Ένας στους τρείς Έλληνες μειώνει την φαρμακευτική αγωγή επειδή δεν έχει να πληρώσει

Περικοπές 371 εκατ. ευρώ είχε ο φετινός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στην Βουλή όσον αφορά την Υγεία και έτσι οι Έλληνες ασθενείς καλούνται για το 2014 να επιβιώσουν με λιγότερα φάρμακα καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από τα 2,371 δισ. ευρώ το 2013 θα πάει στα 2 δισ. ευρώ το 2014.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κράτος

θα διαθέσει λιγότερα χρήματα για τη φαρμακευτική θεραπεία των αρρώστων, άρα αυτά τα χρήματα που θα λείψουν θα πρέπει πιθανώς να πληρωθούν από τις τσέπες των ασθενών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το τελευταίο διάστημα όπου σταθεί και όπου βρεθεί τονίζει ότι οι Έλληνες έχουμε τη μικρότερη συμμετοχή στα φάρμακα από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, τα μειωμένα κονδύλια συνεπάγονται και μεγαλύτερη επιβάρυνση για το «πορτοφόλι» των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες αν δούνε να τσεκουρώνονται περαιτέρω τα κέρδη τους (όντας και απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ), πιθανώς κάποιες να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας φαρμακευτικές εταιρείες, ξένες και ελληνικές (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ), ασθενείς, φαρμακοποιοί (ΠΦΣ), γιατροί (ΠΙΣ) αλλά και όλοι οι παράγοντες της αγοράς φαρμάκου έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση και την Τρόικα να μην περικοπούν κι άλλο οι δαπάνες και να συγκρατηθούν στα 2,25 δισ. ευρώ, διαφορετικά μπορεί στα ράφια να μη βρίσκουμε ούτε ασπιρίνη.

Οι επιπτώσεις από τα συνεχή τσεκουρώματα στον τομέα της Υγείας γίνονται σιγά σιγά εμφανείς, καθώς μειώνεται ξεκάθαρα πια το προσδόκιμο επιβίωσης. «Κανείς Έλληνας δεν μπορεί να το δεχθεί. Όταν μάλιστα το προσδόκιμο επιβίωσης σταδιακά μειώνεται στη χώρα μας, από τα 81 έτη που ήμασταν, πέσαμε στα 78 έτη», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρησιακών Ελλάδος, Κώστας Φρουζής.

«Θα είναι ντροπή να έχουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην μπορούμε να βρούμε φάρμακα», σημείωσε εμφατικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος.

Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πια τις επιπτώσεις από τις συνεχείς περικοπές στον τομέα της Υγείας. Έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι:

Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα. Το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας. Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την τριετία 2011-2013. Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά την τριετία 2011-2013. Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.

Ο υπουργός Υγείας από την πλευρά του καλεί τον κόσμο να βοηθήσει την κυβέρνηση. «Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Όμως, ο στόχος της χώρας είναι να φτάσουμε στο 1% του ΑΕΠ. Άρα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας με τη συμπαράστασή μας στην κυβέρνηση για να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις, να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας και έτσι να αυξηθεί και η φαρμακευτική δαπάνη. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά και θα ρυθμίσουμε την πληρότητα της αγοράς», έκλεισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσπαθώντας να χαμηλώσει λίγο τα πνεύματα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα