Αυτά είναι τα 4 μεγάλα έργα που «σκοντάφτουν» στις Βρυξέλλες – Τι γίνεται με Ιονία και Ολυμπία Οδό

Ένα από τα βασικά ζητήματα της ατζέντας του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων παραμένουν τα δημόσια έργα και οι αυτοκινητόδρομοι.

Ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε η παύση εργασιών στα έργα και αυτήν την στιγμή όλα σκοντάφτουν στις Βρυξέλλες καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η τύχη των εργασιών. Όπως δημοσιεύει το ypodomes.gr, οι τέσσερις αυτοκινητόδρομοι που στόχος ήταν να αποτελέσουν ατμομηχανές ανάπτυξης πλέον έχουν καταντήσει ένα βαρύ φορτίο που με κάποιο μαγικό τρόπο έχουν παραμείνει

σε ύπνωση. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι «κοιμισμένοι» δρόμοι ανάπτυξης;

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Η κουρεμένη Ολυμπία Οδός είναι ο οδικός άξονας Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα (Μεσσηνία). Πρόκειται για ένα οδικό άξονα που τελικά θα δούμε να κατασκευάζεται μέχρι την Πάτρα. Πρόσφατα ο ΓΓΔΕ μίλησε για κατασκευή μέσω ΕΣΠΑ του τμήματος Πάτρα-Πύργος. Τίποτα σαφές πέρα από το γεγονός ότι το έργο είναι ημιπαγωμένο με κάποιες μικρές εργασίες να εκτελούνται σε κάποια εργοτάξια.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ

Είναι το έργο στο τμήμα Αντίρριο-Ιωάννινα. Με μικρή συνολική πρόοδο είναι κάποιος να απορεί πότε θα ολοκληρωθεί (όταν ξεκινήσει). Κάπου 50χλμ δρόμου είναι έτοιμα και πρέπει να κατασκευαστούν άλλα 150χλμ. Στην Ελλάδα αυτό το νούμερο είναι τεράστιο ακόμα και για έργο παραχώρησης. Μεγάλες επιφυλάξεις για τα χρονοδιαγράμματα.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Είναι ο οδικός άξονας Ράχες Φθιώτιδας – Κλειδί Ημαθίας. Περιλαμβάνει τα μεγάλα έργα παράκαμψης των Τεμπών και του Πλαταμώνα. Είναι σε μερική κατασκευή εδώ και 1,5 χρόνο σε παρεμβάσεις που φέρνουν το έργο σιγά-σιγά σε ολοκλήρωση. Υπάρχει η αισιοδοξία πως μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε δει τις 3 σήραγγες των 11χλμ και τα ανοιχτά τμήματα των 14χλμ έτοιμα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ- Ε65

Ο οδικός άξονας Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία (κοντά στα Γρεβενά). Θα εκμεταλλεύεται επίσης το οδικό τμήμα του Μαλιακού Σκάρφεια-Ράχες Φθιώτιδας. Από όλο αυτό τον άξονα προκρίθηκε η κατασκευή του τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Στον Μαλιακό είναι σε εξέλιξη άλλες δύο εργολαβίες που ολοκληρώνουν όλο τον Μαλιακό Κόλπο. Μιλάμε για ένα τυφλό και κουτσό άξονα με περιορισμένο αντικείμενο και καμία σύνδεση με κάποιον από τους άλλους αυτοκινητόδρομους που συναντά (Αιγαίου και Εγνατία Οδό). Είναι ο δρόμος αίνιγμα που μας κάνει να απορούμε.

ΝΕΑ ΟΔΟΣ

Αποτελείται από το οδικό τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφειας Φθιώτιδας. Είναι έτοιμος και μόνο ένα μικρό τμήμα θα δεχθεί παρεμβάσεις (στροφές Υλίκης). Επίσης περιλαμβάνεται το οδικό τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα. Μηδενική πρόοδος σε αυτό το έργο. Να επισημάνουμε πως η Νέα Οδός ανήκει στην παραχώρηση της Ιόνιας Οδού καθώς πρόκειται για το χρυσοφόρο τμήμα των εθνικών μας δρόμων και θα χρηματοδοτεί την «ζημιογόνο» Ιόνια Οδό.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα