Who is the man? Griezmann!

Κοντούλης στα 1,74 εκ. και αδύνατος πολύ με μόλις 61 κιλά μοιάζει κορμί εύθραυστο. Το baby face που κουβαλάει μαζί με το παιδικό κούρεμα του τον καθιστούν ακόμα πιο soft εμφανισιακά.

Γράφει ο Γιώργος Καραμάνος

Χωρίς αμφιβολία δεν ταιριάζει με τον τύπο του ποδοσφαιριστή «πολεμιστή» που θα περίμενες ότι θα έκανε κλικ στον στρατηγό» Ντιέγο Σιμεόνε. Και όμως ο μικροκαμωμένος Αντουάν Γκριεζμάν όχι μόνο

έψησε τον Αργεντινό κόουτς να ζητήσει για χάρη του την οικονομική υπέρβαση, αλλά σταδιακά γίνεται και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του στη γραμμή κρούσης.

Στα 24 του (θα γίνει τον Μάρτιο) ο Γάλλος επιθετικός έχει άλλα προσόντα πέραν του δυναμικού κορμιού για να επιδείξει. Αλλωστε δούλεψε πολύ πάνω σε αυτά τα προτερήματα του και κατάφερε να τα αναδείξει, καθώς ξεπερνούσε την πρώτη μεγάλη στεναχώρια της πρώιμης καριέρας του. Εκείνη που όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί σε συνέντευξη του, τον πλήγωσε πολύ. Ηταν βλέπετε μόλις 13 ετών, όταν πάλευε να βρει μία θέση στις ακαδημίες της Λυών. Οι Λιονέ ήταν η ομάδα της καρδιάς του και εκείνος κοιμόταν και ξυπνούσε με τη φανέλα του λατρεμένου του επιθετικού, του Βραζιλιάνου, Σόνι Αντερσον.

Ωσπου ήρθε η απόρριψη με την απίστευτη αιτιολόγηση: «Είσαι πολύ κοντός και δεν μπορείς να παίξεις και να ανταγωνιστείς τα άλλα παιδιά στην ομάδα», του είπαν. Εκείνος όμως δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε, ώσπου λίγους μήνες αργότερα έκανε κλικ στον κυνηγό ταλέντων της Σοσιεδάδ στη Γαλλία. Ο Ερίκ Ολιάτς τον εντόπισε σε ένα τουρνουά στο Παρίσι και εισηγήθηκε την απόκτηση του. Από το 2004 λοιπόν ο μικρός μετακόμισε σε μόνιμη βάση στο Σαν Σεμπαστιάν, όπου θα έκανε το ξεπέταγμα του με τους Βάσκους.

Στους Ανδρες προωθήθηκε πρώτη φορά στα 18 του και τη σεζόν 2009-'10 ο τότε προπονητής, Μαρτίν Λασάρτε του έδωσε επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Γκριεζμάν φρόντισε να του το ανταποδώσει. Επαιξε σε όλα τα παιχνίδια της περιόδου, έβαλε έξι γκολ και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή των Βάσκων στην Primera Division. Πλέον τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους, αλλά η απογείωση θα ερχόταν από το 2011 και έπειτα, όταν δηλαδή στον πάγκο της Σοσιεδάδ κάθισε ο Φιλίπ Μοντανιέ που ασχολήθηκε πολύ σωστά μαζί του.

Ωσπου πέρσι ο Γκριεζμάν έφτασε να γράφει στο κοντέρ του 16 γκολ στο πρωτάθλημα (20 συνολικά), 5 ασίστ και μία αξιόλογη παρουσία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Για τον Σιμεόνε δεν υπήρχε δίλημμα: θα τον έπαιρνε. Αρχικά βέβαια η επιλογή του παραξένεψε. Οχι μόνο επειδή το Γαλλάκι δεν ταίριαζε στο πρότυπο που περιγράψαμε στο ξεκίνημα του κειμένου, αλλά και επειδή δεν είχε τα χαρακτηριστικά του Νταβίβ Βίγια ή του Αντριάν Λόπεθ, τους οποίους υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσε στο ρόστερ.

Ηταν περίεργο λοιπόν που για χάρη του η Ατλέτικο πλήρωσε τη ρήτρα αποδέσμευσης των 30 εκατ. ευρώ, νούμερο που κατέστησε τη μεταγραφή του, τη δεύτερη ακριβότερη στην ιστορία του συλλόγου (σ.σ.: πίσω από τα 45 εκατ. που είχαν δοθεί στην Πόρτο για τον Ραδαμέλ Φαλκάο). Η συνέπεια των τόσων χρημάτων ήταν να υπάρχουν και τρομερές απαιτήσεις. Το ίδιο ίσχυε φυσικά και για τον άλλον νεοφερμένο, τον Αλέσιο Τσέρτσι. Καθώς όμως η θέση του σέντερ φορ ήταν καπαρωμένη στα σίγουρα από τον Μάριο Μάντζουκιτς, εμφανίστηκε το σχετικό ερώτημα: Θα ήταν ο Γάλλος ή ο Ιταλός που θα κέρδιζε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής;

Το κάθε αρχή και δύσκολη ήταν το απόλυτα ταιριαστό αξίωμα και για τους δύο. Σταδιακά όμως φάνηκε να ξεχωρίζει ο Γκριεζμάν. Αντιθέτως, ολοένα και εμφανίζονταν δηλώσεις δυσαρέσκειας του Τσέρτσι στον Τύπο. Και ο πρώτος όμως πιο πολύ αλλαγή έμπαινε, ενώ γκολ δεν έβαζε. Χρειάστηκε να περάσουν 12 αγώνες, ώστε να βρει δίχτυα με τους Ροχιμπλάνκος. Το αρχικό «θύμα» του ήταν ο Ρομπέρτο τον περασμένο Οκτώβριο στην ήττα με 3-2 από τον Ολυμπιακό. «Χρειαζόμαστε τα γκολ του Γκριεζμάν», ήταν η τοποθέτηση του Τσόλο μετά το ματς, ο οποίος έδειχνε πλέον ξεκάθαρα ποιος είχε κλέψει την καρδιά του.

Σε αντίθεση με τον Τσέρτσι που τελικά κατέληξε στη Μίλαν ως ανταλλαγή με τον Φερνάντο Τόρες, ο Γκριεζμάν έβαλε το κεφάλι κάτω και δούλεψε. «Ηρθα στην Ατλέτικο για να μάθω από τον Ντιέγο Σιμεόνε, Ξέρω πως θα με κάνει καλύτερο και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω την ευκαιρία να με προσπεράσει», δήλωνε στην αρχή, τότε που ακόμα δεν πολυέπαιζε. Απ' ότι λοιπόν μαρτυρούν οι αριθμοί και οι εμφανίσεις του, το είπε ότι θα εργαστεί και το έκανε πράξη. Ο Γάλλος φαίνεται να προσαρμόζεται στις αυξημένες απαιτήσεις του Τσόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι γυρίζει πίσω μαρκάρει σαν τρελός, κάτι που έκανε ποτέ και το ότι ρολάρει εξαιρετικά στην ολοκληρωτική transition λογική, στην οποία είναι απόλυτα δομημένο το παιχνίδι των Μαδριλένων.

Κάπως έτσι έχει πάρει φόρα για τα καλά και εξελίσσεται σε βασικό κρίκο της ομάδας, παίζοντας σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχει ήδη φτάσει τα 11 γκολ (8 στο πρωτάθλημα) και τις τέσσερις ασίστ. Οι δύο εξ αυτών είναι εκείνες που κέρασε στον Τόρες για την θριαμβευτική πρόκριση επί της Ρεάλ μέσα στο σπίτι της. Εκεί, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι η μεγάλη χρησιμότητα του και γιατί τον ήθελε τόσο πολύ ο Τσόλο. Ο Γκριεζμάν μπορεί να είναι μικροκαμωμένος, μα δίνει φέτος στην Ατλέτικο αυτό που της έλειπε: την ταχύτητα.

Εχει την ικανότητα να συνδυάζει το τρελό γκάζι το κοντρολαρισμένο τεχνικά παιχνίδι του και τη σωστή πάσα. Επίσης, κόντρα σε κάθε υποψία, έχει βάλει τέσσερα γκολ με το κεφάλι. Ναι, αυτός ο κοντούλης είναι πρώτος σε τούτη τη λίστα του πρωταθλήματος. Και κάπως έτσι ο Σιμεόνε μπορεί πλέον να παίξει ό,τι -και όποτε- ακριβώς επιθυμεί. Κόντρα σε κλειστές άμυνες να έχει μπροστά το βαρύ κορμί του Μάντζουκιτς και τις κεφαλιές του και κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους που παίζουν ανοικτά, να τρέχει δαιμονισμένα στην κόντρα. Και εάν και εφόσον πράγματι αναγεννηθεί ο Τόρες και τελειώνει τις φάσεις όπως το έκανε με τη Ρεάλ την Πέμπτη το βράδυ, τότε αυτό το διδυμάκι: el Niño – Γκριεζμάν θα αποδειχτεί τρελό...

ΥΓ.: Σίγουρα σε αυτή τη δουλειά είναι μεγάλη ικανοποίηση να έχεις γράψει κάτι εκ των προτέρων και στο ξεκίνημα του να δείχνει ό,τι θα βγει. Ετσι για να ευλογείς λίγο τα μούσια σου. Αυτό το κείμενο για το πως ο Σιμεόνε θα αναγεννήσει τον Τόρες το ανέβασα στις 28 Δεκεμβρίου!

Το διαβάσαμε στο gazzetta.gr

The post Who is the man? Griezmann! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα