«Αφήνω κάτι για σένα»: Ένα project στο κέντρο της Αθήνας γεμάτο αλληλεγγύη [εικόνες]

Μια ιδέα κοινωνικής τέχνης που έγινε πραγματικότητα. Το νέο project με τίτλο «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» της Ελένης Πολυχρονάτου, είναι ένα έργο δημοσίου χαρακτήρα με έντονα κοινωνική απήχηση. Στο project «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» παρουσιάζεται ένα μοντέλο κοινής χρήσης όπως η κρεμάστρα, κατασκευασμένο από ξύλο ή μέταλλο ή ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένο κατά τέτοιο τρόπο που οι κάτοικοι της πόλης να μπορούν να το χρησιμοποιούν.

Μάλιστα τα μέρη του αντικειμένου μπορούν να συναρμολογηθούν, πάνω στη βασική μορφή. Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ζωντανό γλυπτό» το οποίο οφείλει να προσφέρει μια λειτουργία στην κοινότητα, μεταμορφώνοντας το δημόσιο χώρο από μια εικόνα βαρβαρότητας σε μια εικόνα τρυφερότητας.

Η ίδια η καλλιτέχνης σημειώνει: «Το έργο αυτό έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων, υλοποιημένο με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα».

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

«Η τέχνη εμπνέει και εμπνέεται από την πραγματικότητα. Οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Η ανάγκη για αλληλεγγύη υπαγορεύεται από την πραγματικότητα και η τέχνη δημιουργεί το μέσο για την έκφραση της. Αλληλεγγύη και αισθητική συναντιούνται. Ίσως αυτή να είναι και η απάντηση στην κρίση αξιών.», αναφέρει ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. «Ευχαριστώ την Ελένη Πολυχρονάτου και όλους τους καλλιτέχνες και ελπίζω η ιδέα της αλληλεγγύης μέσα από την κοινωνική τέχνη, αλλά και η τέχνη ως μέσο προσφοράς στον συνάνθρωπο να εμπνεύσει τους συμπολίτες μου».

Τα έργα είναι δημιουργίες των καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Ζωής Αρβανίτη, Πολυάννας Βλατή, Τζίμη Ευθυμίου, Λοΐζου Λοΐζου, Μαρίας Μυθιμάκη, Ellena Pili, Αφροδίτης Σαρταμπάκου, Στέφανου Σουβατζόγλου, Δημήτρη Τσιανζής και Γιάννη Χωριατέλλη.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα