Απολύσεις-εξπρές στο Δημόσιο – ΕΡΤ, Δήμοι και αμυντική βιομηχανία στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον και μεγάλοι δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΡΤ, ενώ διευρύνονται και οι δεξαμενές των προς αποχώρηση υπαλλήλων μέσω της σκέψης για «ξαφνικό θάνατο» σε δομές που οδηγεί σε αυτόματη κατάργηση των θέσεων εργασίας.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά, με δεδομένο ότι μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η λίστα με τους φορείς από τους οποίους θα προκύψουν οι 2.000 υπάλληλοι που θα απολυθούν καθώς και οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση

θα υπάρξει νέα εμπλοκή με την τρόικα.

Ούτε οι επίορκοι, ούτε τα λουκέτα σε περιφερειακούς οργανισμούς αρκούν για να δώσουν το νούμερο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι επίορκοι και υπάλληλοι των προς κλείσιμο οργανισμών δεν ξεπερνούν τους 700. Κάπως έτσι το βλέμμα στρέφεται στις μεγάλες ΔΕΚΟ του Δημοσίου. Μέχρι στιγμής έχουν στοχοποιηθεί οι αμυντικές εταιρείες της χώρας, ενώ πλέον μπαίνει στο κάδρο και η ΕΡΤ. Πάντα ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο λουκέτων σε υπηρεσίες των Δήμων.

Μετά τη δυστοκία και τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν από τα υπουργεία στην υπόδειξη προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένων φορέων προς κατάργηση, έχει αναλάβει τώρα το Μαξίμου να τρέξει το εγχείρημα.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών, δεδομένου ότι οι μεγάλοι φορείς είχαν αρχικά τοποθετηθεί στη δεύτερη φάση συγχωνεύσεων και καταργήσεων, προέκυψε μετά τη διαπίστωση πως δεν καλύπτεται ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων προς απόλυση ή διαθεσιμότητα μόνον μέσα από «μικρά» νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων δεν οδηγούν σε σημαντικό αριθμό υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα -ακόμη και με το οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ολοκληρώνεται σύντομα. Ανάλογη θα παραμείνει η εικόνα και με την ανακοίνωση των οργανογραμμάτων των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη -είναι τα τελευταία σε εκκρεμότητα καθώς απαιτούνταν «ειδικοί χειρισμοί» λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων τους.

Επί της ουσίας πολλοί προσανατολίζονται στην ενοποίηση, διοικητικά τουλάχιστον των ΕΑΣ, της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ, ώστε να υπάρξει μείωση προσωπικού. Η κίνηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση περισσοτέρων από 1.000 θέσεων καθώς τόσες είναι οι διοικητικές θέσεις στις τρεις ΔΕΚΟ.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην ΕΑΒ 1.350 άτομα, άλλα 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ. Ωστόσο η συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών δεν είναι η πλέον απλή υπόθεση. Θα χρειαστεί χρόνος και φαίνεται ότι δεν είναι η λύση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή.

Για τον λόγο αυτόν αναζητούνται άλλες δεξαμενές υπαλλήλων μέσα από την κατάργηση θέσεων σε διάφορους φορείς. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές ημέρες ζητήθηκε να γίνει πλήρης καταγραφή του προσωπικού που απασχολείται σε όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των δήμων.

Δεν αρκούν οι επίορκοι

Ο αριθμός των επιόρκων που θα τεθούν σε οριστική αργία δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τον στόχο των 2.000 αποχωρήσεων. Δεν λείπει εξάλλου και η δυσφορία για την καθυστέρηση προώθησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης της νομοθετικής ρύθμισης που θα επιταχύνει την εκδίκαση υποθέσεων υπαλλήλων ώστε να μην παραμένουν επί σειρά ετών με προσωρινές διαταγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα