Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Μέρκελ – Ποιοι οι χαμένοι και ποιοι οι νικητές [λίστα]

Μήνες πέρασαν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της Γερμανίας, με τον νικητή να μην είναι η νίκη του αρκετή να δώσει τη διακυβέρνηση της χώρας – και όχι μόνο – ξεκινώντας τις διαδικασίες συγκυβέρνησης.

83 ημέρες έπειτα πυρετωδών διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση ορίσθηκε, τα υπουργεία μοιράσθηκαν, τα πρόσωπα έγιναν γνωστά... Τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατισμού κόμματος (SPD) ενέκριναν με ποσοστό 75,96% τη συμμετοχή της παράταξης τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο ώστε οι Μέρκελ

και Γκάμπριελ να ανακοινώσουν χθες τη σύνθεση των υπουργικών τους ομάδων.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι:

Από το CDU ο 71χρονος Βόλφγανγκ Σόιμπλε, που παραμένει σταθερός στο τιμόνι του υπουργείου ΟικονομικώνΑπό το SPD ο 54χρονος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που αναλαμβάνει – πέρα από την αντικαγκελαρία – και τα ηνία του νέου υπερυπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας

Κατά συνέπεια Γκάμπριελ και Σόιμπλε αναλαμβάνουν τα ηνία της γερμανικής οικονομίας πλέον ως ένα νέο ισχυρό δίδυμο.

Οι μεγάλοι ηττημένοι:

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (το βαυαρικό παράρτημα του CDU) που έμεινε εκτός όλων των σημαντικών χαρτοφυλακίων.

Αναλυτικότερα, από τα 16 υπουργεία από τα οποία αποτελείται η γερμανική κυβέρνηση μοιράστηκαν ως εξής:

τα επτά πάνε στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU)τα τρία στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)τα έξι στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD)

Συγκριτικά με την συγκυβέρνηση 2005-2009, το SPD ήλεγχε οκτώ υπουργεία και το δίδυμο CDUCSU εννέα, ενώ – σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος – είναι πολλά τα κοινά με την τώρα κυβέρνηση. Αναλυτικότερα, πέρα από την επιστροφή προσώπων όπως οι Γκάμπριελ και Σταϊνμάγιερ, οι Σοσιαλδημοκράτες ελέγχουν – όπως και τότε όλα τα σοβαρά υπουργεία όπως τα Εξωτερικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες κρατούν τα Εσωτερικών, Άμυνας και Παιδείας.

1 από 18 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ > Άνγκελα Μέρκελ

Η μεγάλη τυχερή της Γερμανίας! Ο κόσμος δείχνει να την εμπιστεύεται – όσο σκληρή και αν είναι η πολιτικής της – στηρίζοντας για ακόμη μία φορά για καγκελάριο της χώρας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα