Θα πάρουν πάλι… τ’ άρματα;

Κάνουν «μπαμ» από μακριά δύο πράγματα: Πρώτον, ότι εισερχόμεθα, σε σχέση με το ελληνικό πρόβλημα, σε μία εν πολλοίς «αχαρτογράφητη» περίοδο, καθώς στο πλαίσιο των εταίρων - δανειστών μας και της τρόικας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και συμφέροντα και δεύτερον, η... Γερμανία θέλει πάλι χρόνο! Πρώτα ήσαν οι γερμανικές εκλογές, τώρα είναι οι ευρωεκλογές...

Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιώτου

Δυστυχώς, το «αισιόδοξο σενάριο» της κυβέρνησης, ως βάση διαπραγμάτευσης, προς το παρόν δεν γίνεται αποδεκτό από τους

εταίρους -δανειστές μας. Κατά βάση ζητούνται και «νέα μέτρα» και συνέχιση της «στενής εποπτείας της χώρας» και μετά την τυπική «λήξη του Μνημονίου» με ένα «τρίτο Μνημόνιο» που θα είναι το ελληνικό «τίμημα» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού (2014-2015) και τη διευθέτηση του χρέους.

Στην ουσία, δύο ενδεχόμενα παίζονται, εφόσον αποκλειστεί το «αισιόδοξο» σενάριο της κυβέρνησης. Αν θα δοθεί μια «συγκεκαλυμμένη μορφή» στο «τρίτο Μνημόνιο» ή όχι. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί, ενώ «παίζεται» μόνο η έκταση και η «ποιότητά της».

Διαφορετικά, ο Σαμαράς και η κυβέρνηση θα βρεθούν στα... «αντιμνημονιακά κάγκελα»! Ήδη προθερμαίνονται, καθώς έχουν σηκωθεί από τον... «πάγκο» με αντιπάλους τους... τροϊκανούς στον «πρώτο γύρο».

Οι οποίοι βέβαια – δεν έχουν άδικο σ΄αυτό επικαλούνται κατ΄αρ΄χας την ανακολουθία της κυβέρνησης σε ζητήματα (προαπαιτούμενα κ.λπ.) που είχαν συμφωνηθεί μήνες πριν, όπου η Αθήνα βρίσκεται πάλι απροετοίμαστη... Δυστυχώς, όλοι πέφτουν, με τη σειρά τους, θύματα του «φαύλου κύκλου» της «συνταγής» που αποδεχθήκαμε.

Εν πάση περιπτώσει, το πιο κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να έχει «χαρτογραφηθεί» η κατάσταση πριν από τις ευρωεκλογές του Μαϊου. Εάν πάμε με «νέα μέτρα», «νέο δάνειο» και η διευθέτηση του χρέους πάει για τις ευρωεκλογές, ίσως το βράδυ των ευρωεκλογών να «τρίβουμε τα μάτια μας»...

Το ενδεχόμενο αυτό φοβίζει δικαιολογημένα το Μαξίμου. Γι' αυτό μερικοί έχουν αρχίσει «ν' ακονίζουν» τα... παλιά «αντι-μνημονιακά μαχαίρια τους».

Είναι όμως λύσεις αυτές και σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση;

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα