Άδειοι είναι πια οι 1200 λογαριασμοί φοροφυγάδων της λίστας Βενιζέλου!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη κι αν ανοίξει ο φάκελος για τους εκατομμυριούχους Έλληνες που έστελναν τα λεφτά τους σε ελβετική HSBC κλέβοντας από το κράτος δισεκατομμύρια από τη φοροδιαφυγή, δεν θα βρεθεί ευρώ στους λογαριασμούς. Και πληροφορίες για λογαριασμούς που έχουν κλείσει οι τράπεζες δεν δίνουν, ούτε με εισαγγελική εντολή.

Στη λίστα με τους Έλληνες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, περιλαμβάνονται 1.991 λογαριασμοί και σε 3000 σελίδες περίπου αποτυπώνεται

η κίνησή τους από το 1997 έως το 2007. Το έτος 2007, όμως, μηδενικοί εμφανίζονται οι 1.200 από αυτούς τους συνολικά 1991 λογαριασμούς Ελλήνων στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος από το σύνολο των λογαριασμών που παραδόθηκαν από τις γαλλικές αρχές στο υπουργείο των Οικονομικών επί υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, περίπου 350 λογαριασμοί ανήκουν σε γνωστές ελληνικές οικογένειες, που έχουν σχέσεις με την Ελβετία, εφοπλιστών και εταιρειών τους (offshore). Άλλοι τόσοι είναι περίπου οι λογαριασμοί Ελλήνων φοιτητών της περιόδου. Απομένουν, λοιπόν, περίπου 80 με 90 λογαριασμοί ιδιωτών, και μιας offshore που έχει σχέση με πρώην υπουργό. Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι.Διώτης κατέθεσε στη Βουλή ότι μεταξύ των ονομάτων που περιέχονταν στη λίστα που έφτασε στα χέρια του δεν είδε όνομα πολιτικού.

«Με βάση τα στοιχεία για τους δικαιούχους των λογαριασμών στην Ελβετία εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο μέγιστο όφελος από την επιβολή φόρων δε θα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ. Άνθρακες ο θησαυρός ή έγινε άνθρακας η πραγματική λίστα;», γράφει χαρακτηριστικά το Πρώτο Θέμα.

Τι ειπώθηκε στη Βουλή

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου έδωσε καμία λίστα. Μου έδωσε εμπιστευτικά και ατύπως 10 ονόματα από ότι θυμάμαι και όχι 20 όπως λέει σήμερα για να κάνω έρευνα προφίλ και μόνο. Δηλαδή τι είναι αυτοί οι 10. Διαπίστωσα ότι δεν ήταν πολιτικοί, ούτε επώνυμοι οικονομικοί παράγοντες της τελευταίας 20ετίας. Κοίταξα μόνο τι δουλειά κάνουν, αν είναι άνεργοι, που μένουν και παρέδωσα στον υπουργό τα αποτελέσματα με τον ίδιο τρόπο που μου τα έδωσε. Δεν είδα την πλήρη λίστα και δεν θυμάμαι τα ποσά που είχαν τα 10 πρόσωπα ούτε το νόμισμα που ήταν», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου έδωσε ένα αρχείο και δεν μου είπε τίποτε άλλο. Δεν μου είπε να κάνω έρευνα. Την λίστα μου την έδωσε άτυπα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου κατά την ημέρα αποχώρησής το από το υπουργείο. Από ότι θυμάμαι μου είπε ότι στο υπουργείο πήρε το υλικό με την συμβολή των μυστικών υπηρεσιών. Δεν θυμάμαι να μου είπε ότι το πήρε από την κυρία Λαγκάρντ. Δεν γνωρίζω αν το έδωσε ο Παπακωνσταντίνου στον Βενιζέλο. Εγώ πάντως το επέστρεψα στον Βενιζέλο. Του είπα ότι δεν είναι με νόμιμη κτίση και δεν μπορεί από αυτό να προκύψει στοιχείο νομικά παραδεκτό. Ατύπως το έλαβα, ατύπως το παρέδωσα στον Βενιζέλο. Δεν κράτησα αντίγραφο. Του έριξα μια ματιά για να δω την μορφή του. Ήταν σαν καρτέλες μ

Keywords
Τυχαία Θέματα