Χάος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων – «Ξεχάστε διαγραφή χρέους», λέει ο Ντάισελμπλουμ

Είναι σαφές πλέον ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε δύο μπλοκ σε ότι αφορά το ζήτημα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Στη μία άκρη της διελκυστίνδας είναι οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και (πλέον) η Γαλλία και στην άλλη ο γερμανο-ολλανδικός άξονας και οι δορυφόροι του.

Μία μέρα μετά τη νέα δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί

επιβεβλημένης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ], ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «απάντησε» μέσω Reuters, σκιαγραφώντας το χάσμα απόψεων ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών, με τον αποκλεισμό του ενδεχόμενου διαγραφής τα επόμενα 15 χρόνια!

«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν "κορυφές" στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια. Η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχει δείξει ότι τα πρώτα χρηματοδοτικά εμπόδια μπορεί να καταγραφούν σε 15 χρόνια. Οπότε αν αυτά είναι τα δεδομένα θα ήταν παράξενο να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε από τώρα - είναι πολύ μακριά. Είναι πάντως κάτι που θα δούμε, εξαρτάται κατά πολύ στα σενάρια που επεξεργάζονται οι εταίροι με το ΔΝΤ», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως μία καθολική ελάφρυνση του χρέους ίσως να μην ήταν η καλύτερη λύση.

«Υπάρχει μία ευρεία κατανόηση για τη μέθοδο που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε, που είναι να κοιτάξουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ. «Κατά δεύτερον, φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή για ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί στο μάξιμουμ το 15% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε. Και κατά τρίτον, τόνισε, και εμείς εργαζόμαστε μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ήταν μία κοινή αντίληψη των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα νορμάλ σενάριο; Ή σε ένα άλλο σενάριο αναφορικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό;»

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό να συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμη και αν δεν συμμετάσχει στη χρηματοδότηση.

«Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΔΝΤ πάντα εργάζεται με τη λογική του 15% αλλά αν αυτοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πολύ υψηλό ποσοστό για την Ελλάδα τότε αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους», τόνισε ο πρόεδρος του Eurorgroup.

«Με τα 86 δισ. ευρώ, αυτό που κάνουμε είναι να ξεπληρώνουμε το ΔΝΤ, γιατί το Ταμείο είναι πολύ ακριβό», συμπλήρωσε. Κατέληξε, δε, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του προγράμματος και η πολιτική στήριξη της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών, όπως είπε.

The post Χάος μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων – «Ξεχάστε διαγραφή χρέους», λέει ο Ντάισελμπλουμ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα