Επιστρέφει… 20 εκατομμύρια ευρώ η Apple σε όσους κατέβασαν εφαρμογή από το App-Store

Μετά το σάλο που προκλήθηκε στις ΗΠΑ από αγανακτισμένους πελάτες της Apple και πιο συγκεκριμένα του App-Store της εταιρείας, οι οποίοι κατέβασαν εφαρμογές που δεν ήξεραν ότι είναι με χρέωση ή το έκαναν τα παιδιά τους, η Apple είναι αναγκασμένη να τους επιστρέψει τα λεφτά τους, ένα ποσό που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η Apple

μέσω του App-store, του διαδικτυακού καταστήματος της, διαθέτει προς χρήση κάθε είδους εφαρμογή. Είναι όμως φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που δε μπορείς να ελέγξεις αν η εφαρμογή που κατεβάζεις είναι δωρεάν και δε μπορείς να πάρεις πίσω την απόφαση σου αν αντιληφθείς ότι δε σε ικανοποιεί.

Σε αυτή την παγίδα έπεσαν αρκετοί πολίτες που χρέωσαν εν αγνοία τους την πιστωτική τους κάρτα και δεν είχαν το δικαίωμα να το αναιρέσουν. Αφού έλεγξαν τις χρεωμένες πιστωτικές τους κάρτες εξαγριώθηκαν με τη δομή του App-store και προσέφυγαν μέχρι την ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία επέβαλε στη δημοφιλή αμερικανική εταιρία να αποζημιώσει τους χρήστες που αγόρασαντους εφαρμογές από το App-store, επιστρέφοντας 23.8 εκατομμύρια ευρώ με την προϋπόθεση ότι οι αγορές έγιναν άθελα ή χωρίς εξουσιοδότηση από τα παιδιά τους. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να γίνει πάρτι αιτήσεων για επιστροφή χρημάτων προς την Apple, αν και πολλοί λένε ότι δεν είναι εύκολο να αποδείξουν ότι έγινε άθελα η αγορά της εκάστοτε εφαρμογής.

Πέραν της επιστροφής χρημάτων η Επιτροπή υποχρέωσε την Apple να αλλάξει και τους όρους χρήσης του διαδικτυακού της καταστήματος μέχρι το τέλος Μάρτη του 2014, ώστε ο χρήστης να ξέρει για ποιες αγορές χρεώνεται και να μπορεί να ανακαλέσει την επιλογή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα