Αυτές είναι οι φυλές των Καραμανλικών που έχει να αντιμετωπίσει ο Σαμαράς στην ΝΔ

Από το 1974 και καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, οι Καραμανλικοί έχουν αποτελέσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία.

Μεταξύ των διαφόρων «Καραμανλικών γενεών» υπήρξαν αρκετές διαφορές, ωστόσο -ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες-, η κοινή συνιστώσα υπήρξε μία : Ο αντισαμαρισμός. Αυτά είναι λοιπόν τα καραμανλικά τάγματα , μελετά ο Δημήτρης Μητρόπουλος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΥΡΝΙΑ

Πρόκειται για το ηγετικό δίδυμο Αχιλλέα Καραμανλή και Πέτρου Μολυβιάτη,

οι οποίοι κατάφεραν να πείσουν εν μέσω της δεκαετίας του ‘80 τον Καραμανλή για το αδιανόητο εκείνης της εποχής : Να προβεί στην απόφαση εκλογής του προέδρου από την εκλογική βάση και όχι από το συνέδριο του κόμματος. Το περίφημα «Τηλεφώνημα» , όσο μυθιστορηματικό και αν ακούγεται, υπήρξε απτή πραγματικότητα.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Η γνωστή ομάδα Παυλόπουλου, Βουλγαράκη, Ρουσσόπουλου, Αρβανιτόπουλου οι οποίοι αν και αρχικά εμφανίστηκαν και προπορεύθηκαν εκ Μητσοτακικού περιβάλλοντος , ήταν οι άνθρωποι που ανδρώθηκαν πολιτικά στην ΟΝΝΕΔ της πρώιμης δεκαετίας του 1990 και που προορίσθηκαν για την στελέχωση του ανηψιού Καραμανλή. Αυτό το γκρουπ των «νεοκαραμανλικών» εμφανίσθηκε μετά την εκλογή του Καραμανλή του νεότερου ως η ομάδα που θα επανέφερε τον βέρο καραμανλισμό στην Νέα Δημοκρατία μετά το κατά πολλούς «φιλελευθερο» διάλλειμα ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Σήμερα, μετά από την έλευση τριών δεκαετιών ύπαρξης των καραμανλικών ταγμάτων στα πολιτικά πράγματα, αποκρυσταλλώνονται πιο αδρά από ποτέ τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Η συστρατιά Παυλόπουλου, Αντώναρου και ΣΙΑ εναντίον της παρούσας οικονομικής πολιτικής και του ίδιου του Υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, η προσπάθεια διάνοιξης δρόμων συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι κακές σχέσεις με την σημερινή ηγετική ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, απαρτιζόμενη από Χρύσανθο Λαζαρίδη, Φαήλο Κρανιδιώτη, Νίκο Δένδια και λοιπούς, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των καραμανλικών ταγμάτων.

Το δίλλημα για τα τάγματα αυτά πλέον είναι μέγα. Και δεν έχει απλά να κάνει με την ανάδειξή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά με την ίδια τους την πολιτική επιβίωση.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα