To παρασκήνιο του «ναυαγίου» – Οι διάλογοι που τίναξαν στον αέρα τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Μόνος εναντίον όλων, πλην Καμμένου. Αυτή είναι η τελική εικόνα που εξάγεται από το χθεσινό «μπρα ντε φερ» μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Ακόμη και ο Βασίλης Λεβέντης, που κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης, στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας στους άλλους ότι τον υπονομεύουν, στη συνέχεια ήταν

επικριτικό μαζί του.

Το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ιδιαίτερα βαρύ από την αρχή, από τη στιγμή που προκλήθηκε το επεισόδιο μεταξύ της Ολγας Γεροβασίλη και του Γιώργου Κουμουτσάκου για την ενημέρωση των δημοσιογράφων για το Ασφαλιστικό. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αντέδρασε λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνουν επικοινωνιακά παιχνίδια ενώ η σύσκεψη είναι σε εξέλιξη. Η παρέμβαση του Τέρενς Κουίκ κάθε άλλο παρά πυροσβεστική ήταν… [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Στην αίθουσα του Συμβουλίου, επί 6,5 ώρες επικρατούσε η καχυποψία και η παντελής έλλειψη διάθεσης για συναίνεση εξαιτίας των όσων έχουν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες. Όταν ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν, κυρίως για το Ασφαλιστικό, τους επιτέθηκε δίνοντάς τους όλα τα στοιχεία για τη μείωση των συντάξεων στα χρόνια της κρίσης και κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπορεί να μιλάνε αυτοί που «τσεκούρωσαν» τους συνταξιούχους.

Οι διάλογοι που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικοί της μεγάλης έντασης:

Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό.

Πλακιωτάκης, Γεννηματά Θεοδωράκης: Όχι δεν συμφωνούμε...

Τσίπρας: Σας προτείνω να βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, θα μας ενισχύσει διαπραγματευτικά.

Πλακιωτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης: Πρωθυπουργός είσαι, κυβέρνηση είστε βρείτε τρόπο να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Τσίπρας: Αφού δεν θέλετε ούτε να δηλώσουμε την βούλησή μας να μη μειωθούν οι συντάξεις, προφανώς τότε δεν σας ενδιαφέρει εάν θα καταστραφεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η στάση. Αν μειωθούν οι συντάξεις θα φταίτε εσείς. Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;

Πληροφορίες λένε ότι διημείφθη έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συναινέσει στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να της είπε:« Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 έως το 2012; Περίπου 10 φορές, και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων;»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απάντησε: «Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο»

Και η ανταπάντηση: «Δηλαδή δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Και τί σημαίνει αυτό που λες; Ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ»;

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε:

«Αν δεν πάρετε σαφή θέση για το αν συντάσσεστε ή όχι με την εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων, θα βγω δημόσια και θα πω ότι δεν θέλετε να σώσουμε τις συντάξεις».

Κατά πληροφορίες η Φ. Γεννηματά απάντησε: «Δεν έγινε κανένας διάλογος ούτε μας εξηγείς πως θα γίνει αυτό». «Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αρχικά στάθηκε θετικά απέναντι στον πρωθυπουργό και επέκρινε τη στάση των πολιτικών αρχηγών λέγοντας: «Υπονομεύετε τη συναίνεση και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τις δημόσιες δηλώσεις και με τη στάση σας, πριν καν αυτό αρχίσει. Πετροβολάτε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έχετε μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεν καταλαβαίνετε ότι το Grexit δεν έχει ακόμα περάσει».

Από την πλευρά του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε θέμα εκλογικού νόμου. «Για τη συνταγματική αναθεώρηση το συζητάω υπό τον απαράβατο όρο ότι θα περιληφθεί η απλή αναλογική και ότι θα ψηφιστεί εντός του 2016» φέρεται να είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Στελέχη της ΝΔ λένε, όπως μετέδωσε το Mega, σχετικά με τον διάλογο που είχε ο κ. Πλακιωτάκης με τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό, ότι ο κ. Τσίπρας είπε: «Δηλαδή τί θα βγείτε και θα πείτε εκεί έξω; Θα πείτε ότι δεν συμφωνείτε να μην μειωθούν οι συντάξεις;»

Ο κ. Πλακιωτάκης φέρεται να απάντησε ότι αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός ήταν υποκριτικά, «γιατί από τη μια κόβεις τις συντάξεις με την ψήφο σου και από την άλλη εγείρεις τέτοια θέματα».

Επίσης στη ΝΔ αναφέρουν «ότι αυτές τις ημέρες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ψηφίζονται μειώσεις συντάξεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ για τα έτη 2015, 2016 συν 1 δισ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ». Και υποστηρίζουν ότι τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις συντάξεις προχωρά σε αυτές τις νομοθετικές πράξεις.

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, εκτιμούν ότι η συζήτηση αυτή ήταν απολύτως προσχηματική και θυμίζουν ότι όταν η ΝΔ θέλησε να κάνει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις και τέτοιου είδους αλλαγές, η κυβέρνηση έπεσε.

Το συμπέρασμα που έβγαλε η ΝΔ αποτυπώνεται στη δήλωση του κ. Πλακιωτάκη αργότερα: «Η γνώμη που αποκόμισα από την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό είναι ότι: ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Τσίπρας αρχικά ζήτησε εξουσιοδότηση και εν συνεχεία αναφέρουν ότι μίλησε για καταγγελία που θα αφορά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν ήδη γίνει. Η κ. Γεννηματά φέρεται να απάντησε ότι από το 2014 το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και πως αυτές οι μειώσεις μισθών οφείλονται στην ανεπάρκεια της υπάρχουσας κυβέρνησης.

Από την πλευρά του Ποταμιού συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη λένε ότι το μεγάλο κέρδος σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού για αλλαγή του. «Σας θυμάμαι να διαδηλώνετε επί Γιαννίτση και ο Τσίπρας δέχθηκε ότι υπάρχει ευθύνη και της Αριστεράς για τις τότε αντιδράσεις» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

«Το ασφαλιστικό θα το λύσει η Βουλή. Δεν είναι λύση να δημιουργούμε υποεπιτροπές. Είπα στον πρωθυπουργό ότι η ευθύνη του είναι τεράστια γιατί ακόμα και στις τελευταίες εκλογές έλεγε ψέμματα και για το ασφαλιστικό με μαγικές λύσεις» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με τον όρο ότι ο κόσμος της παραγωγής θα έχει μέλλον σε ένα ασφαλιστικό σύστημα.

The post To παρασκήνιο του «ναυαγίου» – Οι διάλογοι που τίναξαν στον αέρα τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα