Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που η Τουρκία κατέρριψε το Ρώσικο αεροπλάνο

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί, πολιτικοί, λόγοι που η Τουρκία κατέρριψε το Ρώσικο αεροπλάνο; Ποια είναι τα σχέδια του Ερτογάν και τι προσπαθεί να πετύχει; Η «Independent» δίνει την δική της εκδοχή και εξηγεί γιατί η δύση θα πρέπει σύντομα να καταλάβει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι πραγματικά σύμμαχος της:

«Η Τουρκία έχει αρχίσει να απελπίζεται. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η πολιτική του όσον αφορά τη σύγκρουση στη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξε

άστοχη και δαπανηρή.

Όταν η σύγκρουση ξέσπασε το 2011, η Άγκυρα λανθασμένα υποτίμησε την ισχύ του καθεστώτος Άσαντ και υποστήριξε τις σκληροπυρηνικές ισλαμικές ομάδες που επιδίωκαν την πτώση του. Παράλληλα, το διάστημα εκείνο η Τουρκία περιθωριοποίησε τους Κούρδους και αποξένωσε τις περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Άσαντ φαίνεται ότι θα διατηρηθεί στην εξουσία και το καθεστώς του θα αποτελέσει ένα βασικό μέρος του μεταβατικού σχεδίου που οι ξένες δυνάμεις διαπραγματεύονταν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον η γειτονική αντίπαλος της Τουρκίας, το Ιράν, αποτελεί έναν «παίκτη – κλειδί» που η Δύση δεν μπορεί να αγνοήσει. Όχι μόνο η προ-Άσαντ συμμαχία έχει πλέον και την υποστήριξη της Ρωσίας, που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν επικεντρώνεται πλέον στην ήττα του καθεστώτος - αντ 'αυτού, ασχολείται με το να διαλύσει τις ομάδες τζιχαντιστών, όπως ο ΊΣΙΣ.

Αυτή η μετατόπιση των προτεραιοτήτων αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα για τον Ερντογάν. Χρόνια υποστήριξης και επένδυσης σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές ομάδες όπως η Jabhat al-Nusra (θυγατρική της Αλ-Κάιντα στη Συρία) και η Ahrar αλ-Σαμ είναι έτοιμα να πάνε χαμένα.

Η Άγκυρα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο επιτρέποντας στα μέλη του ΙΣΙΣ και άλλων τζιχαντιστών να ανθίσουν στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία έχει επιτρέψει σε ομάδες τζιχαντιστών την είσοδο στη Συρία μέσω της Τουρκίας, ενώ επίσης οι ομάδες αυτές χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για να βάζουν λαθραία όπλα, αλλά και χρήματα στη Συρία.

Οι Κούρδοι στη Συρία, εν τω μεταξύ, έχουν πλέον καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος σύμμαχος για την Δύση και έχουν δημιουργήσει, στην πορεία, μία αυτόνομη κουρδική περιοχή που αναζωογόνησε τον κουρδικό εθνικισμό στην Τουρκία και σε όλη την περιοχή - προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας η οποία συνεχίζει μια βάρβαρη στρατιωτική εκστρατεία με σκοπό να καταστείλει τους Κούρδους.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία που οι παγκόσμιες δυνάμεις διαπραγματεύονται. Πάνω στην απελπισία της, η Τουρκία θα προσπαθήσει να φέρει την προσοχή πίσω στο καθεστώς Άσαντ και να αντιστρέψει τις απώλειες που έχει δεχτεί τόσο στη Συρία, όσο και γεωπολιτικά. Η απόφαση να καταρριφθεί το ρωσικό τζετ, ως εκ τούτου, ενδέχεται να είχε άλλους πολιτικούς παράγοντες από πίσω - ιδιαίτερα από τη στιγμή που όσο γνωρίζουμε, το αεροπλάνο δεν έθετε καμία άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Ερντογάν ευδοκιμεί σε ένα κλίμα φόβου και αβεβαιότητας. Αυτό λειτούργησε θετικά γι 'αυτόν στις εκλογές της χώρας που έγιναν νωρίτερα μέσα στο μήνα, κατά τις οποίες ανέκτησε την πλειοψηφία που έχασε τον Ιούνιο μετά από μήνες βομβαρδισμών, βίας και διχαστικής ρητορικής.

Η κατάρριψη του Ρώσικου τζετ απο την Άγκυρα μπορεί να παρέχει έναν χρήσιμο αντιπερισπασμό, καθώς επιδιώκει να εντείνει τη στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον των Κούρδων, ιδιαίτερα στην Κουρδική επαρχία Μαρντίν, όπου βουλευτές δέχθηκαν επίθεση τις τελευταίες ημέρες. Δύο μέρες πριν, ο Σελαχατίν Ντεμιτράς, επικεφαλής του φιλο-κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), ο οποίος δέχθηκε διεθνή αναγνώριση στις εθνικές εκλογές της χώρας, επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, στο Κουρδικό Ντιγιαρμπακίρ.

Αυτές οι τακτικές δεν θα είναι χωρίς μακροπρόθεσμο κόστος και θα υπονομεύσουν τις πιθανότητες της ειρήνης στη Συρία, καθώς και την προσπάθεια της Δύσης να νικήσει τον ΙΣΙΣ.

Η Δύση προσπάθησε να ενισχύσει τον Ερντογάν στην Τουρκία εν όψει των εκλογών της χώρας, με σκοπό την εξασφάλιση μιας συμφωνίας με την Άγκυρα για την κρίση των προσφύγων. Μπορεί τώρα να μετανιώνει γι 'αυτό. Ο Ερντογάν δεν είναι μόνο πιθανό να κάνει ένα σκληρό παζάρι, αλλά μπορεί επίσης να γυρίσει την πλάτη στο προσφυγικό.

Ποτέ δεν είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την ΕΕ και έχει επιδιώξει τις συζητήσεις με τη Δύση, λογω των πιέσεων που δεχόταν στην χώρα. Αλλά η Τουρκία δεν είναι απαραίτητα σύμμαχος και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως τέτοιος. Εάν η Δύση δεν αρχίσει άμεσα να ασκεί σοβαρή πίεση, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει τις καταστροφικές πολιτικές του».

Πηγή: Independent

The post Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που η Τουρκία κατέρριψε το Ρώσικο αεροπλάνο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα