ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ

13:32 4/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Μία νέα πρόταση που θα προβλέπει αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος, μεταξύ αυτών θα είναι και η απευθείας από τον λαό εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Από

το 1985, όταν η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου άλλαξε το Σύνταγμα δημιουργώντας ένα μοναδικά πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, μόνον μία κυβέρνηση εξήντλησε την 4ετία», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στην Καθημερινή αναφορικά με το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας πολιτικής πραγματικότητας έχει η πρόταση για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον ελληνικό λαό. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση της ΝΔ προτείνει η εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να γίνεται για πέντε χρόνια και να συμπίπτει π.χ με τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με το σκεπτικό των επιτελών της Ν.Δ., αφενός η εκλογή του Προέδρου από τους πολίτες, αφετέρου οι προνομίες που θα του δοθούν, αντίστοιχες αυτών του προ του 1985 Συντάγματος, θα λειτουργήσουν εξισορροπητικά για το πολιτικό σύστημα και θα ακυρώσουν τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να «εκβιάζει» εθνικές κάλπες λόγω της προεδρικής εκλογής. Σε συνδυασμό, δε, με την άλλες προβλέψεις της γαλάζιας πρότασης για ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του υπουργού και του βουλευτή, καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής και για συγκρότηση ενός νέου επιτελικού κυβερνητικού σχήματος (σ.σ. και μέσω της εκλογής με αυξημένη πλειοψηφία υπηρεσιακών υφυπουργών Προϋπολογισμού και Εξωτερικών, 5ετούς θητείας) εκτιμάται ότι διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό, εντελώς διαφορετικό από την ταραχώδη πολιτική ζωή των τελευταίων δεκαετιών.

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει επίσης και προτάσεις που αναμένεται να εγείρουν αντιδράσεις, όπως αυτή για το όριο θητείας (δύο τετραετίες) για τον πρωθυπουργό, τους άρχοντες της Αυτοδιοίκησης και τους συνδικαλιστές, αλλά και για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Πέρα από τα παραπάνω, προβλέπεται και η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, η κατάργηση βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντά τους, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι συγγραφείς των γαλάζιων προτάσεων στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Παράλληλα, κυρίαρχη θέση θα έχει και η ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η συζήτηση για το οποίο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει κατά πολύ την προσπάθεια της Ν.Δ. να διαμορφώσει μία οριζόντια τομή μεταξύ «προόδου» - «συντήρησης» στο πολιτικό σκηνικό.

Επιδίωξη του κυβερνητικού κόμματος είναι να ανοίξει άμεσα ο διάλογος επί των συγκεκριμένων προτάσεων. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν μοιάζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή η προσπάθεια να ακυρωθεί από μία πιο «συντηρητική» συνταγματικά πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές. «Οι προτάσεις μας αποτελούν το όχημα για τη μετάβαση στη μετά Μνημόνιο εποχή», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στην Καθημερινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα