Αυτό είναι το σχέδιο μείωσης του Ελληνικού χρέους – Όλα τα σενάρια στο τραπέζι μέχρι τον Μάϊο

10:06 7/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Στην πιο λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως μπαίνουν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς η τρέχουσα περίοδος μέχρι και τον Μάιο αναμένεται να συζητηθούν τα καυτά θέματα της ατζέντας των δύο πλευρών, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Κοινή πεποίθηση αποτελεί και για τα 18 μέλη του Eurogroup πως το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας, ωστόσο θα υπάρξει ένα σχετικό κλίμα ανοχής και χαλάρωσης των πιέσεων στην ελληνική

πλευρά κατά την διάρκεια της προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα αρμοδίως και στρέφει, όπως γνωρίζουν οι Βρυξέλλες, τις προσπάθειές της στο πρωτογενές πλεόνασμα, που θα πρέπει να πιστοποιήσει η Eurostat στα τέλη Απριλίου υπό τη διαδικασία του «1st notification», όπως ονομάζεται.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Realnews, δύο έμπειροι κοινοτικοί διπλωμάτες και ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν συγκλίνουν στην εξής άποψη: «Μην περιμένετε ούτε εύκολη, ούτε άμεση, ούτε αυτόματη εφαρμογή της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για τη νέα μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Αυτό που είναι σαφές στις Βρυξέλλες είναι πως οι ελληνικές πολιτικές πιέσεις θα ενταθούν σε αφόρητο επίπεδο από την επομένη της ανακοίνωσης της Εurostat.

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις δίνουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές πως πρώτα θα ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά θα ακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ενώ το τελικό χρονοδιάγραμμα της επιστροφής της χώρας στις αγορές θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής όσο και από τις «ευαίσθητες» πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα , διαβεβαιώνουν ότι το πότε και το πως η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, καθώς πρόκειται για μία τεχνική διαδικασία που προϋποθέτει ότι θα προηγηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από την ΕΕ και μία δεδομένη προπαρασκευή.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσε να ευοδωθεί εντός του 2014, ενώ η τρόικα εκτιμά πως θα γίνει το 2015. Οι ίδιοι σημειώνουν εξάλλου ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει χαρακτηρίσει ως «μεγάλο στοίχημα» τη δυνατότητα να βγει η χώρα το 2014 στις αγορές, χωρίς να την έχει προεξοφλήσει

Keywords
Τυχαία Θέματα