κενό εδώ και 20 χρόνια, ενώ έχει υποστεί εκτεταμένους βανδαλισμούς.

Τα κτήρια που αξιοποιούνται μέσω Sale & Leaseback

Χαρτοφυλάκιο Α’ : Συνολική μικτή μισθωτική επιφάνεια 134,716 τ.μ. Τίμημα: 115,5 εκατ. ευρώ.

1. Υπουργείο Πολιτισμού στην Λεωφόρο Θηβών

2. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στο Μοσχάτο

3. Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

4. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ΕΛ.ΑΣ στην Αθήνα

5. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ) στον Πειραιά

6. Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα

7. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

8. Υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας

9. ΔΟΥ Σταυρούπολης

10. ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης

11. ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων

12. ΔΟΥ Παλλήνης

13. ΔΟΥ Γλυφάδας

14. ΔΟΥ Κηφισίας

Χαρτοφυλάκιο Β’: Συνολική μικτή μισθωτική επιφάνεια 135,744 τ.μ. Τίμημα: 145,81 εκατ. ευρώ

1. Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) στην λεωφόρο Αλεξάνδρας

2. Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι

3. Υπουργείο Υγείας στο Μαρούσι

4. Τμήμα Αλλοδαπών στην λεωφόρο Πέτρου Ράλλη

5. Υπουργείο Δικαιοσύνης στην λεωφόρο Μεσογείων

6. Γενικό Χημείο του Κράτους στους Αμπελόκηπους

7. ΔΟΥ Ξάνθης (Α’ και Β’) και Χημείο Ξάνθης

8. Α’ ΔΟΥ Αθηνών

9.ΙΖ’ ΔΟΥ Αθηνών

10.Β’ ΔΟΥ Κορίνθου

11. Β’ ΔΟΥ Χαλκίδας

12.Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών

13.ΙΘ’ ΔΟΥ Αθηνών

14.ΔΟΥ Χολαργού

Οι οκτώ μνηστήρες για την Μαρίνα Πύλου

Η εκτενέστατη ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ περιλάμβανε επίσης της έγκριση επενδυτικών σχημάτων που θα συνεχιστούν στην Β’ φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας και τμήματος του λιμένα Πύλου.

Τα σχήματα που παίρνουν το εισιτήριο για την τελική φάση είναι τα οκτώ ακόλουθα:

1.ΑΤΕΣΕ, Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Συμβουλευτική Ναυτιλιακή Εταιρεία – Ιδιωτική Επιχείρηση παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

2.Majestic Marine Engineering LLC FZE

3.Πόρτο Καρράς Τουριστική Τεχνική Βιομηχανική Ανώνυμη Εταιρεία

4.Σύμπραξη των εταιρειών Archirodon Group N.V., Α1 Γιωτ Τρέιντ Κονσόρτσιουμ Ανώνυμη Εταιρεία και Στήριξις Τεχνική Α.Ε.

5. Κάσος Κτηματική –Τουριστική και Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία

6.Σύμπραξη των εταιρείών Άκτωρ Παραχωρήσεις Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία

7. Ιγνάτιος Σπανόπουλος Ναυτιλιακή Εμπορική και Τεχνική Ανώνυμη

8. Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Ανώνυμη Εταιρεία

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
ευρω, πωληση, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, εν λόγω, εθνικη τραπεζα, υπουργείο παιδείας, υπουργειο δικαιοσυνης, βασεις, δις, eurobank, properties, προσφορες, ΠΑΟΚ, οπαπ, θυγατρική, τραπεζες, αεεαπ, εταιρεία, ιουνίου, fund, real, ελλαδα, αθηνα, fidelity, γγπσ, δου, γαδα, llc, group, facebook, twitter, χρηματιστηριο, θεσσαλονικη, www.facebook.com, eurobank alpha, alpha eurobank, τελος ακινητης περιουσιας, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, ακτωρ, ακινητα, αυλαια, δου, εθνικη, εμπορικη, ημερησια, ιβαν, μνημειο, τμημα αλλοδαπων, υπουργείο παιδείας, υπουργειο πολιτισμου, eurobank, llc, real, αγορα, αεεαπ, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, διευθυνση, δημοσιο, δις, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, εταιρεία, ετων, ετος, ευρωπη, εφοριες, υπηρεσιες, θυγατρική, ιγνατιος, καμπινγκ, κασος, κτιρια, λειτουργια, ξενοδοχειο, οκτω, ανωνυμη εταιρεια, οφελος, πεμπτη, συντηρηση, σχηματα, τμημα, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, φτανει, group, fidelity, fund, υπουργειο, ιουνίου, properties, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα