Rass: Κλείνει η διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά μπροστά – Στο 6,1% το κόμμα Παπανδρέου

12:04 4/1/2015 - Πηγή: KoolNews

Νέα μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Rass, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί καθαρό προβάδισμα τρεις Κυριακές πριν από τις εκλογές

της 25ης Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα κατά 3,1%, έναντι του 3,4% που ήταν η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία σε έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από δέκα ημέρες. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ έξι κόμματα «μπαίνουν» στη Βουλή, με το ΚΚΕ και το Ποτάμι να διεκδικούν την τρίτη θέση.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση καταγράφει αύξηση της πόλωση στο εκλογικό σώμα, καθώς σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, το άθροισμα των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξημένο κατά 6,9%.

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4%, η Νέα Δημοκρατία 27,3%, τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,8% και ακολουθούν το Ποτάμι (4,7%), η Χρυσή Αυγή (3,8%), το ΠΑΣΟΚ (3,5%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (2,5%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,4%), ενώ το 15,2% δηλώνει αναποφάσιστο.

Το 6,1% θα ψήφιζε Παπανδρέου

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έγινε πριν ανακοινωθεί επισήμως από τον Γιώργο Παπανδρέου η ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) τα ευρήματα είναι άκρως ενθαρρυντικά για τον πρώην πρωθυπουργό.

Το 6,1% απάντησε ότι σε περίπτωση που ο πρώην πρωθυπουργός δημιουργούσε κόμμα θα τον εμπιστευόταν. Η «δεξαμενή» του κ. Παπανδρέου βρίσκεται κυρίως στους ψηφοφόρους της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ, στην Κεντροαριστερά και το Κέντρο, στους πολίτες που έχουν αποφοιτήσει από την πρωτοβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, στους αυτοαποσχολούμενους και την κεντρική Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Rass, οι εισροές προς το κόμμα Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,3%.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, αν τα ευρήματα παραμείνουν και σε επόμενη έρευνα όπου θα μετρηθεί και επισήμως, τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και την τρίτη θέση που επιτρέπει στη λήψη διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Προβάδισμα Σαμαρά στην καταλληλότητα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο κ. Σαμαράς προηγείται καθαρά του κ. Τσίπρα στην καταλληλότητα. Βασική του «δεξαμενή» οι ψηφοφόροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι γυναίκες, οι πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι νοικοκυρές, οι συνταξιούχοι και εκείνοι που έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Τον κ. Τσίπρα προτιμούν για πρωθυπουργό οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί του Δημοσίου, οι πολίτες που ιδεολογικά κινούνται από την άκρα Αριστερά έως την Κεντροαριστερά, οι άνδρες, οι ηλικίες 35 έως 54 ετών και οι κάτοικοι της Αττικής.

Οι συσπειρώσεις

Η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 78,4%, με το 5,4% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2% προς το Ποτάμι. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 79,2%, όπου το 4,6% μετακινείται προς τη ΝΔ, το 2,4% προς το ΚΚΕ και το 1,3% προς το Ποτάμι

Το 40% θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, θα διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή ένωση όπως γίνεται και σήμερα, το 29,3% πως θα συγκρουστεί και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και το 27,5% ότι θα συγκρουστεί και θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα.

Στην ερώτηση για το αν το ενδεχόμενο να είναι κ. Τσίπρας πρωθυπουργός δημιουργεί φόβο ή ελπίδα, το 41% απαντά «φόβο» και το 38,1% «ελπίδα», ενώ το 45% βλέπει θετικά μία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

The post Rass: Κλείνει η διαφορά, ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά μπροστά – Στο 6,1% το κόμμα Παπανδρέου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα