Αποκλεισμοί και ρουσφέτια σε τροπολογία για ΜΜΕ – Αποχώρησαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

16:14 5/8/2014 - Πηγή: KoolNews

Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στη βουλή, με αφορμή την τροπολογία για τη συγχώνευση ΜΜΕ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους επί της εφαρμογής του κανονισμού, αποχώρησαν από την συζήτηση της ολομέλειας.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά

από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών. Η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Με την τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις. Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.

Η τροπολογία ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ειδικά για το ζήτημα των συμπράξεων στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού.

Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.

Εξάλλου, αντιδράσεις και από κυβερνητικούς βουλευτές προκαλεί άλλη τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα (σ.σ. η συζήτηση του ξεκινά το απόγευμα), με την οποία αίρεται η υπόχρεωση δημοσίευσης προκηρύξεων, στον περιφερειακό Τύπο, του Δημοσίου και των ΟΤΑ.

Έντονη αντίδραση των διαφημιστικών - Μας κλείνετε με μια τροπολογία

Η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας με επιστολή της προς του υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Βρούτση, Δημήτρη Σταμάτη και Μάκη Βορίδη, οι οποίοι υπογράφουν την τροπολογία, ζητάει την απόσυρσή της.

Η ΕΕΔΕ τονίζει πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποκλείει τις διαφημιστικές εταιρείες από την αγορά χώρου και χρόνου στα ΜΜΕ και καταργεί δια νόμου την ελευθερία τους να συναλλάσσονται με τα Μέσα. Χαρακτηρίζει τη ρύθμιση κατάφωρα αντισυνταγματική, πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, αποσπασματική και έκδηλα μονομερής.

Ουσιαστικά με την τροπολογία αυτή, ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες απολύσεις εργαζομένων στα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, ενώ επιτρέπεται ακόμη και η αλλαγή περιεχομένου Μέσων Ενημέρωσης, όπως στο ραδιόφωνο που ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα μετατρέπονται σε μουσικούς χωρίς κανένα πλέον εμπόδιο, παρά με μία αίτηση στο ΕΣΡ.

Η Ένωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας ζητάει από την κυβέρνηση:

την απόσυρση της, τουλάχιστον κατά τα άρθρα που αφορούν την απευθείας τιμολόγηση από τα ΜΜΕ στους διαφημιζόμενους καινα καλέσει σε διαβούλευση τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, ΜΜΕ, Διαφημιστικές Εταιρείες και Διαφημιζόμενους, όπως εκφράζονται από τούς θεσμικούς τους φορείς, προκειμένου να αναθεωρηθεί το άρθρο 12 του Νόμου 2328/1995 σε σωστή και δίκαιη κατεύθυνση για όλους.

The post Αποκλεισμοί και ρουσφέτια σε τροπολογία για ΜΜΕ – Αποχώρησαν από τη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα