Επιμήκυνση ελληνικού χρέους μέχρι 50 χρόνια και κούρεμα επιτοκίων βλέπει το Reuters

Δεν είναι μακριά η εποχή που το ευρώ έφθασε στα όρια της κατάρευσης, τώρα όμως οι Ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας όχι με διαγραφή χρεών της χώρας αλλά με επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων διάσωσης από 30 έως 50 χρόνια ενώ συζητείται και επιπλέον κούρεμα

επιτοκίων, αναφέρουν αξιωματούχοι της Ε.Ε που επικαλείται το Reuters.

Έπειτα από την επιστροφή - τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της έξοδο - στις αγορές, σύμφωνα με το πρακτορείο εκτιμάται πως ένας λόγος για τον οποίο η πώληση των 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο καλά, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν επίσημη ελάφρυνση του χρέους.

Βέβαια αναφέρει ακόμη πως τα βόρειοευρωπαϊκά κράτη πιστωτές αντιτίθενται σθεναρά στην ολοκληρωτική άφεση του χρέους, πράγμα που οι επικριτές αυτής της εξέλιξης λένε ότι θα ανταμείψει την ελληνική κακοδιαχείριση κατά το παρελθόν. Έτσι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και οι ευρωσεπτικιστές θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν οποιαδήποτε διαγραφή χρέους στο συνταγματικό δικαστήριο.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέας ήδη σιωπηλά συμβαίνει», δήλωσε η Elena Daly, υπεύθυνη της EM Consult με έδρα το Παρίσι, παρόχου συμβουλών για το δημόσιου χρέους.

«Η επιμήκυνση των δανείων του επίσημου τομέα και η μείωση των επιτοκίων τους, ανοίγει παράθυρο για νέα δάνεια του ιδιωτικού τομέα, χωρίς το φόβο του ανταγωνισμού με τους πιστωτές του επίσημου τομέα, όταν έρθει η ώρα για την επιστροφή», σημείωσε.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το newmoney.gr, μετά από δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ και ενός «εθελοντικού» κουρέματος ιδιωτικών ομολόγων, η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέους που ισοδυναμεί με το 175% της εθνικής παραγωγής της, πολύ πάνω ​​από το όριο εκείνο που το ΔΝΤ θεωρεί πως το χρέος είναι βιώσιμο, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας μειώθηκε κατά 25% , οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί σημαντικά και η ανεργία ανέρχεται σε σχεδόν στο 27%, ενώ στους νέους ξεπερνά το 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα