Δημοψήφισμα στην Σκωτία – Όλο το παρασκήνιο πίσω από την θέληση για ανεξαρτησία

Ήρθε το τέλος του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το γνωρίζουμε; Ίσως. Όλα θα κριθούν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 όταν και οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» για την ανεξαρτησία της χώρας τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, παρουσίασε την Λευκή Βίβλο της ανεξαρτησίας η οποία ουσιαστικά πρόκειται για ένα μανιφέστο-οδικό χάρτη 370 σελίδων στο οποίο αναπτύσσεται το όραμα για μία πλήρως ανεξάρτητη Σκωτία.Ωστόσο η παρουσίαση της Λευκής Βίβλου είχε πολλές ανατροπές για τα μέχρι πρότινος αναμενόμενα.

Συγκεκριμένα ξεκαθαρίζεται

το θέμα του νομίσματος του νέου κράτους το οποίο θα είναι η στερλίνα και όχι το ευρώ όπως πολλοί πίστευαν. Παράλληλα το πολίτευμα θα παραμείνει ίδιο διατηρώντας την χώρα κάτω από το στέμμα της βασίλισσας της Αγγλίας, ενώ η χώρα θα έχει ως στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο 58χρονος Σάλμοντ, ο οποίος απευθύνθηκε σε ένα ακροατήριο περίπου 200 Βρετανών και ξένων δημοσιογράφων, υπογράμμισε πως οι φόροι των Σκωτσέζων δεν θα δαπανηθούν σε πυρηνικά προγράμματα και ότι οι πυρηνικοί πύραυλοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα απομακρυνθούν οριστικά από τη Σκωτία. Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο που από το 1997 διαθέτει αυτονομία στα ζητήματα της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της δικαιοσύνης, θα δει τις αρμοδιότητές του να διευρύνονται και στην άμυνα. Τα βρετανικά πυρηνικά υποβρύχια που βρίσκονται σε στρατιωτικές βάσεις στη Σκωτία θα μετακομίσουν προς νότον.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η πλήρης αποχώρηση από αγγλικούς θεσμούς (όπως η μοναρχία), και ένταξη της Σκωτίας στην Ευρωζώνη. Ωστόσο η επιφυλακτικότητα πολλών Σκωτσέζων ανάγκασε τον πρωθυπουργό να λειάνει τον λόγο του και να παρουσιάσει μία λιγότερη ριζοσπαστική Λευκή Βίβλο. Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα αυτήν την στιγμή φέρνουν τους αποσχιστές να έχουν ανεβάσει τα ποσοστά τους σε σχέση με το παρελθόν ωστόσο η ψαλίδα παραμένει. Συγκεκριμένα στην έρευνα που δημοσιοποίησαν οι Sunday Times την περασμένη Κυριακή, υπέρ της απόσχισης τάσσεται το 38% ενώ κατά το 47% με ένα 15% περίπου να παραμένει αναποφάσιστο.

Το «ατού» του πρωθυπουργού είναι η πρόταση για δημιουργία ενόπλων δυνάμεων και αυτόνομου φορολογικού συστήματος, κάτι που είναι αρκετά δελεαστικό σε μία περίοδο που η βρετανική κυβέρνηση έχει εκτινάξει τους φόρους στα ύψη. «Έχουμε καταστρώσει ένα θετικό σχέδιο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη με βάση τον φυσικό πλούτο της χώρας, του βασικούς πλουτοπαραγωγικούς τομείς και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Σάλμοντ στο κείμενο.

Τα πετρέλαια

Οι δύο πιο πρόσφατες οικονομικές μελέτες ωστόσο προβλέπουν δυσοίωνο το μέλλον της ανεξάρτητης Σκωτίας. Συγκεκριμένα η μείωση των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας θα αναγκάσει την Σκωτία σε μία μακρά περίοδο λιτότητας με συνέπεια να αυξήσει την φορολογία.

Ο Σάλμοντ πάντως υπογράμμισε πως τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου θα τροφοδοτήσουν τη σκωτσέζικη οικονομία τα πενήντα επόμενα χρόνια, αλλά παραδέχθηκε πως θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέες ενεργειακές πηγές για να προετοιμαστεί το μέλλον. «Η ανεξαρτησία θα καταστήσει το λαό της Σκωτίας υπεύθυνο για τη μοίρα μας», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χτυπήσει αμέσως την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα ο νέος υπουργός Σκωτίας της βρετανικής κυβέρνησης, Άλιστερ Κάρμαϊκλ τόνισε πως ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να θεωρεί σίγουρη την στερλίνα, ούτε και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία εάν η Σκωτία διατηρήσει την στερλίνα δεν θα είναι ανεξάρτητη καθώς στην πράξη τα οικονομικά της θα ελέγχονται από την Τράπεζα της Αγγλίας...

Ορέξεις και από τους Καταλανούς

«Αν είναι εφικτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να είναι εφικτό και στην Ισπανία», δήλωσε ο Άλμπερτ Ρόγιο, γενικός γραμματέας του Diplocat, του Συμβουλίου Δημόσιας Διπλωματίας της Καταλωνίας, ενός σώματος που είναι αρμόδιο για να προωθήσει την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα