Επουλώνοντας τις ανοιχτές πληγές- Όλα όσα συζητήθηκαν στην «ενωτική» γαλάζια ΚΟ

Όταν έχουν ανοίξει τόσο διαμπερείς πληγές, όπως αυτές στη ΝΔ, είναι προφανές πως δεν μπορούν να κλείσουν εύκολα. Τουλάχιστον, όμως, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που έλαβε χώρα και διήρκεσε έως λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, έγινε μια προσπάθεια οι ανοιχτές πληγές να μην διευρυνθούν και άλλο.

Παράλληλα, από τώρα και μέχρι τις εκλογές (είναι ακόμα άγνωστο πότε θα διεξαχθούν, αλλά η ΚΕΦΕ κινείται με ορίζοντα τις 13 Δεκεμβρίου, χωρίς βεβαίως να υπάρχει εγγύηση επιτυχίας πως λύση

θα βρεθεί μέσα στο 2015, καθώς όλα εξαρτώνται από τις εταιρείες), η ΝΔ θα έχει νέο υπηρεσιακό πρόεδρο, τον μέχρι πρότινος γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να παραιτηθεί από τη θέση του.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η γαλάζια ΚΟ που ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00, δεν ήταν και η πιο εύκολη πολιτική άσκηση. Με βάση τα όσα δραματικά έχουν λάβει χώρα στη ΝΔ τις τελευταίες μέρες, μετά την αποτυχία των εκλογών, πολλοί περίμεναν πως η συνεδρίαση θα ήταν θυελλώδης. Άλλωστε, όλοι οι οιωνοί προς τα εκεί έδειχναν: ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού όρισε πρώτα τον Γιάννη Πλακιωτάκη, αντιπροέδρο, παραιτήθηκε το απόγευμα από τη θέση του προέδρου της ΝΔ, ενώ και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε κώλυμα και αποχώρησε από την προεδρία της ΚΕΦΕ.

Ποιο ήταν το κώλυμα; Βάσει καταστατικού, ο κ. Παπαμιμίκος θεωρούσε πως θα έπρεπε αυτός να οριστεί πρόεδρος, ανάγνωση με την οποία συμφώνησε και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. Πλην όμως, στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ κανείς δεν έθεσε σχετικό θέμα αμφισβήτησης του Γιάννη Πλακιωτάκη, πολλώ δε μάλλον ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τον οποίο ο κ. Αθανασίου στηρίζει, μιας και βουλευτές που επίσης τον στηρίζουν (Μάκης Βορίδης, Άννα Ασημακοπούλου, Σίμος Κεδίκογλου κ.α.) είχαν προηγουμένως σε συνάντησή τους αποφασίσει πως δεν θα θέσουν ζήτημα Πλακιωτάκη. Εν τέλει, ο κ. Πλακιωτάκης μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας και μια αρκετά μεγάλη ομάδα βουλευτών έδωσε το έναυσμα για να χειροκροτηθεί θερμά.

Τι είπαν Πλακιωτάκης και υποψήφιοι πρόεδροι

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είχε ένα και μόνο στόχο μπαίνοντας στην αίθουσα: να κλείσει ο κύκλος της διαμάχης και οι βουλευτές της ΝΔ να προχωρήσουν συντεταγμένα. «Δυστυχώς, αντί να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας, που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα στο κύρος και στην αξιοπιστία της παράταξής μας. Θεωρώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι μας, γιατί δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματός μας.

Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο. Το ζητούμενο όμως σε αυτή την κρίσιμη ώρα είναι να πρυτανεύσει η λογική και να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας. Για το λόγο αυτό ζητώ από όλους και κυρίως από τους τέσσερις υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να ξεφύγει η παράταξη από το τέλμα και το αδιέξοδο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με γραμμή νηφαλιότητα και ζήτησε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ. «Όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Πρότεινε, δε, κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα: 1ο) Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας, 2ο) Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας επέλεξε με τη σειρά του χαμηλούς τόνους. Ζήτησε το ταχύτερο δυνατό εκλογές, ακόμα και στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα σημείωσε πως πρέπει οι τέσσερεις υποψήφιοι να συναντηθούν και επίσης να λάβουν χώρα και οι εθνικές συνδιασκέψεις. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως πρέπει να αποφεύγονται οι προσωπικές επιθέσεις, ενώ δεν έθεσε ζήτημα ανάληψης της γαλάζιας ηγεσίας από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κινήθηκε με τη σειρά του σε ενωτικό πλαίσιο και τόνισε πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του κόμματος. Παράλληλα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη, αλλά και τηλεμαχία μεταξύ των τεσσάρων μονομάχων, κινούμενος σαφώς στο πλαίσιο των προτάσεων, που έθετε επί τάπητος όσον αφορά στον εσωτερικό διάλογο σε ολόκληρη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Βέβαια, ο κ. Γεωργιάδης έθεσε ακόμα ένα ζήτημα, αυτό της δέσμευσης του Γιάννη Πλακιωτάκη πως δεν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για όσο ακόμα η ΝΔ δεν έχει εκλεγμένο πρόεδρο, πρόταση που δεν έμεινε αναπάντητη.

Να σημειωθεί πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν βρέθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας συνειδητά, καθώς, όπως περιέγραφαν συνεργάτες του, δεν ήθελε να πολωθεί το κλίμα και να μπει στη διαδικασία των ερωταπαντήσεων, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να χαμηλώσει από μέρους του τους τόνους, οι οποίοι πάντως έχουν ανέβει επικίνδυνα, με κύριο αποδέκτη των αιχμών τον Αντώνη Σαμαρά.

Τι είπαν οι βουλευτές

Μέσα σε περισσότερες από 5 ώρες συνεδρίασης, περισσότεροι από 40 βουλευτές της ΝΔ έλαβαν το λόγο, με τις περισσότερες παρεμβάσεις να κινούνται σε ενωτικό άξονα.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση που διατυπώθηκε από βουλευτές, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Κώστας Τσιάρας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Θεόδωρος Καράογλου για αναστολή της προεκλογικής διαδικασίας και δρομολόγησης τακτικού συνεδρίου, προκειμένου όλα τα ζητήματα να ιδωθούν από την αρχή. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας πρότεινε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με συνέδριο τον Μάρτιο και εκλογή προέδρου τον Απρίλιο. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ιδανικά θα ήθελε να γίνει συνέδριο, πλην όμως αναγνωρίζει πως στην παρούσα συγκυρία είναι πρακτικά πολύ δύσκολο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας της παράταξης και έκανε λόγο για «συνεδρίαση-κάθαρση για το κόμμα», λέγοντας πως το αδιάβλητο της ενότητας είναι η ισχύς της παράταξης και όρος επιβίωσής της. Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας στο Mega η Ντόρα Μπακογιάννη είχε εξαπολύσει ρουκέτες για τη διαδικασία του 2009, ενώ έκανε λόγο και για πιθανότητα σαμποτάζ στην αποτυχημένη απόπειρα εκλογών της Κυριακής. Τέλος, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι κατάλογοι του ΥΠΕΣ ως προς τους δημότες, δηλαδή ο καθένας να ψηφίζει στον δήμο που ψηφίζει και στις εθνικές εκλογές και να υπάρξει και ειδική πρόβλεψη για εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Με την εν λόγω πρόταση, πάντως, διαφώνησε η πλευρά Τζιτζικώστα.

Ο Κώστας Γκιουλέκας πρότεινε να συσταθεί μια πενταμελής κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα εποπτεύει το έργο της ΚΕΦΕ. Η εν λόγω πρόταση δεν έχει κλειδώσει, με την απόφαση να βρίσκεται στο χέρι του Γιάννη Πλακιωτάκη, αλλά υπάρχουν δύο πιθανές εναλλακτικές: είτε αυτή η πενταμελής επιτροπή θα προστεθεί στη σύνθεση της ΚΕΦΕ, άρα άλλα 5 μέλη, είτε θα λειτουργήσει ως παρατηρητής, όπως πρότεινε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ήδη, πάντως, πρόεδρος της ΚΕΦΕ θα αναλάβει ο αρχαιότερος βουλευτής της ΝΔ, ο Γιάννης Τραγάκης.

Ο κ. Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε πως η ΚΟ είναι φορέας της ύψιστης νομιμοποίησης, αλλά και πηγή της νομιμοποίησης στη ΝΔ. «Μπορούμε να διασφαλίζουμε την ενότητα και το κύρος της παράταξης» σημείωσε και προσέθεσε πως η ΝΔ θα έπρεπε να έχει κάνει συνέδριο, πλην όμως αυτό για πρακτικούς λόγους δεν είναι πλέον εφικτό. Πρότεινε προεγγραφές μελών για τη διαδικασία και είπε πως πρέπει να υπάρξει πλέον ένα moratorium αντεγκλήσεων, όπως και ότι πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους μομφή προς την ΚΕΦΕ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία, «αλλά είμαστε στο έλεος των εταιρειών», όπως προσέθεσε. Κάλεσε τους υποψηφίους να ρίξουν τους τόνους και να ξεκαθαριστεί επιτέλους τι συμβαίνει με την ΚΕΦΕ, ενώ παρακίνησε και τους άλλους βουλευτές να απέχουν από δημόσιες αντεγκλήσεις. «Αλλιώς θα καταρρεύσουμε εν μέσω καγχασμών» προειδοποίησε.

Ο Θανάσης Δαβάκης έριξε βέλη στους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως έπρεπε να παρίστανται στη συνεδρίαση. «Τι ρόλο επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους σε μια τόσο κρίσιμη φάση που περνά το κόμμα;» διερωτήθηκε. Επίσης, ο Κώστας Τασούλας ανέφερε πως «εμείς οι βαστάζοι καλούμαστε σε μια κρίσιμη ΚΟ να διαχειριστούμε την τεράστια κρίση της ΝΔ».

Τέλος, στις αιτιάσεις Γεωργιάδη πως ο κ. Πλακιωτάκης πρέπει ab initio να δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν αρκετοί βουλευτές. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «κάποιοι μπορεί να ζητάνε είτε το άσπρο είτε το μαύρο, όμως υπάρχει και το γκρι και δεν μπορούμε να ζητάμε προκαταβολικά από κάποιον που δεν έχει εκλεγεί να δεσμευτεί για το τι θα κάνει για περιστάσεις που δεν έχουν έρθει», ενώ Κωστής Χατζηδάκης και Γιώργος Κουμουτσάκος επίσης συμφώνησαν πως μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους δέσμευση εκ προοιμίου.

The post Επουλώνοντας τις ανοιχτές πληγές- Όλα όσα συζητήθηκαν στην «ενωτική» γαλάζια ΚΟ appeared first on KoolNews.

Keywords
πληγες, αδωνις γεωργιαδης, ντορα μπακογιαννη, εν λόγω, εκλογες, λύση, συριζα, σαμαρας, συγκεκριμένο, βουλη, mega, χατζηδακης, γκρι, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, γκιουλεκας, κακλαμανης, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, γιαννης κεφαλογιαννης, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, ητανε μια φορα, βουλευτες, εκλογικα τμηματα, θεμα, πλαισιο, υψος, ωρα, mega, αδωνις, αρθρα, ελεος, αννα, βοριδης, βρισκεται, γινει, γκρι, εγινε, εγγυηση, ευκολο, ευκολα, αιθουσα, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εν λόγω, επρεπε, ευθυνη, εναυσμα, εικονα, ισχυς, κυκλος, κλιμα, κωλυμα, λύση, λογο, μαυρο, μαξιμος, μητσοτακης, μομφη, νικητας, νηφαλιοτητα, ντορα, ομαδα, οιωνοι, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ορος, πηγη, ρολο, συγκεκριμένο, σειρα, χερι, ωρες, αγνωστο, ασπρο, χωρα, κωστας, θανασης, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα