ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

12:04 4/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές όπως επίσης και οι ευρωεκλογές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή καθώς από την τελική τους έκβαση θα καθορίσει τις κινήσεις της κυβέρνησης για τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Κωστής Παπαδιόχος στην Καθημερινή, οι ερχόμενες εκλογές είναι ένα κομβικό σημείο για τον Αντώνη Σαμαρά

και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασιστεί το εάν η κυβέρνηση θα εξαντλήσει πλήρως την θητεία της τον Ιούνιο του 2016. Με βάση τα υφιστάμενα δημοσκοπικά δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους εκτιμούν πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για «έφοδο στην εξουσία» αποτυγχάνει, καθώς η διαφορά από τη Ν.Δ. είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οριακή –σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, υπέρ της τελευταίας–, ενώ στοιχειώδη αντοχή επιδεικνύει και η «Ελιά».

Παρ’ όλα αυτά η άρνηση πολλών πολιτών να απαντήσουν στο τι θα ψηφίσουν και η δήλωση τους πως θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Μάλιστα, η διασύνδεση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 18ης και της 25ης Μαΐου με τη σταθερή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση θα είναι ένα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας ή αστάθειας θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες της τηλεοπτικής καμπάνιας των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ θα «τρέξει» και ορισμένα σποτ που με προσεκτικό τρόπο θα αναδεικνύουν τις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, εκτιμούν πως εάν η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικώς οριακή, όπως προκύπτει από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις και η Ελιά «αντέξει», την επομένη των εκλογών το πολιτικό πρόβλημα θα μεταφερθεί στην Κουμουνδούρου: Ειδικότερα, θα αμφισβητηθεί η επιλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα να ανεβάσει τον πήχυ της αναμέτρησης, καθιστώντας τις διπλές κάλπες του Μαΐου δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ θα επανέλθουν στο προσκήνιο οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας για τον συνολικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει ο Κωστής Παπαδιόχος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε μια τέτοια περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να κερδίσει χρόνο και όχι να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα προχωρήσει στο «άλμα» της πρόκλησης πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά εάν ο κ. Σαμαράς προτείνει μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά του κ. Φώτη Κουβέλη, ή, ακόμη περισσότερο, του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη των δύο κομμάτων εκτιμούν πως η «βιωσιμότητα» της κυβέρνησης δεν θα τεθεί σε κίνδυνο για τους επόμενους μήνες, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει τελικώς της Ν.Δ. με διαφορά μικρότερη των τριών - τεσσάρων μονάδων. Η, εναλλακτικά, στην περίπτωση κατά την οποία στο ΠΑΣΟΚ υπάρξουν μετεκλογικοί κλυδωνισμοί εξαιτίας πιθανού αρνητικού αποτελέσματος.

Είναι, όμως, προφανές πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει «καθαρή» νίκη στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ή το ΠΑΣΟΚ διολισθήσει σε μια ατέρμονη εσωστρέφεια ή στην ευθεία αμφισβήτηση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, ο κυβερνητικός ορίζοντας θα σμικρυνθεί κατά πολύ και ουσιαστικά θα τερματίζεται το αργότερο στην προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει πρόσθετα ισχυρά χαρτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διευθέτηση του ελληνικού χρέους που τοποθετείται στο τέλος του χρόνου, αλλά και η πιστοποίηση της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επίσης, στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και εάν τελικώς αυτές πραγματοποιηθούν, τα διλήμματα προς το σώμα των ψηφοφόρων θα είναι σαφώς ισχυρότερα, αφού η επερχόμενη ψήφος στις μεν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχει έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, ενώ η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι σαφώς «χαλαρότερη» από εκείνη για την εκλογή κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα