Δίδυμα ελλείμματα τέλος λέει το Οικονομικών – Περιμένουν θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2014

Θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών καθως για το 2014 προβλέπεται- σύμφωνα πλέον και με επίσημα στοιχεία - πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1% του ΑΕΠ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες» αναμένεται η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και προσθέτει ότι «το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται το 2013 να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ».

Το ίδιο το

υπουργείο επισημαίνει πως το θετικό αυτό νέο σε συνδυασμό Μμε το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013 «τα δύο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έχουν πλέον εξαλειφθεί».

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το διάστημα 11 μηνών Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 σημειώθηκε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα του 2012 είχε καταγραφεί έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσπάθειας και της προσαρμογής που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, αρκεί να επισημανθεί ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2011, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 18,4 δισ. ευρώ. Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο του 2013, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ. Στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλε και η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ (κυρίως από την Ε.Ε.) και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ (εξαιτίας του τουρισμού).

Τέλος, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε χθες ότι το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 12% στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα