Δέσμιος των ρεπουμπλικάνων ο Ομπάμα – Ηττήθηκε κατά κράτος η μεταρρυθμιστική του πολιτική

Για πρώτη φορά από το 2006 το Ρεπουμπλικανικό κόμμα υπό την καθοδήγηση του ελληνοαμερικανού Ρινς Πρίμπους κυριαρχεί ολοκληρωτικά στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ έχοντας τον απόλυτο έλεγχο του Κογκρέσου -και τη Βουλή και τη Γερουσία- δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα υπόλοιπα δύο χρόνια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα μετά από θητεία έξι χρόνων βρίσκεται πραγματικά με την πλάτη

στο τοίχο και εκ των πραγμάτων έχει μειωμένες εξουσίες καθώς κάθε νομοθετική του παρέμβαση θα πρέπει να εγκρίνεται από τους συγκατοίκους του, πλέον, στην εξουσία συντηρητικούς ρεπουμπλικανούς ενώ στον ίδιο θα απομείνουν μόνο θέματα δευτερεύουσας σημασίας όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και οι εμπορικές συμφωνίες.

Στην αναμέτρηση των «ενδιάμεσων εκλογών» στις Ηνωμένες Πολιτείες για 36 από τις 100 έδρες στη Γερουσία, για το σύνολο των 435 θέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και για 36 κυβερνήτες, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατάφερε να διατηρήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αποκτήσει την πλειοψηφία και στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, έχουν εκλεγεί 52 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και οι Δημοκρατικοί έχασαν έξι έδρες.

Από ελληνοαμερικανικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απώλεια της προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που κατέχει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών.

Ο κ. Μενέντεζ θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και πριν λίγες μέρες είχε αποστείλει επιστολές στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας τους να παρέμβουν προς την Άγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις χθεσινές εκλογές κατάφεραν να επανεκλεγούν στη Βουλή και οι ομογενείς: ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ, η Δημοκρατική Νίκη Τσόγκα (σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόγκα) στη Μασαχουσέτη και η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα.

Ελληνοαμερικανοί επανεξέλεγησαν επίσης σε διάφορες πολιτειακές και περιφερειακές θέσεις, όπως: ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της πλειοψηφίας στη πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης Ντιν Σκέλος, ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης και ο Δημοκρατικός Λεωνίδας Ραπτάκης στην πολιτειακή γερουσία του Ρόντ Άιλαντ.

Πως χάθηκε η Φλόριντα

Στην Φλόριντα, απέτυχε να εκλεγεί κυβερνήτης ο κυπριακής καταγωγής Δημοκρατικός Τσαρλς Κριστ, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας μέχρι το 2010 εκλεγμένος τότε ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο Ρεπουμπλικανός Ρικ Σκοτ επανεξελέγη κυβερνήτης στη Φλόριντα στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου επικρατώντας του Δημοκρατικού Τσάρλι Κριστ σε μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κριστ διετέλεσε κυβερνήτης στη Φλόριντα από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2011 αλλά ως Ρεπουμπικανός, πριν μεταπηδήσει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ο Σκοτ τον διαδέχθηκε και τώρα θα κατέχει τον θώκο αυτό για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Το εμπάργκο των ΗΠΑ για τις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που δίχασαν τους υποψήφιους στη Φλόριντα. Ενώ ο Κριστ υποστήριξε ότι το εμπάργκο έχει αποτύχει, ο Σκοτ παρέμεινε υποστηρικτής των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο νησί αυτό, στ΄ανοικτά των ακτών τους, για περισσότερο από 50 χρόνια.

Οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα ψήφισαν επίσης κατά της νομιμοποίησης της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, σε ψηφοφορία που διεξήχθη παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη.

Η Φλόριντα, πολιτεία κλειδί και ρυθμιστής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, τέταρτη σε πληθυσμό στη χώρα, ήταν μία από τις 36 πολιτείες που διεξήγαγαν εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνητη στις χθεσινές εκλογές.

Ο ρόλος του... Έλληνα Ρινς Πρίμπους

Στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκεται ο γεννημένος στο Νιού Τζέρσει από γερμανό πατέρα και ελληνίδα μητέρα Ρινς Πρίμπους [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ], για τον οποίο αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι διαθέτει «σημαντικές πολιτικές ικανότητες» που συνέτειναν στην εκλογική επιτυχία του κόμματός του.

Με τη δική του στρατηγική οι ρεπουμπλικανοί δούλεψαν μεθοδικά σε όλες τις ΗΠΑ αναδεικνύοντας ζητήματα όμως η κατάσταση της οικονομίας δεν πάει και τόσο καλά παρά τη λογιστική ευημερία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να κερδίσουν ακόμη και σε μάχες που θεωρούνταν δύσκολες όπως στη Βόρεια Καρολίνα και το Κάνσας όπου φαβορί ήταν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών. Ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολούθησε σιωπηλά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στον Λευκό Οίκο και έχει καλέσει σε συνάντηση την Παρασκευή τους ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

«Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα. Δεν περιμένω ότι ο πρόεδρος θα ξυπνήσει αύριο και θα δει τον κόσμο με άλλο μάτι. Γνωρίζει ότι ούτε και εγώ θα το κάνω. Εχουμε όμως καθήκον να εργαστούμε μαζί σε θέματα όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε» είπε ο Γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ που κέρδισε άνετα στο Κεντάκι και πέτυχε τον στόχο που επί χρόνια κυνηγούσε, να αναλάβει ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Το στοίχημα των Ρεπουμπλικανών

Οπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές οι Ρεπουμπλικανοί που ελπίζουν να κερδίσουν και τον Λευκό Οίκο το 2016, καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν και να μην προκαλέσουν ξανά παράλυση στη χώρα, όπως έγινε πέρυσι στο Δημόσιο, με αφορμή των προϋπολογισμό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα θα είναι πλέον σε θέση να επιβάλουν την κοινοβουλευτική ατζέντα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του.

Οι προτεραιότητές τους θα είναι οικονομικές. Δεκάδες «αναπτυξιακά» νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά για την έγκριση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, της βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις και την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών πλαισίων.

«Αυτό το πείραμα της υπερβολική κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο», δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος, ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, θα ενσαρκώσει την αντιπολίτευση στον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του Ιανουαρίου, θα αφοσιωθεί επίσης «στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στον περιορισμό του προβλήματος των δαπανών, στη μεταρρύθμιση του δικαιικού συστήματος, του ρυθμιστικού συστήματος και στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος».

«Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο: θέλουν να συνεργασθούμε», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο σημερινός επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.

Έπειτα από τον κοινοβουλευτικό πόλεμο χαρακωμάτων στον οποίο επιδόθηκαν με ζέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί θα κληθούν τώρα να θέσουν το Κογκρέσο σε λειτουργία, αφού κατόρθωσαν να ματαιώσουν σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες δείχνουν την απογοήτευση εκλογικού σώματος: το 79% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει το «έργο» του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Λιγότερος από ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έκανε σήμερα δήλωση, κάλεσε τους εκπροσώπους του Κογκρέσου την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Όπως και οι προκάτοχοί του Τζορτζ Ο. Μπους, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Ρόναλντ Ρέιγκαν, θα ολοκληρώσει τη θητεία του με τα δύο σώματα του Κογκρέσου ελεγχόμενα από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ούτε η πτώση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, ούτε και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν την παράδοση που θέλει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών να λειτουργεί "τιμωρητικά" για το κυβερνών κόμμα.

Ενας συνδυασμός αντιξοοτήτων και σκανδάλων (NSA, φορολογικά, στρατιωτικά νοσοκομεία, μεταναστευτικό κύμα, "Εμπολα στις ΗΠΑ") μαζί με τις εξωτερικές κρίσεις (Ουκρανία,Συρία) έδωσαν το υλικό για έναν διαρκή πολιτικό πόλεμο φθοράς και τη δημιουργία της εικόνας ελλείμματος ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.

Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί την πλειοψηφία που κατέκτησαν. Ο Μιτς ΜακΚόνελ επεσήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και μάλλον δεν θα επικυρώσει νόμους που θα διαλύουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της προεδρίας του, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας.

Ομως οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές τους διαιρέσεις με τα μέλη της ακροδεξιάς τους πτέρυγας Tea Party που δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένα να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και πολιτικού συμβιβασμού με τους Δημοκρατικούς.

The post Δέσμιος των ρεπουμπλικάνων ο Ομπάμα – Ηττήθηκε κατά κράτος η μεταρρυθμιστική του πολιτική appeared first on KoolNews.

Keywords
ομπαμα, ηπα, βουλη, νέα, ελλαδα, κυπρος, αοζ, εκλογες, ντιν, ρικ, ψηφοφορία, καιρος, δημοσκοπηση, nsa, party, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, φορολογικη δηλωση 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, ξανα, αποτελεσματα, ηγετης, ηπα, θητεια, κυπρου, μητερα, νησι, ρικ, αγκυρα, απωλεια, ατζεντα, αφορμη, βετο, βορεια, βρισκεται, δημοσιο, δηλωση, δικη, εγινε, ειπε, εξι, επιτυχια, ετων, ευημερια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, οικο, κυβερνηση, κυμα, κογκρεσο, κομμα, κουβα, λαθος, λειτουργια, λεωνιδας, ματι, νεβαδα, νικη, νυχτα, νοσοκομεια, ντινα, ντιν, πολιτεια, σειρα, σωμα, φαινονται, φορολογικη, φορα, χαθηκε, ψηφοφορία, δικαιωμα, γερμανο, ηγετες, χωρα, λευκο, party, σωματα, σωστο, θεματα, θεσεις, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα