Χαλάει τα σχέδια του Θάτσι η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα του UCK

Η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου μελών του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου (γνωστού ως UCK) μπορεί να χαλάσει τα σχέδια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι να διεκδικήσει την προεδρία του Κοσόβου, γράφουν τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα.

Αυτό, αναφέρουν αλβανόφωνα μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου, μπορεί να αποδειχθεί αληθές στην περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά του Χασίμ Θάτσι, ο οποίος υπήρξε εκ των ηγετικών στελεχών του UCK,

ενώ έχει διατελέσει και πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kosova Sot της Πρίστινας, η συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου ενδέχεται να χαλάσει την «ανταλλαγή» που είχε συμφωνηθεί για τη συγκρότηση του κυβερνώντος συνασπισμού μεταξύ του κόμματος του Χασίμ Θάτσι και του κόμματος του νυν πρωθυπουργού Ίσα Μουστάφα.

Η εφημερίδα -αποσπάσματα του άρθρου της οποίας αναδημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου- επικαλείται εκτιμήσεις νομικών και ειδικών αναλυτών.

«Εάν ο Θάτσι είναι στον κατάλογο των κατηγορουμένων, αυτό θα αποτελέσει μια νέα εξέλιξη και θα φέρει εντάσεις σε ό,τι αφορά την πρόθεσή του να αναδειχθεί πρόεδρος του Κοσόβου» δήλωσε ο καθηγητής της Νομικής Μαζλούμ Μπαραλίου.

Από την πλευρά του, ο νομικός Μπλερίμ Μπουριάνι υποστήριξε ότι το ζήτημα αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα δημιουργήσει το ειδικό δικαστήριο.

«Ο συνασπισμός PDK-LDK μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν ο Θάτσι εκλεγεί πρόεδρος την επόμενη χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση, η θητεία της κυβέρνησης θα λήξει πρόωρα» εκτίμησε ο Μπλερίμ Μπουριάνι.

The post Χαλάει τα σχέδια του Θάτσι η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα του UCK appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα