Ένας σπάνιος γαλαξίας με μεγάλο ενδιαφέρον – Ο NGC 5793 με το φωτεινότατο κέντρο

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα την φωτογραφία του γαλαξία NGC 5793, ο οποίος βρίσκεται 150 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον αστερισμό του Ζυγού.

Αυτός ο γαλαξίας διακρίνεται για δύο βασικά χαρακτηριστικά του: την γραμμή σκόνης που τον περιβάλλει και το κέντρο του που είναι πολύ περισσότερο φωτεινό από του δικού μας γαλαξία όπως επίσης και από των περισσότερων που έχουν ήδη ερευνηθεί.

Οι γαλαξίες όπως ο NGC 5793 έχουν απίστευτα φωτεινά κέντρα τα οποία εικάζεται πως έχουν δημιουργηθεί από τεράστιες μαύρες τρύπες που τους

έχουν καταβροχθίσει οι οποίες στη συνέχεια περιβάλλονται από αέρια και σκόνη.

Ο συγκεκριμένος γαλαξίας έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στους αστρονόμους για πολλούς και διαφορετικός λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι στεγάζει κάποια αντικείμενα τα οποία λέγονται μέιζερ.

Τα μέιζερ που έχουν δημιουργηθεί από την φύση και όχι από τον άνθρωπο μπορούν να οδηγήσουν τους επιστήμονες στο να κατανοήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο δημιουργούνται καθώς ήδη υπάρχουν μέιζερ σε εκατοντάδες περιοχές της Γης. Στον γαλαξία NGC 5793 υπάρχουν μάλιστα υπερ-μέιζερ που είναι εκατομμύρια φορές φωτεινότερα από του Ήλιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα