Αλέξης Τσίπρας «Η προσφυγική κρίση βρίσκεται σε δραματική κορύφωση» – Τι είπαν Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό με την συμμετοχή της Τουρκίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις κατά την άφιξη του δήλωσε αισιόδοξος ότι η σημερινή διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική

και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Σημείωσε ακόμα είχε προ ημερών στην Τουρκία έναν «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Δείτε τι δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Γιούνκερ: Ενισχύουμε οικονομικά την Τουρκία

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει να κρατήσει μετανάστες στο έδαφός της και για αυτό θα λάβει χρήματα, αναφερόμενος αρχικά σε 2,5 δισ. ευρώ και μετά σε 3 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε ότι η υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους δεν είναι ζήτημα που θα συζητηθεί σήμερα.

Από την πλευρά τηςς η Καγκελάριος της Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Ήρθαμε για να υιοθετήσουμε το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο θέμα της φιλελευθεροποίησης της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ε.Ε. και υπερθεμάτισε στην ανάγκη τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τύχουν της απαραίτητης φύλαξης.

Τουσκ: «Σε κίνδυνο η συνθήκη Σέγκεν»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ πάντως, αφού μίλησε για την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις ροές προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά αυτών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες με τους οποίους η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί, κάνοντας μεταξύ άλλων μια αναφορά στις σύγχρονες γεωστρατηγικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του ισλαμικού κράτους.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η κατάληξη της δήλωσής του, πως «Το Σέγκεν θα είναι παρελθόν αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν φυλάσσονται όπως πρέπει».

Νταβούτογλου: Iστορική μέρα για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ολάντ: Μας συμφέρει να τα βρούμε

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων, τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

«Ναι» σε 400.000 πρόσφυγες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ομάδα «Προθύμων», η οποία απαρτίζεται από εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υποβάλει πρόταση για «ελάφρυνση» της Τουρκίας από 400.000 πρόσφυγες με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη FAS, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα εισηγηθούν στην Άγκυρα να πάρουν 400.000 από τους άνω των δύο εκατομμυρίων πρόσφυγες που έρχονται για το τρέχον έτος μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Η Γερμανία θα αναλάβει, τονίζεται, το μεγαλύτερο βάρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την απόφασή της να ενισχύσει την συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», θα συμβάλει σημαντικά και η Γαλλία.

Δείτε Live την Συνέντευξη τύπου

«Παζάρι» σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ Ε.Ε και Τουρκίας – Οι θέσεις της Έλλαδας στη Σύνοδο Κορυφής

The post Αλέξης Τσίπρας «Η προσφυγική κρίση βρίσκεται σε δραματική κορύφωση» – Τι είπαν Μέρκελ, Γιούνκερ και Τουσκ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα