Αυτή είναι η έκθεση της Τρόικας [έγγραφο]

Στη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα αναφέρεται η Έκθεση της Τρόικα για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης, προβλέποντας ωστόσο μέτρα 4 δισ. για το 2015-16.

Στο προσχέδιο της Έκθεσης που δημοσιεύει σήμερα το iefimerida.gr, προβλέπει ανάπτυξη από το 2015 – τη χρονιά δηλαδή που το δημόσιο χρέος

της χώρας αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.  Σε ότι αφορά τα ελλείμματα, το κλιμάκιο των δανειστών προβλέπει ότι το 2013 θα είναι το πρώτο έτος που δεν θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα ενώ για το 2014 εκτιμούν ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο εξαιρετικά ανησυχητική είναι η πορεία που διαγράφει το δημόσιο χρέος της χώρας το οποίο διατηρεί αυξητική τάση και αναμένεται να φτάσει το 190% του ΑΕΠ το 2015 από 147,9% που ήταν όταν η χώρα μπήκε στο πρώτο Μνημόνιο.

Αυτό συμβαίνει λόγω της παρατεταμένης ύφεσης η οποία έχει μειώσει το ΑΕΠ από 222,2 δισ. ευρώ το 2010 σε 190 δισ. ευρώ το 2015. Έτσι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ διαρκώς μεγαλώνει παρά τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

«Ένας μεγάλος αριθμός μέτρων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί το καλοκαίρι, αλλά και νέα μέτρα που κρίθηκαν αναγκαία με την αξιολόγηση ελήφθησαν στις αρχές Νοεμβρίου», υπογραμμίζει η Τρόικα επισημαίνοντας ότι τόσο ο νόμος για τις  περικοπές όσο και ο Προϋπολογισμός του 2013 σημαίνουν την «συνολική συμμόρφωση με το Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν μερικά θέματα από τις αρχές».

Ωστόσο πέρα από τα καλά λόγια η Τρόικα επισημαίνει πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια καθώς όπως υπογραμμίζει «ένας σημαντικός αριθμός μέτρων που έχουν ζητηθεί από τον Μάρτιο, δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα».

Σε ότι αφορά την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής η έκθεση των δανειστών μας αναφέρει ότι το βασικό πρόβλημα στην εφαρμογή του δεν ήταν η ίδια η φύση του προγράμματος αλλά «η ακραία αβεβαιότητα για τις εξελίξεις».

Ωστόσο προβλέπουν ότι το 2013 θα είναι το σημείο καμπής, που θα ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη η οποία θα είναι «αναιμική» στο 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015.

Για να γίνουν όμως οι προβλέψεις πραγματικότητα η Τρόικα υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιστρέψει η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι επενδύσεις,  πράγμα που μεταφράζεται σε περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και χρηματοδότηση μεγάλων έργων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Χαρακτηριστικά το προσχέδιο της έκθεσης αναφέρεται στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, των μεταφορών και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ναι στην επιμήκυνση αλλά χρειάζονται 4 δισ. μέτρα

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης είναι ότι η Τρόικα  παραδέχεται για πρώτη φορά σε δημόσιο έγγραφο ότι θα δοθεί επιμήκυνση του Προγράμματος κατά δύο έτη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, έκανε αδύνατη την δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στην αρχική περίοδο 2013-2014 καθώς θα απαιτούσε μια μη ρεαλιστική προσπάθεια για να επιτευχθούν

Keywords
Τυχαία Θέματα