Ένα ΕΣΠΑ θα μας σώσει;

Με ένα ΕΣΠΑ βγαλμένο θαρρείς από τις παλιές καλές εποχές των κοινοτικών «πακέτων» ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να ξεπεράσει τις διαβολοεβδομάδες που έρχονται. Με τα δισεκατομμύρια της Κομισιόν να ρέουν όντως άφθονα στην έρημο της ελληνικής αγοράς η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια οικονομική ανάσα εντός του ασφυκτικού περιβάλλοντος που δημιουργούν τόσο η επερχόμενη αξιολόγηση όσο και η σειρά των νομοσχεδίων που θα πρέπει να παρελάσουν από το κοινοβούλιο τις αμέσως

ερχόμενες ημέρες.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Τι και αν τα φλας και οι κάμερες άστραφταν και κατέγραφαν τις κινήσεις του πρωθυπουργού στην Λέσβο, το έργο παίχτηκε στην σύντομη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου το πρωί της Τρίτης στο Μαξίμου. Εκεί όπου επιβεβαιώθηκαν επισήμως όλα όσα η Κομισιόν είχε υποσχεθεί στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να μπορεί να λέει πως σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και «καλά νέα». Με αυτά τα καλά νέα λοιπόν στο χέρι ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύουν να περάσουν από σήμερα κιόλας σε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να ισοφαρίσουν τις αρνητικές εντυπώσεις του προϋπολογισμού. Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «είναι έτοιμα εισρεύσουν στην πραγματική
οικονομία» της Ελλάδας, δήλωσε η Ρουμάνα επίτροπος προσφέροντας ένα τεράστιο χαμόγελο στον Αλέξη Τσίπρα που έχει πλέον μια πρώτη χειροπιαστή επιβράβευση από πλευράς των εταίρων μας για την μέχρι σήμερα στροφή του στον ευρωπαϊκό ρεαλισμό.

Σε δέκα ημέρες αναμένεται να ψηφίσει το ευρωκοινοβούλιο τα έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα, έπειτα από την πρόταση της Επιτροπής, προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας, με αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 100% των έργων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (σ.σ. μέχρι σήμερα η απορρόφηση των κονδυλίων ανέρχεται στο 91%). Στην λογική αυτή η κυβέρνηση προσδοκά πως μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση 2 δισ. ευρώ, γεγονός που θα προσφέρει μια τονωτική ένεση τόσο στην οικονομία όσο και στο προφίλ του πρωθυπουργού που έως σήμερα εμφανίζεται με εμφανείς τις μνημονιακές ουλές της καλοκαιρινής συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να έχει μια αποτελεσματική αξιοποίηση αυτών των πολύ σημαντικών κοινοτικών πόρων για την οικονομία «ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που προσπαθεί να παλέψει τις υφεσιακές τάσεις της οικονομίας» όπως χαρακτηριστικά τόνισε και στην αρμόδια επίτροπο. Όταν ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «αποτελεσματική αξιοποίηση» αυτό που εννοεί είναι πως κάποιοι θα πρέπει να ξεχάσουν όσα μέχρι πρότινος ήξεραν γύρω από την κατανομή των υπολοίπων του προηγούμενου αλλά και την μοιρασιά του ΕΣΠΑ που λήγει το 2020. «Σε πολλούς και από λίγο» είναι η λογική που διέπει την αξιοποίηση των κονδυλίων που έρχονται ανοίγοντας την πόρτα του ΕΣΠΑ κυρίως σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και νέους επιστήμονες αφήνοντας εκτός χρηματοδοτικού νυμφώνος τα γνωστούς και μη εξαιρετέους επαγγελματίες του είδους που τις δύο τελευταίες δεκαετίες μονοπωλούσαν συστηματικά τα κοινοτικά αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα σε μια εποχή που όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί μπροστά στους ψηφοφόρους του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να «λερώσει τα χέρια του» υπογράφοντας μια επώδυνη συμφωνία με αποκλειστικό στόχο «να ξελασπώσει το μέλλον της χώρας». Αν προσμετρήσει κανείς και την χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το βήμα της Βουλής περί «ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και ταξικό πρόσημο» μπορεί τελικά να αντιληφθεί κανείς πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει χάσει εντελώς τα αριστερά της χαρακτηριστικά. Απομένει να τα αποδείξει και στην πράξη διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες των εξωκοινοβουλευτικών πρώην Συριζαίων.

The post Ένα ΕΣΠΑ θα μας σώσει; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα