Στουρνάρας: Τα πράγματα είναι καλύτερα- Τέλος του έτους περιμένουμε ανάπτυξη

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι «τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα» και στο τέλος του έτους – αρχές του 2014 αναμένει ανάκαμψη στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μέσω της εφημερίδας Τα Νέα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται προβληματισμένος για την ύπαρξη πιέσεων για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας.

«Τι θέλουν; Να απεμπολήσουμε την προοπτική να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και να

μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα κούρεμα του χρέους μας το 2014;» διερωτάται ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πιέσεις αφορούν εξαιρέσεις από το ενιαίο μισθολόγιο συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων.

Mέχρι στιγμής τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι θετικά καθώς ο προϋπολογισμός κινείται εντός τροχιάς, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δείχνει να ζωντανεύει ξανά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξελίσσεται θετικά ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από την Fitch δημιουργούν προσδοκίες για επιστροφή στις αγορές δανεισμού. Ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι όλα αυτά δεν είναι ακόμη τίποτα περισσότερο από «κλίμα» και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι όντως έχουμε μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο να αντιμετωπισθούν χρονίζουσες αδυναμίες όπως η συνεχιζόμενη υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω ανικανότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η Alpha Bank εκτιμά ότι το α’ τρίμηνο του 2014 σε ετήσια βάση το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5%-0,6%. Επίσης, στη Eurobank εκτιμούν ότι στο τέλος του 2013 με αρχές του 2014 η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και ίσως σημειώσει έναν ελαφρώς θετικό ρυθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα