Ελέγχονται οι πυρκαγιές στην Κρήτη – 16 εστίες μέσα σε λίγες ώρες!

Σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Χανιά, Αρεόπολη και Κυπαρισσία ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ.

Στην Κρήτη προβληματισμό προκάλεσε στους επιτελείς της Πυροσβεστικής το γεγονός ότι από την Τρίτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης εκδηλώθηκαν 16 πυρκαγιές εκ των οποίων 8 στο Ηράκλειο,

4 στο Ρέθυμνο και 4 στα Χανιά.

Οι περισσότερες ήταν μικρής έκτασης και αντιμετωπίστηκαν άμεσα ωστόσο οι πυρκαγιές στα Χανιά ήταν αυτές που προκάλεσαν συναγερμό στην Πυροσβεστική καθώς εκδηλώθηκαν μετά τις 23.30 σε τέσσερα σημεία σε μεγάλα χωράφια στιη περιοχή Βαμβακόπουλο. Η φωτιά έφτασε κοντά σε σπίτια χωρίς ωστόσο να τα απειλήσει άμεσα ενώ προκάλεσε υλικές ζημιές στους εξωτερικούς χώρους βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή «Βαμβακόπουλο» στα Χανιά όπου υπήρξαν και καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν μία περίπου ώρα μετά τα μεσάνυκτα. Η περιοχή, σε έκταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων, βρέθηκε σε πύρινο κλοιό με συμμάχους στη γρήγορη εξέλιξη της φωτιάς τους νότιους ανέμους, που άγγιξαν τα 9 – 10 μποφόρ και τους καλαμιώνες που υπήρχαν σε όλο το μήκος του χάνδακα που τη διασχίζει και καταλήγει στον Κλαδισό ποταμό.

Η φωτιά, παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών, εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, του στρατού και κατοίκων μαινόταν ανεξέλεγκτη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να τεθεί υπό έλεγχο περίπου στις 08:30 το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτες καταγραφές κάηκαν σε ποσοστό 80 -90%, τρεις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ο Συνεταιρισμός Αλουμινοκατασκευαστών, μια επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και μια αντιπροσωπεία με βάρκες.

Στο σημείο, συνολικά επιχείρησαν 14 πυροσβεστικά οχήματα, δύο εκ των οποίων κατέφθασαν από Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν και σε αυλές σπιτιών, ενώ στις 03:10 τα ξημερώματα κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν από την αστυνομία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα, σε μια περίπτωση χρειάστηκε η Πυροσβεστική να επέμβει για τον απεγκλωβισμό νεαρής γυναίκας που είχε υποστεί σοκ.

Το μέτωπο της φωτιάς εξελίχθηκε από το 3ο έως το 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Χανιά – Ομαλός και επεκτάθηκε βόρεια, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Αναστάσιο Κουρουπάκη στις φλόγες παραδόθηκαν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περίπου 50 στρέμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα