Το …φιάσκο της συναίνεσης

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Ισραήλ, πίσω στην Αθήνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε τις προτάσεις Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό που θα έρθει για ψήφιση στη βουλή στο τέλος Δεκεμβρίου. Είναι μια ακόμη ψηφοφορία για την οποία στην κυβέρνηση προβλέπουν να χτυπάνε καρδιές.

Κι αυτό γιατί το σχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση από την κρατική

δαπάνη 1,8 δις ευρώ μέσα στην επόμενη διετία - κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο σχεδόν των σημερινών συνταξιούχων θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ψήφιση από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Κατρούγκαλος περιλαμβάνουν την καθιέρωση μιας εθνικής σύνταξης, η οποία θα συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης, και η οποία θα χορηγείται σε όλους όσοι έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης. Από εκεί και πέρα, για κάθε νέο συνταξιοδοτούμενο θα προστίθεται μια αναλογική σύνταξη, για την οποία θα ισχύουν ενιαίοι κανόνες υπολογισμού και ενιαίος συντελεστής αναπλήρωσης, με βάση τα επιπλέον χρόνια ασφάλισης του κάθε δικαιούχου.

Ενώ λοιπόν στις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2016, στην κυβέρνηση ήδη σκέφτονται τις δυσκολίες που θα βρουν μπροστά στη διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού και της φορολογίας των αγροτών. Στις σκέψεις του Πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να αναζητηθούν τα απαραίτητα πεδία συναίνεσης στο θέμα, και δεν ήταν τυχαία ούτε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προηγούμενη βδομάδα στη συνάντηση των δυο αντρών. Ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τη προσφυγική κρίση, την παιδεία και το φορολογικό, στην πραγματικότητα όμως, στο μυαλό του υπήρχε μόνο το ασφαλιστικό. Η ιδέα όμως για συμβούλιο αρχηγών ναυάγησε από τη στιγμή που στη Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά δεν θα υπάρχει αρχηγός μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, την ώρα που η διαβούλευση για το νομοσχέδιο θα είναι ήδη στον αέρα.

Τη στιγμή που η χθεσινή κυβερνητική ανακοίνωση έκανε λόγο για τον αναγκαίο, ευρύ και ουσιαστικό διάλογο μέσα στην κοινωνία για το ασφαλιστικό, στο Μαξίμου βλέπουν ότι πρόθεση για συναίνεση δεν υπάρχει. Δεν είναι μόνο τα δυο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που δια των αρχηγών τους έχουν αποκλείσει σε κάθε περίπτωση να βάλουν πλάτη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η εκλογή νέου Προέδρου στη ΝΔ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνοδευτεί αρχικά με έναν παραταξιακό πατριωτισμό και μια δυναμική αντίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Και με δεδομένη την αρνητική στάση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει μετά να αποταθεί μόνο στις ψήφους της Ένωσης Κεντρώων, σε περίπτωση που χρειαστεί πολιτικά σωσίβια μέσα στη βουλή.

Μια πρώτη γεύση πάντως θα πάρουμε αύριο με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Ισραήλ όπου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να διαφανεί το εάν θα ζητήσει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκεί όπου θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το ύψος των μέτρων που θα συνοδεύουν το νέο ασφαλιστικό.

Δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό πάντως το ακανθώδες ζήτημα για την κυβέρνηση: η αύξηση στη φορολογία των αγροτών, η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και οι αντίστοιχες αυξήσεις στους συντελεστές, που αυτή θα φέρει, θα είναι επίσης κομμάτι των προαπαιτούμενων μέσα στους επόμενους δυο μήνες μαζί με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου. Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει, τη στιγμή ακριβώς που είναι αμφίβολο εάν διατηρεί τα πολιτικά καύσιμα…

The post Το …φιάσκο της συναίνεσης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα