Ανακάλυψαν γονίδιο που συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών

18:29 5/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών ανακάλυψαν Bρετανοί ερευνητές έπειτα από πειράματα σε ποντίκια.

Ειδικοί από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Λονδίνου, με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση “Nature” αναφέρουν ότι ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη του γονιδίου Helq αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στις ωοθήκες και παρουσίαζαν σημάδια υπογονιμότητας. Αν τελικά αποδειχτεί ότι το συγκεκριμένο γονίδιο έχει παρόμοια λειτουργία και στους

ανθρώπους τότε θα ανοίξει ο δρόμος για νέα διαγνωστικά τεστ του καρκίνου των ωοθηκών.

Το γονίδιο Helq

Η μελέτη επικεντρώθηκε γύρω από το συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες εμπλέκεται στην «επιδιόρθωση» του κατεστραμμένου DNA. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα θηλυκά ποντίκια που είχαν έλλειψη του γονιδίου Helq είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στις ωοθήκες σε σχέση με όσα έφεραν φυσιολογικό αντίγραφο του Helq.

Ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Δρ Σάιμον Μπούλτον ανέφερε μεταξύ άλλων: «τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως όταν υπάρχουν προβλήματα με το γονίδιο Helq αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης όγκων στις ωοθήκες. Το εύρημα αυτό είναι συναρπαστικό καθώς το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τις γυναίκες με «ελαττωματικό» Helq. Το επόμενο βήμα μας είναι να μελετήσουμε αν τα όσα προέκυψαν στα ποντίκια ισχύουν και στον άνθρωπο. Αν αποδειχτεί αυτό αποδειχθεί τότε μελλοντικά οι γυναίκες θα μπορούν να ελέγχονται για ελαττώματα στο γονίδιο Helq τα οποία πιθανώς αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες».

Keywords
Τυχαία Θέματα