Χάος στην Τουρκία – Η εξέγερση εξαπλώνεται σε όλη την χώρα – 1.000 τραυματίες στην Πόλη

12:57 1/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Σε λαϊκή εξέγερση με απρόβλεπτες διαστάσεις τείνουν να μετατραπούν οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που κατεστάλη βίαια και με αιματηρά αποτελέσματα τις βραδινές ώρες της Παρασκευής.

Χιλιάδες περνούν το Βόσπορο από το ξημέρωμα του Σαββάτου για να ενωθούν με τους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Μία 34χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη

κατάσταση καθώς χτυπήθηκε από ρουκέτα δακρυγόνου την Παρασκευή. Πάνω από 1.000 τραυματίες, ενώ διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Άγκυρα και Σμύρνη. (

Η 34χρονη τραυματίας έχει τουρκική υπηκοότητα και είναι παλαιστινιακής καταγωγής, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Αρχικά οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι επρόκειτο για τουρίστρια από την Αίγυπτο. Η ενωση γιατρών κάνει λόγο για πάνω από 1.000 τραυματίες, μεταξύ των οποίων βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και ένας φωτογράφος του Reuters ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα και έχουν χάσει την ορασή τους από τα δακρυγόνα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη, από τις δυνάμεις ασφαλείας, πλατεία Ταξίμ, αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα που καλεί τον κόσμο να βοηθήσει το κίνημα «OccupyGezi». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που έχει διοχετευθεί στο Διαδίκτυο: «Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του “Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω”, μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο. Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται οι ειδήσεις».

Δεν είναι τυχαίο ότι το #direngeziparki είναι το δεύτερο trending topic στο Twitter, παγκοσμίως, καθώς το θέμα της βίαιης αστυνομικής επίθεσης εναντίον των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά για την προστασία του πάρκου Γκεζί προβληματίζει τη διεθνή κοινότητα.

Την ίδια ώρα, μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου κάνει λόγο για «Τουρκική Άνοιξη», μετά την Αραβική, η οποία ξέσπασε στις αρχές του 2011 σε Τυνησία, Αίγυπτο, Συρία και άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής.

Παρέμβαση της ΕΕ

Τα αιματηρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν και την αντίδραση της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι η Τουρκία είναι είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα, τέτοιες εικόνες δεν συνάδουν με το στάτους αυτό και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Keywords
Τυχαία Θέματα