Δεν έχουμε εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα – Δύσκολο το Eurogroup της Δευτέρας

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται η χώρα μας καθώς ξεκινά την Δευτέρα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ. Μάλιστα η Τρόικα είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να γυρίσει στην Αθήνα

αν προηγουμένως δεν έχουν εκπληρωθεί τα τέσσερα βασικά κριτήρια.

Η χώρα μας έχοντας χάσει την σχετική προθεσμία για δεύτερη φορά δεν έχει ολοκληρώσει καν τον έλεγχο -έλεγχος έχει να ολοκληρωθεί από την περίοδο Παπακωνσταντίνου- αλλά επιπλέον τίθεται σοβαρά το θέμα της πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή εξαιρετικά σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών με έντονη ανησυχία παρακολουθούν τα κυβερνητικά στελέχη να αρνούνται να λάβουν νέα μέτρα, ακόμη και αν αυτά αποτελούν de facto αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, βρίσκονται προ των πυλών και έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται στον προϋπολογισμό του 2014.

Η κατάσταση ανησυχεί τους υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών του ευρώ για έναν ακόμα λόγο: «η χώρα βρίσκεται μπροστά στη συμφωνία για ένα πρόσθετο δάνειο». Η Ευρωζώνη έχει μάλιστα αποφασίσει να διαχωρίσει το θέμα του δανείου από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρό πολιτικό θέμα στην Αθήνα που επιθυμεί να δημιουργήσει στο εσωτερικό μία αίσθηση σκληρής διαπραγμάτευσης.

Όπως γνωρίζει καλά η κυβέρνηση είναι η μοναδική ευκαιρία για ελάφρυνση των βαρών που επωμίζονται οι πολίτες και επαφίεται στην συρρίκνωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων από τα έτη 2016 και ως το 2022 σημαντικά κάτω του 4,5%. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Καθώς όμως η ελάφρυνση, όπως επιθυμούν οι εταίροι, θα συζητηθεί πολύ αργότερα σε σχέση με το νέο δάνειο, η πολιτική επιθυμία των ελληνικών αρχών δε δύναται να πραγματοποιηθεί.

Αν το ΔΝΤ δεν αλλάξει ριζικά τη συζήτηση με κάποια παρέμβασή του, τότε η κυβέρνηση πριν από το τέλος του χρόνου θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο μια πρόσθετη δανειακή σύμβαση. Τα λεφτά της σύμβασης δεν μπορεί παρά να είναι πολλά, και αυτό γιατί στο νέο πακέτο θα περιλαμβάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης, οι ανάγκες ρευστότητας και οι πιθανές πρόσθετες ανάγκες των τραπεζών, μετά από τα stress tests.

Κοινοτικός αξιωματούχος κοντά στην παρακολούθηση του προγράμματος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία πως το «χρηματοδοτικό κενό» θα πρέπει να κλείσει πριν βγει η χρονιά.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει εις πέρας αυτά που έχει συμφωνήσει. «Δεν είναι δυνατόν να είναι ακόμα τόσο δύσκολο να ληφθούν στοιχειώδεις αποφάσεις για τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν το θρυλικό πια πρόγραμμα κινητικότητας να μην μπορεί να εκτελεστεί και τρεις ζημιογόνες επιχειρήσεις να μην μπορούν να κλείσουν» αναφέρουν πηγές.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα