Δισκοπωλεία στην Αθήνα με παλιά και καλά βινύλια [μέρος 3ο]

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν κατατάσσουν το βινύλιο και το πικ – απ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σίγουρα θα έχεις κάνει την έρευνά σου στα δισκοπωλεία του κέντρου. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους καινούργια μαγαζάκια, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν οι κλασσικές αξίες. Τα δισκοπωλεία που έχουν αντέξει στον χρόνο αποδεικνύουν ότι το βινύλιο είναι ακόμα ζωντανό και έχει πιστό

κοινό.

Επιμέλεια: Ολυμπία Αντώνενα

Είτε θες απλά να ρίξεις μια ματιά στις συλλογές βινυλίων και να πάρεις κάτι που θα σου γυαλίσει, είτε είσαι φανατικός συλλέκτης και ψάχνεις σπάνια κομμάτια, το σίγουρο είναι ότι θα βρεις αυτό που ζητάς στα δισκοπωλεία του κέντρου. Κάποια εξειδικεύονται σε κάποιο είδος, κάποια έχουν απ’ όλα. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος, αλλά θα βρεις σπάνιους θησαυρούς καλά κρυμμένους σε ράφια και θήκες.

Το πιο νέο από τα κλασσικά δισκοπωλεία είναι το Rock ‘n’ Roll Circus στην οδό Σίνα, που άνοιξε το 2000. Ό, τι είδος μουσικής κι αν ακούς θα το βρεις εκεί. Από rock, pop, ψυχεδελικά 60’s, 70’s, μέχρι soul, funk, jazz, reggae, new wave. Θα βρεις όλες τις νέες κυκλοφορίες και τις περισσότερες επανεκδόσεις από όλα τα είδη. Οι περισσότεροι δίσκοι του είναι μεταχειρισμένοι, ενώ το 30% είναι καινούργιες κυκλοφορίες. Η συλλογή του ανανεώνεται τακτικά και έρχονται καινούργιες παρτίδες κάθε χρόνο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και ανά εβδομάδα.

Το Rock ‘n’ Roll Circus δείχνει αδυναμία στην μαύρη μουσική, τζαζ, σόουλ, φανκ. Στα ράφια του, μεταξύ άλλων, μπορείς να βρεις τον νέο δίσκο του Jonathan Wilson και των Black Angels και από επανεκδόσεις το άλμπουμ του Eddie Gale στην Blue Note, καθώς και κυκλοφορίες της Light in the Attic. Κάθε χρόνο, για να γιορτάσει τα γεννέλιά του, διοργανώνει το Super Dynamic Sale, όπου μπορείς να πετύχεις μοναδικές ευκαιρίες και προσφορές.

Ενδεικτικά, στο Super Dynamic Sale που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, πωλούνταν σε έκπτωση αποκλειστικές επανεκδόσεις από labels όπως Jazzman, Soul Jazz, Now Again, Light In The Attic και Sonorama, το limited box με 45αρια της Motown, The Motown 7s Box, με καλλιτέχνες όπως Marvin Gaye, Stevie Wonder, Supremes, νέες κυκλοφορίες των Nick Cave, Melanie De Biasio, Jonathan Wilson, Courtney Barnett και original jazz, soul, reggae, psych, new wave και πάσης φύσεως lps στη μισή τιμή, καθώς χιλιάδες 45αρια με 1 ευρώ.

Στην περιοχή των Εξαρχείων, στην Εμ. Μπενάκη, θα βρεις το Dark Side. Αφιερωμένο στην γκοθ κουλτούρα, αλλά έχει και μέταλ προσανατολισμό. Φέρνει κυρίως electro, gothic, νεοφόλκ και dark ambient. Μπορείς να βρεις όμως και προσφορές σε δίσκους μέταλ.[μέρος 3ο]. Στο κατάστημα συναντάς όλες τις ηλικίες, από 15 μέχρι 50 χρονών. Υπάρχουν και μεγαλύτεροι, οι οποίοι αγοράζουν μόνο ελληνικά –από ελληνικά black metal μέχρι Καζαντζίδη. Περισσότερο πουλάνε black metal μπάντες όπως οι Morbid.

Το πρώτο ανεπίσημο άλμπουμ τους υπάρχει στο κατάστημα και κοστίζει 200 ευρώ. Σημείωσε ότι πουλάει κυρίως CD και λιγότερο μεταχειρισμένα βινύλια. Έχει πολύ καλές προσφορές σε κλασικό ρoκ της δεκαετίας του ’60 και του ’70 και σε krautrock, αλλά και μεγάλη ποικιλά με μπλουζάκια και φιγούρες συγκροτημάτων, όπως οι Iron Maiden. To Dark Side είναι ένα πολύ ειδικό δισκοπωλείο με πολλούς φανατικούς πιστούς. Αν είσαι φαν της gothic, dark wave, electro, και industrial, θα ενθουσιαστείς με τα CD και τα βινύλια που δεν θα βρεις πουθενά αλλού.

Ψηλά στην Ιπποκράτους βρίσκεται το Music Haus, από το 1991. Πουλά αποκλειστικά βινύλια. Ελληνικά και ξένα 45άρια της δεκαετίας του '50, δίσκοι 33 στροφών του ΄60 και 78άρια γραμμοφώνου του '20, ό, τι μπορείς να φανταστείς. Στα ράφια του μπορείς να βρεις μόνο μεταχειρισμένους δίσκους, για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Οι τιμές τους ξεκινούν από €1 και φτάνουν τις €10.000. στη συλλογή του θα εντοπίσεις συμπληρωματικά κασέτες, βιβλία, περιοδικά και στερεοφωνικά. Σήμα κατατεθέν του καταστήματος το πλυντήριο βινυλίων. Ο ιδιοκτήτης, Θεόδωρος Σαμπαϊντάς, εφηύρε και πατένταρε το πλυντήριο αυτό, προκειμένου να φρεσκάρει τα σκονισμένα και παλιά βινύλια, για να διατηρούνται καλύτερα στο πέρασμα του χρόνου. Μπορείς να το αγοράσεις και να φροντίσεις μόνος σου την συλλογή σου ή να πας κάποιους δίσκους σου εκεί για καθαρισμό.

Μείνε στα Εξάρχεια, λίγο πιο πάνω στην Αραχώβης θα βρεις το Art Nouveau. Πιστό στο βινύλιο από το 1983. Το μαγαζί ξεκίνησε στην οδό Σολωμού και τελευταία έχει μεταφερθεί στην Αραχώβης. Έχει όλα τα είδη μουσικής : Jazz, funk, soul, easy listening αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό, ανήκει στην ροκ μουσική. Βέβαια, από την αρχή έδειξε μια προτίμηση στην ψυχεδέλεια, το progressive, το krautrock, το acid rock, ενώ σταδιακά έκανε και άνοιγμα στο metal, το death metal, το post punk και το κλασικό ροκ. Σημείωσε ότι υπάρχει 10-15% έκπτωση στα βινύλια και 15-20% έκπτωση στα CD.

Στις αρχές της Χ. Τρικούπη βρίσκεται από το 1983 το Discobole. Αν ασχολείσαι επαγγελματικά με τη μουσική, είσαι DJ ή κάτι σχετικό, θα βρεις τον παράδεισό σου εκεί. Πρόκειται για το πρώτο μαγαζί για τους DJ's και την μουσική τους στην Αθήνα. Αν αγαπάς την dance μουσική, αυτό είναι το μέρος για σένα. Από top 40 μέχρι δυσεύρετους electro dance δίσκους και CD, ό, τι κι αν ζητάς θα το βρεις εκεί. Θα βρεις δίσκους όλων των ειδών και σε μεγάλη γκάμα τιμών. Οι DJs το αγαπούν, όχι μόνο για τους δίσκους και τα CD του, αλλά και για τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που μπορούν να βρουν εκεί. Από ακουστικά μέχρι ενισχυτές και ηχοσυστήματα, όλα βρίσκονται εκεί. Μπορείς να περιηγηθείς και στην ιστοσελίδα του καταστήματος, όπου μπορείς να κάνεις και online shopping.

Στο Μοναστηράκι τώρα, στην οδό Ηφαίστου, ο Ζαχαρίας από το 1993 αποτελεί για πολλούς την απόλυτη μουσική Μέκκα, αφού διαθέτει περισσότερους από μισό εκατομμύριο δίσκους, πολλοί από τους οποίους είναι μοναδικοί και εξαιρετικά σπάνιοι. Ίσως το πιο θρυλικό δισκάδικο στην Αθήνα, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εμπόρους βινυλίου στην Ευρώπη. Από τα πιο σπάνια κομμάτια που μπορείς να βρεις εκεί είναι ο “Χορός για μουσική” των Χωρίς Περιδέραιο που είχε κυκλοφορήσει σε 350 αντίτυπα μόνο. Να θυμάσαι ότι έχει 20% έκπτωση σε βινύλια και CD, ενώ θα βγάλει και πάγκο έξω στον δρόμο με βινύλια και CD αξίας ενός ευρώ.

The post Δισκοπωλεία στην Αθήνα με παλιά και καλά βινύλια [μέρος 3ο] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα