NYT: Χτυπάνε τους μικρούς με τη φορολογία και αγνοούν τα «μεγάλα ψάρια» στην Ελλάδα

Με άρθρο της η εφημερίδα New York Times αναφέρθηκε στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, στην αποτελεσματικότητά του και στην ολοένα και αυξανόμενη οργή του κόσμου ο οποίος «στραγγίζεται» οικονομικά.

Σύμφωνα με το άρθρο, καταγράφεται ένα περιστατικό όπου φοροεισπράκτορες εισέβαλαν σε ένα γραφικό χωριό της Κρήτης, την ημέρα μιας θρησκευτικής γιορτής και

μετακινούνταν από εστιατόριο σε εστιατόριο ζητώντας αποδείξεις και λογιστικά βιβλία. Σύντομα οι πελάτες ενοχλημένοι από τη διακοπή της γιορτής τους αντιμετώπισαν τους φοροεισπράκτορες με θυμωμένες κουβέντες, ώστε τους απώθησαν.

«Οι άνθρωποι είναι τόσο οργισμένοι και τόσο φτωχοί» ανέφερε στους New York Times ο Νικολής Γενιατάκης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην Κρήτη τα τελευταία 34 χρόνια και ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της αψιμαχίας με τους φοροεισπράκτορες. «Τι έκαναν οι φοροεισπράκτορες εδώ; Γιατί δεν κυνηγάνε τα μεγάλα ψάρια;», δηλώνει ο ίδιος.

«Αν η Ελλάδα πρόκειται να φτιάξει τα δημόσια οικονομικά της και να διαφύγει των μέτρων λιτότητας θα πρέπει να εισπράττει καλύτερα τους φόρους της. Για χρόνια οι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι η ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή είναι από τα κυριότερα προβλήματα της χώρας, καθώς αποστερεί τα χρήματα της κυβέρνησης τα οποία είναι αναγκαία.

Αλλά, όπως δείχνει και η αντίδραση των πολιτών στην Κρήτη, η προσπάθεια για να συλλεχθούν οι φόροι δεν έχει πάει ιδιαίτερα καλά. Οι εισπράκτορες πηγαίνουν από πόλη σε πόλη αποδεικνύοντας ότι ο νόμος δεν έχει εφαρμογή. Από το να ενσταλαχτεί η αίσθηση της δικαιοσύνης, όσο πιο επιθετική είναι η είσπραξη των φόρων τόσο πιο μεγάλο φαίνεται να γίνεται το πρόγραμμα», καταγράφει το άρθρο.

Επιπλέον, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, οι ανώτεροι αξιωματούχοι ήταν αισιόδοξοι ότι τα έσοδα από τους φόρους θα βελτιωθούν σύντομα. Μάλιστα, παινεύονταν ότι χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες από ψηλά για να πιάσουν τους φοροδιαφυγόντες οι οποίοι δεν δήλωναν τις πισίνες τους για να μην πληρώσουν όπως έπρεπε. Μηδένισαν τους γιατρούς οι οποίοι ενώ το εισόδημά τους ήταν χαμηλό, κατάφερναν να μένουν σε ακριβές γειτονιές.

Παρά αυτές τις προσπάθειες και τον εντυπωσιακό αριθμό νέων νόμων φορολογίας (22 τα τελευταία δύο χρόνια) υπάρχουν ερωτήματα για την πρόοδο του συστήματος, σημειώνουν οι New York Times. Στο τέλος του 2011 τα έσοδα από τους φόρους έφταναν τα 62,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο τέλος του 2012, τα 56 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του Ιουλίου, τα έσοδα είχαν φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια ή έστω τα 83 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είναι σχεδόν το 1/5 του χρέους της χώρας.

Η εφημερίδα τονίζει ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι τα νέα φορολογικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά και ιδιαίτερα αυτά τα οποία απευθύνονται στους πλούσιους. Για την ακρίβεια, οι ιδιοκτήτες γιοτ απλά αναγκάστηκαν να πάνε αλλού τα κότερά τους σε άλλες χώρες.

Το πιο προβληματικό φαινόμενο είναι η αυξανόμενη οργή του κόσμου, όπως καταγράφει η εφημερίδα, η οποία οδηγεί στον προπηλακισμό πολλών φοροεισπρακτόρων σύμφωνα με πηγές. «Μας τρελαίνουν με τους φόρους τους, αλλά τι συμβαίνει με τη λίστα Λαγκάρντ;» δηλώνει οργισμένος στους δημοσιογράφους ο κ. Γενιατάκης, αναφερόμενος στους 2000 υπόπτους για φοροδιαφυγή με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

«Είναι τόσο οργισμένοι με αυτά που βλέπουν, που δεν πρόκειται να πληρώσουν», αναφέρει η Άννα Αποστόλου, μια λογίστρια που εργάζεται για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Η εφημερίδα κλείνει αναφέροντας ότι την επόμενη χρονιά, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ελλάδας θα πρέπει να εγκαταλείψουν το μόνο μηχανισμό φορολογικής είσπραξης ο οποίος ήταν αποτελεσματικός: το χαράτσι στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα δικαστήρια παρόλα αυτά έχουν αποφασίσει ότι η απειλή ότι θα κοπεί το ρεύμα σε όποιον δεν πληρώσει το χαράτσι είναι παράνομη.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα