Αποκαλύψεις Θαπατέρο: Ο Παπανδρέου έσωσε την Ισπανία από το μνημόνιο – Με πίεζε αφόρητα η Μέρκελ

Αφόρητες πιέσεις από την Γερμανίδα καγκελάριο να δεχθεί η χώρα του μνημόνιο αποκαλύπτει ότι δέχθηκε ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός Θαπατέρο στο βιβλίο του, με τίτλο «El Dilema» (Το δίλημμα), που κυκλοφορεί αύριο και προδημοσίευση του οποίου εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε αποφασισμένη να πιέσει τον Θαπατέρο στη σύνοδο κορυφής των G20 στις

Κάννες και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που έφεραν στην εξουσία τον αντίπαλο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού.

Διαβάστε τον διάλογο που είχαν:

«Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία άλλη εισαγωγή, έριξε την πρόταση (για Μνημόνιο) για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη (...) Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι» υποστηρίζει ο Θαπατέρο.

Έκαμψε κάπως τις αντιστάσεις της Μέρκελ όταν της ανέφερε ότι προς το παρόν η Ισπανία είχε την δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης από τις αγορές για να εισπράξει στα αγγλικά από την Γερμανίδα καγκελάριο μια κρύα απάντηση στα αγγλικά: «Οk. Καταλαβαίνω».

Αυτός όμως που γλίτωσε τότε τον Θαπατέρο από την πίεση της Μέρκελ...ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου με την πρόταση του για δημοψήφισμα σχετικά με το ελληνικό μνημόνιο που τρέλανε τους Ευρωπαίους ηγέτες!

Keywords
Τυχαία Θέματα