Εσείς ξέρατε πως η Νίκη της Σαμοθράκης έχει δύο «αδελφές»; Η μία είναι στην Ελλάδα

H Νίκη της Σαμοθράκης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα στο Μουσείο του Λούβρου, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται σε περίωπτη θέση και ότι δαπανήθηκαν εκατ. ευρώ για την συντήρησή του που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Πόσοι όμως γνωρίζον ότι η Νίκη της Σαμοθράκης έχει δύο... «αδελφές», μία εκ των οποίων βρίσκεται στην Ελλάδα; Πράγματι, εκτός από το άγαλμα που εκτίθεται στο Λούβρο από το 1884, υπάρχουν δύο ακόμα Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης.

Η

μία αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο που βρήκαν Αυστριακοί αρχαιολόγοι και εκτίθεται στο μουσείο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης. Η δεύτερη βρέθηκε από την αμερικανική αποστολή του Karl Lehmann και της Phyllis Williams-Lehmann το 1949 και φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης.

Οι αρχαιολόγοι μάλιστα βρήκαν και τμήματα του δεξιού χεριού του αγάλματος, ενώ η δεξιά παλάμη ανασυστάθηκε και εκτίθεται επίσης στο Λούβρου. Λύνοντας ταυτόχρονα μια απορία ετών: Η Νίκη δεν κρατούσε σάλπιγγα όπως πίστευαν πολλοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα