Δεν δίνουν παράταση στην Ελλάδα οι δανειστές – Έδιωξαν τον Βαρουφάκη από το Eurogroup

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η δραματική συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως είχε διαφανεί από νωρίς, οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από τους ομολόγους του παράταση ενός μήνα μετά το δημοψήφισμα.

Σε

λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και χωριστά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνεδρίαση του Euroworking Group, νωρίτερα, είχε δραματική κατάληξη για την Ελλάδα.

Όπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε. Αυτό ουσιαστικά αφήνει τη χώρα μας στον «αέρα» από την Τρίτη 30η Ιουνίου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Όπως έγινε γνωστό, οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση που είχαν θέσει στο Eurogroup αφήνοντας χωρίς περιεχόμενο το δημοψήφισμα.

It's over

Ο λόγος τώρα περνάει στο Eurogroup, το οποία συνεδριάζει αυτή την ώρα, παίρνοντας της σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια.σύμφωνα με τις πληροφορίες του KoolNews.gr ανώτερος αξιωματούχος στο Euroworking είπε "It's over" [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Reuters είπε πως η Ελλάδα θα ζητήσει επέκταση όχι για λίγες ημέρες αλλά για λίγες εβδομάδες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να επιτύχει γρήγορα μια συμφωνία με τους πιστωτές στο πνεύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Οσον αφορά την πληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι θα εξαρτηθεί από την ευελιξία που θα δείξουν οι πιστωτές και πρόσθεσε ότι θέλει η ΕΕ να επιστρέψει το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει παρακρατήσει η ΕΚΤ για να πληρωθεί το Ταμείο στις 30 του μηνός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοικτές κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου διάσωσης και ότι ρόλος της ΕΚΤ είναι να το διασφαλίσει.

Βελτιωμένη πρόταση αλλά...

Διπλωματικές πηγές από την Ευρώπη αναφέρονται σε ακατανόητη βιασύνη της Ελλάδας, η οποία "έκλεισε μια ανοικτή πόρτα" χρησιμοποιώντας τελεσίγραφα, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ ποτέ δεν έδωσε από τη μεριά του τελεσίγραφο.

Στο Eurogroup θα υπήρχε βελτιωμένη πρόταση αλλά η ελληνική κυβέρνηση την έχασε με τη βιασύνη της να καταφύγει στα "πυρηνικά όπλα" του δημοψηφίσματος, όπως πηγές της Ευρώπης αναφέρουν.

"Οι θεσμοί διαπραγματεύονταν μια συμφωνία που είχε πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το σχέδιο της 25ης Ιουνίου. Όμως η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα και τώρα παρουσιάζει το υπό διαπραγμάτευση σχέδιο ως τελεσίγραφο" τονίζεται.

The post Δεν δίνουν παράταση στην Ελλάδα οι δανειστές – Έδιωξαν τον Βαρουφάκη από το Eurogroup appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα