Ενδιαφέρον για ελληνικές τράπεζες δείχνουν Bank of America/Merill Lynch, BNP Paribas και Deutsche Bank

Δεκάδες ήταν τα ραντεβού για τους Έλληνες τραπεζίτες στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα ερωτήματα τόσο των θεσμικών όσο και των επενδυτών ήταν κοινά: Ποιες είναι οι προοπτικές της οικονομίας για το 2014, ποιοι τομείς ενδείκνυνται για επενδύσεις και πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην εγχώρια τραπεζική σκηνή.

Οι

μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, αμερικανικές και ευρωπαϊκές, θεσμικοί φορείς αλλά και κορυφαία funds μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μετοχική παρουσία στις ελληνικές τράπεζες, είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην λίστα των ραντεβού δεν έλειπαν τα μεγαλύτερα ονόματα του banking όπως οι επικεφαλής των Bank of America/Merill Lynch, BNP Paribas, Deutsche Bank, UBS, Unicredito κ.α.

Μόνο η διοίκηση της ΕΤΕ σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνολικά πάνω από 25 συναντήσεις κορυφής, ενώ ανάλογο ήταν το ενδιαφέρον που εισέπραξαν και οι άλλες ελληνικές τράπεζες.

Τριών ειδών επαφές είχαν τα ελληνικά κλιμάκια σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου:

Πρώτον, με θεσμικούς παράγοντες όπως το ΔΝΤ, στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, κ.λ.π.Δεύτερον, με τους προέδρους και τις διοικήσεις ισχυρών τραπεζικών ομίλωνΤρίτον, με επενδυτικά κεφάλαια, αλλά όχι hedge funds.

Τα θέματα

Τα θέματα που εστίασαν στις συναντήσεις τους ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την αποκλιμάκωση του χρέους, την πορεία των αναπτυξιακών και δομικών αλλαγών αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τα ερωτήματα των επενδυτών για τις τράπεζες εστιάζονταν κατά βάση στην θέση του ελληνικού πιστωτικού συστήματος με έμφαση σε ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας επισφαλειών καθώς και απομόχλευσης.

Η ελληνική πλευρά υπερθεμάτισε ότι οι τράπεζες είναι ανακεφαλαιοποιημένες, ενώ υποστήριξε ότι έχουν την δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΤΧΣ και νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια στο πλαίσιο των τεστ αντοχής αλλά και αν προκύψουν επιπλέον ανάγκες μπορούν να τις καλύψουν με ίδια μέσα χωρίς να προσφύγουν εκ νέου στο Ταμείο.

Οι εκπρόσωποι

Την Εθνική εκπρωσώπησαν οι Γ.Ζανιάς, πρόεδρος Αλ Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος και Π.Χριστοδούλου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Άνθιμος Θωμόπουλος και τη Eurobank ο Χρήστος Μεγάλου διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ενώ το παρών έδωσε και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα