Οι επιχειρηματίες στο στόχαστρο: 5 απαγωγές που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Δυστυχώς αν κρίνουμε από την απαγωγή Καραμολέγκου, την πρόσφατη σχετική απόπειρα κατά του Κίκου Μαρτίνου αλλά και αυτή κατά του Αλέξανδρου Λαιμού όλα δείχνουν πως ακολουθούμε το παράδειγμα του Μεξικού, όπου οι απαγωγές αποτελούν μέρος μιας ανασφαλούς καθημερινότητας. Όπως και στην εναλλακτικης νομιμότητας χώρα οι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας συμπολίτες μας δείχνουν να έχουν μπει στο στόχαστρο αδίστακτων εγκληματιών και τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται. Ευτυχώς, ακόμη κι έτσι οι ελληνικές απαγωγές δεν είχαν τις περισσότερες φορές αιματηρή και τραγική κατάληξη με τους απαχθέντες να

επιστρέφουν ταλαιπωρημένοι μεν, αλλά ασφαλείς στην οικογένεια τους και τους δράστες να αντιμετωπίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Το Σεπτέμβριο του 1995 ένα ενδεκάχρονο αγόρι, ο Κωνσταντίνος Δαλάκας απήχθη μέρα μεσημέρι, ενώ πήγαινε απ' το σχολείο στο σπίτι, στην περιοχή Αναβύσσου. Η γιαγιά του είχε κερδίσει λίγο καιρό νωρίτερα 130 εκατομμύρια δραχμές στο λαχείο. Ένας εκ των απαγωγέων όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν η θεία του μικρού. Οι απαγωγείς αν και ζήτούσαν όλο το ποσό του κερδοφόρου λαχείο αρκέστηκαν τελικά σε 41 εκατομμύρια κι ύστερα από τέσσερις ημέρες απελευθέρωσαν τον μικρό.

Το Φεβρουάριο του 1996, πέφτει θύμα απαγωγής στο Ηράκλειο ο Μιχάλης Μεταξάς, γιος του Νίκου Μεταξά, ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη. Οι απαγωγείς ζήτησαν ένα δισεκατομμύριο δραχμές για να τον αφήσουν ελεύθερο. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν δόθηκαν τελικά 50 εκατομμύρια δραχμές και ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος.

Αίσθηση είχε προκαλέσει επίσης η απαγωγή της 6χρονης Μαρκέλλας Χαζάκη, κόρης του επιχειρηματία Χρυσόστομου Χαζάκη, από το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης το 2002. Οι δράστες ζητούσαν λύτρα 3 εκατομμύρια δολάρια, και κράτησαν τη μικρή για 26 ολόκληρες ημέρες μέχρι που συνελήφθησαν.

Η απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά τον Ιούνιο του 2008 συγκλόνισε το πανελλήνιο. Τρεις οπλισμένοι κουκουλοφόροι, κρυμμένοι στο παρκινγκ της μονοκατοικίας του βιομηχάνου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ακινητοποίησαν το πολυτελές αυτοκίνητό του στο οποίο επέβαινε και η σύζυγός του. Οι κακοποιοί έβαλαν τον επιχειρηματία στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του και διέφυγαν, ενώ άφησαν τη σύζυγό του ελεύθερη.

Εγκέφαλος της απαγωγής όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων , ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Οι απαγωγείς κρατούσαν τον «βασιλιά» του αλουμινίου όμηρο σε μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη σύζυγό του. Τον άφησαν ελεύθερο αφού πήραν το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ..

Η πλέον συζητημένη υπόθεση απαγωγής ήταν αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ο οποίος απήχθη τον Ιανουάριο του 2009 από τρεις κακοποιούς. Ο ηλικιωμένος επιχειρηματίας που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μεταφέρθηκε κλεισμένος στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου των δραστών στο κρησφύγετο τους όπου κρατήθηκε για οκτώ ημέρες, δεμένος με χειροπέδες.

Η συζυγός του διαπραγματεύτηκε με τους απαγωγείς και κατάφερε να τους πείσει να τον απελευθερώσουν δίνοντας τους 30 εκατομμύρια ευρώ. Κατηγορούμενοι για την απαγωγή του ήταν συνολικά 16 άτομα με επικεφαλής τον Παναγιώτης Βλαστό και τον Παναγιώτη Σκαφτούρο που καταδικάστηκαν δις σε ισόβια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής στο δικαστήριο προσπάθησε να ελαφρύνει τη θέση των απαγωγέων του περιγράφοντας την καλή συμπεριφορά τους απέναντι του και το ενδιαφέρον που έδειξαν για τη φαρμακευτική του περίθαλψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα